علیاصغر محکی، مدیرکل مطالعات فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به تشریح فعالیتهای این مرکز در خصوص سبک زندگی ایرانی ــ اسلامی پرداخت و گفت: در این زمینه کارگروهی برای بررسی این موضوع در دو بخش درون سازمانی و برون سازمانی تشکیل شده است.
وی ادامه داد: در بخش درون سازمانی رهنمودهای مقام معظم رهبری در مورد سبک زندگی ایرانی ــ اسلامی را با رفتارهای کارکنان منطبق میکنیم. در بخش برون سازمانی نیز مأموریتهای شهرداری همچون آموزشهای شهروندی، فعالیت سرای محلات و... مورد بررسی قرار میگیرد.
محکی با بیان اینکه موضوع سبک زندگی با یک مهندسی کوتاه مدت به جایی نمیرسد گفت: باید اولویتها در زمینه فضای مجازی، ساختارهای شهری، تولید فیلم و محصولات فرهنگی، آموزشها و تحکیم خانواده مشخص شود.
وی با تأکید بر اینکه برای مدیریت سبک زندگی باید تفاوتها و تمایزهای لایههای فرهنگی شناخته شود، تصریح کرد: سیاستهای مقابلهای و سلبی کوتاه مدت نمیتواند در زمینه سبک زندگی نتایج و پیامدهای مورد انتظار را ایجاد کند.
آسیبشناسی عزاداری ماه محرم
مدیرکل مطالعات فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران به دیگر مطالعاتی که در این مرکز صورت گرفته است اشاره و عنوان کرد: آسیبشناسی عزاداری ماه محرم و تحولات دستههای عزاداری در گذر زمان و میزان تأثیر آنان بر ترویج فرهنگ حسینی از دیگر موضوعات مورد توجه بوده است.
وی به بیان بارزترین نکاتی که از این مطالعه فرهنگی بدست آمده است پرداخت و گفت: طی سه دهه گذشته شکل حضور مردم در دستههای عزاداری همواره رو به رشد و افزایش بوده است اما سبکهای حضور در گذر زمان تغییر یافته است و با تحولات اجتماعی و فرهنگی درون شهر پیوند یافته و با تغییرات کالبدی شهر همراه شده است.
بازنمود خرده فرهنگهای محلی در شکل تجمعات عاشورایی
محکی در ادامه افزود: به عنوان مثال تغییر چهره میدان امام حسین(ع) و ایجاد جایگاهی برای هیئتهای مذهبی به چهره عزاداریها شکلی دیگر بخشید. همچنین خرده فرهنگهای محلی در شکل تجمعات عاشورایی مردم بازنمود دارند.
مدیرکل مطالعات فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه نتایج مطالعات صورت گرفته به دستگاههای مرتبط با موضوع برای سیاستگذاری و برنامهریزی ارائه میشود، گفت: به طور مثال نتایج مطالعات مربوط به عزاداری امام حسین(ع) در اختیار شورای ترویج معارف دینی شهرداری تهران و شورای فرهنگ عمومی قرار گرفت.
نمایشگاه اسباب بازی و میزان تغییر رفتار خانواده
محکی در ادامه به فعالیتهای این مرکز در زمینه کودکان اشاره و عنوان کرد: مقرر شده است دبیرخانه دائمی نمایشگاه بازی و اسباب بازی فعال باشد و این مرکز علاوه بر مطالعات کمی به مطالعات کیفی و اثربخشی نمایشگاه بپردازد و مشخص کند که این نمایشگاه تا چه اندازه در زمینه رفتار خانواده و گذران اوقات فراغت کودکان و نوع رفتار آنان تأثیر گذاشته است.
وی در پایان سخنان خود با بیان اینکه همه پروژههای مطالعاتی دارای کاربست اجرایی هستند، گفت: در انتها رصد میشود که تا چه اندازه نتایج تحقیق ما توسط رده کاربر مورد توجه قرار گرفته و بر اساس آن ارزیابی عملکرد صورت میگیرد.