کد خبر: 1360403
تاریخ انتشار : ۲۸ دی ۱۳۹۲ - ۱۳:۰۰
آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی:

پیغمبر (ص) به بشر حریّت داد

خبرنگاران افتخاری/امیرمحسن سلطان‌احمدی: آیت‌الله‌‌العظمی جوادی آملی با اشاره به سیره علمی و عملی پیامبر اکرم(ص) اظهار کرد: پیغمبر(ص) به بشر حریّت داد.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی در درس اخلاق هفتگی خود با ارج نهادن هفته وحدت و میلاد با سعادت پیامبر اکرم(ص) در خصوص سیره علمی و عملی آن حضرت بیان کرد: وجود مبارک پیغمبر(ص) که از انبیای اولوالعزم است و مورد تأسّی ماست، یک بخش علمی به همراه آورد و یک بخش عملی.

وی با اشاره به حدیث نبوی «بُعِثْتُ لاُتَمِّمَ مکارم الأخلاق» اظهار کرد: این حدیث تمثیل است و نه تعیین; معنایش این نیست که من آمدم اخلاق جامعه را تکمیل کنم، وقتی تمثیل شد یعنی اخلاق، علوم، معارف، سیاست، اجتماع و مانند آن؛ یعنی من آمدم تا راه باسواد شدن را به شما یاد بدهم، اگر علم جامعه‌ای پیشرفت نکند، اخلاقش قطعاً متوسط خواهد بود.

آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی ادامه داد: یک سلسله از آیات قرآن کریم است که خدای سبحان می‌فرماید پیامبر(ص) ما یک حرف تازه دارد؛ اصول سه‌گانه را انبیای قبلی هم آوردند؛ «یُعَلِّمُهُمُ الْکِتَابَ»، یک مورد «وَالْحِکْمَةَ» و دیگری «یُزَکِّیهِمْ» واما سمین مورد «وَیُعَلِّمُکُمْ مَا لَمْ تَکُونُوا تَعْلَمُونَ» مختص پیامبر خاتم(ص) است چه اینکه ذات اقدس الهی به خود پیغمبر(ص) فرمود؛ درست است جزء افراد نوابغ جهانی اما چیزهایی من یادت دادم که ممکن نبود خودت یاد بگیری یا از کسی یاد بگیری، پس آن حضرت تنها برای تتمیم مکارم اخلاق نیامده منظور از اخلاق در اینجا همه نیازهای بشری است.

وی اخلاق را نیاز همگانی جامعه خواند و اذعان کرد: آنچه نیاز جامعه و همگانی است اخلاق است، همه مردم استعداد حوزوی و دانشگاهی شدن را ندارند اما خُلق یک اصل رایج اجتماعی است که هر کس در هر زمان و زمینی که باشد باید متخلّق باشد تا بیراهه نرود و راه کسی را نبندد و این وظیفه همه است.

این استاد اخلاق از اهداف رسالت پیامبر(ص) را آزادی بشر از قید عادات و آداب و رسومات جاهلی دانست و خاطرنشان کرد: پیغمبر(ص) آمد به بشر حریّت بدهد. این حرف تازه انبیاست، پیامبر(ص) فرمود، ما نیامدیم تنها اخلاق مردم را درست کنیم؛ اخلاق، وظیفه توده مردم است بلکه ما مبعوث شدیم تا علوم مردم را، معارف مردم را و حقوق جامعه را تکمیل کنیم.

وی با اشاره به وجود دو نیروی عزم و جزم در وجود انسان و استقلال این دو نیرو گفت: امام صادق(ع) که در آستانه میلاد آن حضرت هستیم بیانی دارد که جزء غرر روایات ماست ایشان فرمودند: «ما ضَعُفَ بدنٌ عمّا قَوِیت علیه النیّة؛ هیچ بدنی در برابر قدرت اراده احساس ضعف نمی‌کند».

آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی بیان کرد: اگر کسی بخواهد به پیامبری که از انبیای اولوالعزم است تأسّی کند این کار در سواد و درس خواندن نیست این در اراده شکست‌ناپذیر است این را می‌گویند عزم، مسئله عزم، اراده، نیّت، اخلاص اینها برای عقل عملی است مسئله جزم و تصوّر و تصدیق و استدلال و قیاس و برهان برای عقل نظری است.

وی در پایان گفت: بنابراین تبریک گفتن ما نسبت به میلاد وجود مبارک پیغمبر(ص) و امام صادق(ع) برای این است که ما به کسی تأسّی کنیم که اولوالعزم است و حرف کسی را گوش بدهیم که فرمود «ما ضَعُفَ بدنٌ عمّا قَوِیت علیه النیّة» عموم جامعه, مخصوصاً حوزه و دانشگاه عنایت کنند که مراسم میلاد این بزرگواران برای تتمیم علم است، تتمیم اخلاق است، تتمیم حقوق است، تتمیم سیاست و اجتماع است.

captcha