کد خبر: 1368038
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۴
محزون:

افزایش فرزندآوری در کنار سیاست‌های اقتصادی، مسئولیت‌پذیری می‌طلبد

گروه سلامت: مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال آموزش مسئولیت پذیر بودن به خانواده‌ها را در کنار سیاست‌های حمایتی اقتصادی برای افزایش فرزندآوری ضروری دانست.

علی‌اکبر محزون، مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به بحران جمعیتی که کشورمان را تهدید می‌کند به تشریح عملکرد سایر کشورهایی که در چنین شرایط مشابهی قرار داشتند پرداخت و گفت: در دهه 1970 میلادی 34 کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) با کاهش باروری زیر سطح جایگزینی مواجه شدند.

کاهش هزینه‌های فرزندآوری و سیاست‌های تشویقی

وی ادامه داد: با بررسی علل و راهکارهای موجود به این نتیجه رسیدند که مردم تمایل به تعداد فرزند بیشتری دارند اما در عمل به علت مباحث اقتصادی در فرزندآوری خود، تعداد کمتری را لحاظ می‌کردند. در این راستا سعی کردند کاهش هزینه‌های فرزندآوری و سیاست‌های تشویقی را در دستور کار قرار دهند.

محزونی فرانسه و دانمارک را جزو کشورهایی معرفی کرد که از سال‌های 1980 تا 1990 با استفاده از سیاست‌های تشویقی و پاداشی والدین به فرزندآوری و سیاست‌های کاهش هزینه‌های فرزندآوری توانست باروری را در کشور خود به سطح جانشینی برساند.

مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال با اشاره به اینکه در سال‌های بعد به دلیل تحولاتی که در زمینه نگرش ارزشی به فرزند به وجود آمده بود، کشورهای اشاره شده دچار مشکلات دیگری شدند گفت: بی توجه به ضوابط فرزندآوری و باروری بدون اینکه ازدواجی صورت گیرد، سقط جنین و ... باعث شد اثرات سیاست‌های اقتصادی کاهش یابد و مجددا کشورهای غربی با کاهش باروری مواجه شدند.

سیاست‌های تشویقی مبتنی بر فرهنگ بومی

محزونی به شرایط بحران جمعیت در کشور خودمان اشاره و عنوان کرد: از این سیاست‌ها باید درس گرفت ولی از آن در قالب سیاست‌های بومی و دینی منطبق با فرهنگ کشورمان استفاده کرد تا به مشکلی که آنان روبر شدند برنخوریم و عملکرد بهتری داشته باشیم.

وی شعار فرزند کمتر زندگی بهتر را سبب تغییر دیدگاه خانواده‌های ایرانی طی سال‌های گذشته دانست و گفت: طی سالیان دراز نگرش‌ها به سوی فرزند کمتر سوق داده شده است‌، امروز برای بازگشت این نگرش باید با سیاست‌های تشویقی حمایتی بخشی از دغدغه خانواده‌ها را کاهش دهیم.

نباید غرق در سیاست‌های اقتصادی برای افزایش جمعیت و فرزندآوری شد

وی با تأکید بر اینکه به تجربه ثابت شده است که نباید غرق در سیاست‌های اقتصادی برای افزایش جمعیت و فرزندآوری شد، گفت: مستحکم‌تر کردن کانون خانواده‌ها براساس سبک زندگی ایرانی اسلامی و ارائه آموزرش‌های مرتبط با مسئولیت پذیری در این میان به شدت احساس می‌شود.

خطبه فدکیه و سیاست‌های جمعیتی

وی خطبه فدکیه حضرت زهرا(س) را حاوی مطالبی در مورد سیاست‌های جمعیتی دانست و گفت: وقتی حضرت زهرا(س) فلسفه وجودی هر یک از دستورات الهی را تبیین می‌کنند، به این نکته می‌رسند که صله رحم وسیله‌ای برای فزونی قدرت و جمعیت مسلمین است. این توصیه دینی شفاف و کلام گوهربار صدیقه کبری نشان می‌دهد که صله رحم سبب انتقال مهارت‌های تشکیل خانواده‌های مستحکم و زندگی‌های مبتنی بر شناخت می‌شود.

captcha