به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آئین معارفه علی شجاعیصائین، مدیرکل جدید اداره کتاب عصر روز گذشته، یکم بهمن با حضور سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد، محمد اللهیاریفومنی، مدیر سابق اداره کتاب و همایون امیرزاده، مشاور معاون فرهنگی در سالن شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.
سیدعباس صالحی در این مراسم با اشاره به رواج فضای امنیتی در حوزه فرهنگی گفت: فضای امنیتی تأثیر مهمی بر فرهنگ کشور داشته است، به طوری که پس از سال 88 نگرش امنیتی، تمام حوزهها را در برگرفت و اعمال سلیقه در هر امری وجود داشت. از سوی دیگر الهیاری در چنین دورانی عهدهدار مسئولیت اداره کتاب شد و در این فضا مدیریت کلان کشور، نگاه امنیتی به مسائل داشت.
تلاش برای به کارگیری افراد شایسته
وی با اشاره به انجام اقدامات مثبت در این دوره افزود: از سوی دیگر فعالیتهایی در این حوزه صورت گرفت که چندان مناسب نبود. از ابتدا که وارد این حوزه شدم، نگاهم با معیارهای رایج در سیاست یکسان نبود. در کشورهای توسعهیافته با تغییر دولتها، تغییرات چندانی در ردههای میانی مدیریت ایجاد نمیشود، از این رو با ورود به معاونت فرهنگی تلاش کردم تا از افرادی که شایسته هستند، استفاده و با کمک آنها مشکلات فرهنگی را حل کنم.
معاون امور فرهنگی درباره انتخاب علی شجاعیصائین به عنوان مسئول جدید اداره کتاب بیان کرد: معیارهای مختلفی در ذهن داشتم و افراد مختلفی در فهرست قرار داشتند که از آن خارج شدند. مهمترین معیارهایی که در این زمینه وجود داشت، اعتقاد به اصل آزادی فکر و قانون، کتابشناسی، انس با کتاب، نگهداشتن حرمت ناشر و مؤلف، آشنا بودن به فرایند تولید کتاب، دسترسی به بررسان و ممیزان، کم حاشیه بودن و اعتقاد داشتن به سیاستهای فرهنگی دولت و سیاستهای کلان نظام بود که با توجه به این معیارها به شجاعیصائین رسیدم و وی را برای این سمت انتخاب کردم.
صالحی درباره اداره کتاب گفت: اداره کتاب یا دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وظایف متنوعی دارد، اما این وظایف متنوع و مهم به یک وظیفه تغییر پیدا کرده و آن، بحث نظارت و ممیزی کتاب است؛ یعنی حوزه متنوع این اداره به یک وظیفه محدود شده و همه اظهارات از زاویه این حوزه دیده میشود و سایر وظایف مورد غفلت واقع شده است.
وظایفی که تاکنون مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند
معاون امور فرهنگی با بیان اینکه اداره کتاب، صدها موضوع و مسئله دارد که 10 یا 15 مسئله آن از مسایل عمده حوزه نشر محسوب میشوند، بیان کرد: حضور کتاب در فضای بینالملل، برطرف کردن مشکلات نشر، توزیع کتاب، اقتصاد نشر و ... از مسائل حائز اهمیت هستند، اما چندان به این موارد توجه نشده است و مسائل حوزه نشر به حوزه نظارت و بررسی تقلیل یافته.
وی با بیان اینکه مسئله ممیزی کم اهمیت نیست، ادامه داد: من بر آنچه در چند سال اخیر بر اهل فکر و قلم گذشته است، واقف هستم؛ البته برخی اتفاقات خوب نیز در این حوزه رخ داده است، اما مسائلی هم وجود دارد که خوب نیستند و همین نقاط سیاه و کدر برای جمهوری اسلامی ایران که داعیه فرهنگ در سطح جهان را دارد، مناسب نیست و نباید اهالی قلم اینگونه برداشت کنند که در یک فضای گلخانهای یا در تاریکخانهها به تولید اثر میپردازند.
نویسندگان را از شبهه فعالیت در فضای گلخانهای بیرون آوریم
صالحی با اشاره به عوامل مؤثر در این موضوع گفت: عوامل مختلفی دخیل بودند که باید به آنها رسیدگی شود. موضوع مهم حوزه ممیزی، شکل نگرفتن هیئتهای نظارت است. یکی از دغدغههایم با ورود به معاونت امور فرهنگی، تعیین هیئت نظارت بود که خوشبختانه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افرادی را برای این کار به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد کرد.
صالحی در ادامه اظهار کرد: اگر الهیاری از این اقبال برخوردار نبود که در یک ساختار قوی به فعالیت بپردازد، شجاعیصائین میتواند این مسیر را از چندگانگی خارج کند. پس از صحبتهایی که درباره ممیزی کتاب انجام شد، الهیاری عنوان کرد که نمیتواند برای مدت طولانی در اداره کتاب بماند و با پیشنهاد وی، کمالینژاد را انتخاب کردیم و وی این مسئولیت را پذیرفت.