به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه(سانا)، شرکتکنندگان در پایان این گردهمایی مبارزه با اندیشه تکفیری وهابی افراطگرایانه و جلوگیری از ترویج و انتشار آن در بخشهای مختلف جهان عربی و اسلامی را خواستار شدند.
در بیانیه پایانی این گردهمایی با اشاره به روند گفتوگوها در کنفرانس ژنو 2 تأکید شد: شهروندان سوری خود همان کسانی هستند که آیندهشان را بدون دخالت یا توصیههای بیگانگان مشخص خواهند کرد.
در این بیانیه آمده است: نتیجه حقیقی چنین کنفرانسهایی بدون بررسی ریشههای تکفیر بهعنوان اندیشهای خوارجی و گناهکار، خشککردن منشأهای آن و مبارزه با آثار وخیم این نوع اندیشه به دست نخواهد آمد.
ادامه بیانیه حاکی است: عناصر شبه خوارج و نزدیک به افکار تکفیری همچنان در جهان اسلام فعالیت دارند؛ هرچند که این تفکر با عبارتها و تفاصیل مختلفی معرفی شود، اما تنها یک نوع اندیشه است.
این بیانیه میافزاید: انتشار اندیشه مخرب تکفیر از اعتقاد پیروان این اندیشه به جهانیشدن این اندیشه وهابی سلفی نشئت میگیرد و به دلیل چنین اعتقادی به اعزام هیئتهای تکفیری و تروریستی به همه بخشهای جهان اقدام میکنند.
در پایان بیانیه آمده است: کشورهایی که اندیشه تکفیری در آنجا نفوذ کرده است، بزرگترین منبع بینالمللی برای حمایت مالی از تشکیلات القاعده و دیگر گروههای اسلامی تندرو هستند.
ضرورت افشای اندیشه تکفیری
محمد عبدالستار السید، وزیر اوقاف سوریه نیز طی سخنانی در گردهمایی دمشق بر اهمیت افشای اندیشه تکفیری وهابی که فتنه و تفرقه را بین صفوف فرزندان امت بنیان نهاده و برخی کشورهای غربی نیز با هدف سیطره بر منطقه آن را رواج میدهند، تأکید کرد.
عبدالستار السید با بیان این که اندیشه تکفیری به نشر تروریسمی که سوریه 3 سال است از آن رنج میبرد، منجر شده است، اظهار کرد: دین اسلام دینی میانهرو است که به مهربانی و تسامح دعوت میکند، این دین از کشتار، تکفیر و تشویق به ارتکاب جنایت مبرا است.
احمد بدرالدین حسون، مفتی سوریه نیز با تأکید بر اهمیت وحدت و همکاری بین مسلمانان و ریشهکن کردن عوامل تفرقه، از مسلمانان خواست به ریسمان الهی چنگ زده و در صفی واحد در مقابل دشمنان بایستند.
محمد توفیق البوطی، رئیس اتحادیه علمای بلاد شام نیز بر ضرورت حفظ فرزندان مسلمان از هرگونه سوء استفاده به نام اسلام، نهادینهکردن ارزشهای والای اسلامی در میان آنان، از بینبردن اختلاف بین همه گروههای جامعه و ریشهکنی افکار دعوتکننده به فتنه برای رویارویی با اندیشه تکفیری تأکید کرد.
تکفیر؛ جنگی فکری برای گرفتن اعتقادات دینی
حجتالاسلام والمسلمین سیدمجتبی حسینی، نماینده مقام معظم رهبری در سوریه نیز با بیان این که اسلام حقیقی از اندیشه تکفیری و تعصب مبرا است، نشر تعالیم اسلامی با هدف تحقق وحدت امت و رویارویی با تکفیر تأکید کرد و گفت: تکفیر به عنوان جنگی فکری برای گرفتن ایمان و اعتقادات دینی مردم تلاش میکند.
بنا بر این گزارش، «میانهروی و نرمخویی در سیره نبوی»، «نشانههای تسامح و همزیستی دینی در اسلام»، «همپیمانی و جدایی بین مسیحیت، غرب و اسلام از دیدگاه غرب»، «نشانههای وحدت دینی و اسلامی در سوریه» و «رویارویی با تروریسم و تکفیر» از محورهای مورد بررسی در گردهمایی دمشق بود.