به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیداحمد علوی، قائممقام تولیت آستان قدس رضوی شامگاه پنجشنبه، 10 بهمنماه در مراسم تجلیل از دانشجویان ساعی آستان قدس رضوی افزود: پس از انقلاب، آستان مقدس موقوفات امام رضا(ع) را احیا و عواید آن صرف فعالیتهای پژوهشی و فرهنگی در سطح گسترده کرد.
وی اظهار کرد: قبل از انقلاب، عواید موقوفات حضرت امام رضا(ع) حیف و میل و صرف خوشگذرانیها و مهمانیهای دربار پهلوی میشد و رفتارهای غیر اخلاقی مدیران آستان قدس رضوی باعث فاصله گرفتن این نهاد از اهداف اصلی در ترویج فرهنگ رضوی شده بود.
علوی گفت: حجم اقدامات انجام شده برای توسعه حریم رضوی و عمل به نیات واقفان پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با آنچه از زمان شهادت حضرت امام رضا(ع) تا قبل از پیروزی انقلاب که بیش از هزار و 200 سال را شامل میشود، قابل قیاس نیست.
وی افزود: تا قبل از انقلاب اسلامی هیچ دانشگاهی در حرم مطهر رضوی و هیچ مؤسسه فرهنگی و خدماتی ویژه زائران در مشهد یا شهرهای منتهی به آن وجود نداشت در حالیکه اکنون دو دانشگاه، چندین مرکز آموزشی و مؤسسه فرهنگی و بیش از 20 مرکز خدماتی، رفاهی بین راهی از محل عواید موقوفات حضرت امام رضا(ع) ایجاد شده است.
قائممقام تولیت آستان قدس رضوی اظهار کرد: تمام اقدامات سلسلههای مختلف شاهنشاهی ایران برای توسعه حریم حرم مطهر رضوی طی هزار و 200 سال حدود 28 هزار مترمربع بود در حالیکه طی 34 سال پس از انقلاب اسلامی 270 هزار مترمربع صحن و 65 هزار مترمربع رواق به برکت موقوفات و تلاش کارکنان آستان قدس رضوی در این حرم مطهر ایجاد شده است.
علوی افزود: در نتیجه مدیریت اسلامی در آستان قدس رضوی، اکنون از بهترین فرشهای دستباف برای برگزاری نماز جماعت در حرم مطهر حضرت امام رضا(ع) استفاده میشود و در کنار نظافت هر روزه صحنها و رواقها سالانه 10 میلیارد ریال برای معطر کردن این حرم مطهر هزینه میشود.
وی گفت: قبل از انقلاب اسلامی عواید موقوفات و نذورات مردمی در آستان قدس توسط حکام خورده میشد اما امروز با همان درآمد موقوفات، برنامههای فرهنگی به صورت شبانهروزی در حرم مطهر رضوی برگزار و به صورت آنلاین برای سایر مردم دنیا نیز پخش میشود.
علوی ادامه داد: امروز دهها مؤسسه فرهنگی و اقتصادی وابسته به آستان قدس رضوی برای تأمین نیازهای فرهنگی و عمومی مردم ایجاد شده و زمینه پژوهش برای قشر فرهیخته کشور توسط این آستان مقدس در کتابخانهها، مؤسسات و پژوهشسراها فراهم شده است.
وی ابراز کرد: بزرگترین ضربهای که خاندان پهلوی بر پیکره موقوفه وارد کرد، اجرای اصلاحات ارضی بود به طوریکه زمینهای موقوفه را بدون توجه به مسائل شرعی و فقهی دین مبین اسلام تقسیم و تمام املاک آستان قدس رضوی و سازمان اوقاف کشور را با هدف نابودی موقوفات و نیز نابودی تولید و کشاورزی و وابستگی کشور، به صورت قطعات کوچک و به صورت قطعی واگذار کرد.
علوی اظهار کرد: این در حالی است که در اصطلاح فقهی اسلام داریم که وقف قابل بخشش، فروش و انتقال قطعی نیست، به رهن واگذار نمیشود و به ارث گذاشته نمیشود، بلکه فقط میتواند به اجاره داده شود.
وی تصریح کرد: خوشبختانه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اولین قانونی که مصوب شد، بازگرداندن املاک وقفی فروخته شده بود و بعد از آن نیز به دستور تولیت عظمای آستان قدس رضوی، هیئتی متشکل از اساتید حوزه و دانشگاه، متون وقفنامهها را مطالعه و نیات واقفان را استخراج و در 25 رشته دستهبندی کردند و ما امروز یک بودجه موقوفاتی دقیق داریم که مفهومش این است که عواید هر موقوفه را در جهت نیات همان واقف هزینه میکنیم. این کار قبل از انقلاب اسلامی نمیشد و درآمدها و نذورات در جاهایی هزینه میشد که موجب شرم است.
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی آستان قدس رضوی نیز در این مراسم گفت: پس از انقلاب اسلامی از سوی تولیت آستان قدس رضوی توجه ویژهای به امور فرهنگی و کسب علم و دانش، تعلیم و تعلم در این مجموعه شد.
موسی شربتدار افزود: توجه مدیریت عالی آستان قدس رضوی به کسب علم و دانش از مهد کودک تا دانشگاه را در برگرفت به طوریکه اکنون چندین مهدالرضا، مدارس امام رضا(ع) و دو دانشگاه علوم اسلامی رضوی و امام رضا(ع) ایجاد شده و امکان تحصیل برای رسیدن به مدارج عالی علمی فراهم شده است.
وی اظهار کرد: اماکن آموزشی وابسته به آستان قدس رضوی ارتقای کیفی و کمی گستردهای داشته و دانشآموختگان مدارس امام رضا(ع) و دانشگاههای آستان قدس رضوی از افراد فرهیخته و موفق جامعه و دارنده رتبههای برتر در جشنوارهها و آزمونها هستند.