حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا نوراللهیان، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در بخش اول گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به اهمیت مسئله اعتدال گفت: در قرآن کریم هر چند واژه اعتدال نیامده است اما در آیات فراوانی خداوند به روشهای گوناگون از پیامبر(ص) و امت اسلامی میخواهد که در زندگی خود منش اعتدالی را رعایت کنند.
وی افزود: در بیان مسائل مختلف خداوند وقتی با بندگان خود سخن میگوید از آنها میخواهد که متعادل باشند زیرا این امر به تقوا نزدیکتر است.
بخش اول گفتوگو را اینجا ببینید!
حجتالاسلام نوراللهیان در ادامه این گفتوگو اظهار کرد: رئیسجمهور شعار اعتدال را مطرح کرد و جامعه فرهیخته ایران و همه ارکان نظام بر این مسئله تأکید کردهاند و مردم ایران با رأی خود نشان دادند که جامعه و دولت بیش از همیشه به اعتدال نیازمند است.
وی با ذکر اینکه اعتدال در دولت گذشته به چالش کشیده شد، افزود: وزارت علوم یکی از وزارتخانههایی بود که در دولت گذشته کمتر نسیم اعتدال برآن وزیدن گرفت؛ در برخی از دانشگاهها اساتید برجسته و بعضی از دانشجویان به دلیل اینکه منش و رفتار وزیر یا رئیسجمهور را نمیپذیرفتند از چرخه علمی کشور حذف شدند و آسیبهای فراوانی به دانشگاهها وارد شد.
اعتدال و تدبیر به صورت عملی سرلوحه دولت قرار گیرد
عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم عنوان کرد: امیدواریم در دولت تدبیر و امید از هر نیروی سیاسی، فکری، فرهنگی و غیره حتی اگر سلیقه سیاسی دولت کنونی را قبول نداشته باشد، استفاده شود و به صورت عملی برخورد اعتدالی و تدبیر سرلوحه هیئت دولت قرار گیرد.
حجتالاسلام نوراللهیان اظهار کرد: در کشور ظرفیتهای فراوانی وجود دارد که نمیتوان با کجسلیقگی و تنگنظری به نفع یک جناح یا گروه کشور را از مسیر پیشرفت بازداشت، چشمانداز ایران 1404 یک سند بالادستی برای جمهوری اسلامی است و حرکت اعتدالی میتواند مسیر پیشرفت و توسعه کشور را هموارتر کند.
وی با اشاره به مسئله اعتدال در دوران پس از انقلاب اسلامی بیان کرد: این انقلاب بیش از سه دهه ادامه پیدا کرده و حوادث گوناگونی پشت سرگذاشته شده است؛ جنگ تحمیلی 8 ساله اجازه نداد بسیاری از اهداف محقق شود، چندین رئیسجمهور ایفای وظیفه کردهاند و مجالس گوناگونی را کشور تجربه کرده است، لذا برای بررسی اعتدال احتیاج به کار تخصصی عظیم است.
عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه امام خمینی(ره) تجسم عملی اسلام بودند، گفت: ایشان از هر فردی بهتر مشی اعتدالی را اجرا کردند و از عمق جان به اعتدال معتقد و به این اعتقاد نیز عمل کردند؛ در سال 42 برخی از اعضای سازمان تروریستی منافقین در نجف نزد ایشان رسیدند و با آوردن آیه و روایات امام را تشویق به مبارزه مسلحانه کردند، اما ایشان هیچگاه ازجاده اعتدال خارج نشدند و مسیر مبارزه را با آگاهسازی تودههای مردم ادامه دادند.
اخوانالمسلمین نتوانست از دستاوردهای انقلاب مصر دفاع کند
حجتالاسلام نوراللهیان اخوانالمسلمین را یکی از گروههای افراطی دانست و گفت: این گروه سابقه مبارزاتی زیادی دارد اما نتوانست به خوبی از دستاوردهای انقلاب مصر پشتیبانی کند و در مسئله سوریه به جای اینکه در کنار مقاومت باشد، از مخالفین حکومت سوریه دفاع کرد و در داخل مصر نیز عملکرد قابل قبولی نداشت.
وی با ذکر اینکه هر جامعهای با خطر افراطگری و دوری از اعتدال روبروست، گفت: امروز حقوق شهروندی یکی از مسائل مهم هر جامعهای است، در کشورهای اروپایی که خود را مهد حقوق بشر و دموکراسی میدانند، مشاهده میشود که حقوق اقلیتهای دینی و مهاجران به راحتی نادیده گرفته میشود.
عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم افزود: ملت ایران با تأسی به فرهنگ اسلامی و مخصوصا فرهنگ شیعی و اهل بیت(ع) توانسته است که مدلی از مردمسالاری دینی را به دنیا نشان دهد که سایر ملتها به این الگو با دیده تحسین بنگرند.
حجتالاسلام نوراللهیان عنوان کرد: جامعه ما نزدیک به چهار دهه با فرهنگ انقلاب اسلامی خو گرفته است و در کنار نقاط مثبت ما دچار ضعفهایی نیز هستیم؛ امروز سبک زندگی اسلامی نیازمند نهادینه شدن در بین ملت است تا بتوان به «امة وسطا» نزدیکتر شویم و قرآن کریم و فرهنگ اهل بیت(ع) و معصومین مهمترین منبع ما برای تحقق این مسئله است.