کد خبر: 1362365
تاریخ انتشار : ۰۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۹:۳۳
آیت‌الله قوامی:

رفتار فرهنگی بر پایه مدیریت اسلامی، سازمان‌ها را سرشار از معنویت می‌کند

گروه فعالیت‌های قرآنی: رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی در دوره سه روزه مهارت‌افزایی مدیران قرآنی کشور که عصر امروز برگزار شد، رفتار فرهنگی مدیران را بر پایه مدیریت اسلامی عاملی دانست که سازمان‌ها را سرشار از معنویت می‌کند.


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)،‌ آیت‌الله سیدصمصام‌الدین قوامی، مدرس و حوزه دانشگاه و رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی در مراسم افتتاحیه دوره مهارت‌افزایی مدیران قرآنی کشور که عصر امروز، چهارشنبه (دوم بهمن) در مجتمع یاوران مهدی(عج) مسجد مقدس جمکران برگزار شد،‌ در خصوص مدیریت اسلامی سخنرانی کرد.



وی ضمن اشاره به سرفصل‌های مدیریتی اظهار کرد: وظیفه اصلی یک معصوم مدیریت و راهبری جامعه است و امکان ندارد که یک معصوم نتواند از عهده مدیریت جامعه برنیاید. در این جلسه مدیران موسسات قرآنی از مناطق محروم و استان‌های مرزی شرکت کردند و از این جهت استفاده بهینه از مهارت‌های مدیرت اسلامی اهمیت به‌سزایی دارد.



این نویسنده کتب فقه‌الاداره عنوان کرد: قرآن کریم بهترین عامل ارتباط با مسلمانان داخل و خارج مرز است. در استان‌های مرزی قرآن بهترین عامل وحدت و مورد توافق مسلمانان است و از این رو فعالیت قرآنی یکی از بهترین اقدامات وحدت‌آفرین یک موسسه قرآنی می‌تواند باشد.



وی خاطرنشان کرد: مدیریت مربوط به عقلا و از حضرت آدم(ع) تا حضرت خاتم(ص) وجود داشته است و فقط 200 سال آن، این علم در دست غربی‌ها است. از این جهت مدیریت چیز جدیدی نیست. مدیریت اسلامی یعنی به سؤالات یکسان پاسخ‌های اسلامی دهیم. از این جهت معنا ندارد که ما نهاد «سازمان» را بخواهیم از بحث مدیریت اسلامی حذف کنیم.



آیت‌الله قوامی تصریح کرد: در مدیریت غربی اندیشمندان گاهی بر اساس فطرت و ناخودآگاه حرف‌های معصومین(ع) را بیان کردند. در این عرصه که هر روز نظریه جدید می‌آید، قطعا نظرات امام معصوم(ع) نیز می‌تواند به عنوان یک نظریه قوی مطرح شود.



این مدرس حوزه و دانشگاه یادآوری کرد: در مدیریت اسلامی ما با کسی تخاصم نداریم که بخواهیم افکار غربی را بدون بررسی کنار بزنیم بلکه بدین معنا است که ما نظر قرآن و عترت را در پاسخ‌ها بیان کنیم. سازماندهی، برنامه‌ریزی، نظارت و رهبری عناصر چهارگانه مدیریت است.



وی در تشریح مؤلفه‌ها و ثمرات مدیریت اسلامی ادامه داد: نظم میوه فصل وظائف مدیریت، رشد میوه فصل مدیریت منابع انسانی، انگیزش میوه فصل مدیریت رفتار سازمانی و معنویت میوه فصل مدیریت فرهنگ سازمانی جزء ثمرات مدیریت اسلامی است.



آیت‌الله قوامی بیان کرد: در قرآن درباره حضرت داوود(ع) و حضرت سلیمان(ع) آمده است "هرگاه خدا بخواهد به مدیری توانمندی دهد، ‌به او علم و دانش عطا می‌کند". یک سازمان باید دائم رشد کند و سطح خود را ارتقا دهد. مدیری که مدیریت رفتار سازمانی را بلد است، خشمگین نمی‌شود و رفتار نابه‌جا ندارد. مثلا وقتی یک رفتار نا به‌هنجار دید بستر از بین بردن آن را فراهم می‌کند.



نویسنده کتاب مدیریت از منظر کتاب و سنت اظهار کرد: اگر یک مدیر قرآنی بتواند رفتارها را مدیریت کند و بداند که چگونه این رفتارها را متعالی کند،‌ انگیزش در آن سازمان موج خواهد زد. انگیزش، پیچیده‌ترین عنصر مدیریتی است؛ زیرا فرد دارنده آن از درون به سمت هدف حرکت می‌کند و منتظر دستور نیست. در این مسیر تواضع بالا دست به پایین دست، تکریم آنها و ... از جمله موارد تحقق آن است که در موسسات قرآنی این عامل مشاهده می‌شود.



رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی گفت: انگیزش‌ها باید دائمی باشد، زیرا ممکن است با کم رنگ شدن آن، شخص به سمت غیر حق برود. در تاریخ هم مشاهده می‌کنیم که اطرافیان و سربازان امام علی(ع) در زمان حکومت آنها به خاطر دنیا و مادیات به سمت معاویه رفتند. فرهنگ سود و فرهنگ جود دو قطب مخالف هستند که در فرهنگ سازمانی گنجانده می‌شود.



وی بیان کرد: تا یک رفتاری عمومی نشود، تبدیل به فرهنگ نمی‌شود و مردم جهادگونه عمل نمی‌کنند. سخت‌ترین مدیریت،‌ مدیریت رفتار سازمانی است. اگر یک مدیر رفتار فرهنگی را مدیریت کند، سازمان او دارای معنویت خواهد شد. این معنویتی اصیل و از جنس عرفان‌های اصیل است نه از جنس عرفان‌های کاذب و ساختگی.

captcha