به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نمایشگاه دستاوردهای مؤسسات قرآنی کشور از 6 بهمنماه در مجتمع فرهنگی 13 آبان تهران آغاز و تا 20 بهمنماه ادامه خواهد داشت و ایکنا در کنار پوشش اخبار نمایشگاه، به بیان نقاط مثبت و منفی آن در گفتوگو با احمد حاجیشریف، معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن سازمان دارالقرآن الکریم، بحرالعلوم، معاون آموزش و پژوهش این سازمان، حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور و تعدادی از مسئولان غرفهها پرداخت. ماحاصل این گفتوگوها در پیوست با مستندات تصویری در گزارشی با عنوان «سرمای حاکم بر نمایشگاه دستاوردها/ جانمایی و نظارت؛ راهکار ارتقای نمایشگاه» منتشر شد که برخی از مسئولان قرآنی و متولیان برگزاری این نمایشگاه را برآن داشت، توضیحاتی درباره نکات مطرح شده در این گزارش اعلام کنند.
سازمان بسیج دانشجویی مقصر مشکل گرمایشی نمایشگاه
حسین بهبودی، مدیر امور مؤسسات قرآنی و استانهای سازمان دارالقرآنالکریم درباره مشکل گرمایشی نمایشگاه دستاوردها بیان کرد: یکی از مشکلاتی که پیشبینی نشده بود مشکل سرمای زیاد هوا بود و انتظار از سازمان بسیج دانشجویی بیش از این بود؛ این سازمان بحث گرمایشی و نظافت این فضا را تضمین کرده بود، اما به دلیل وجود مسائلی، این امر محقق نشد. البته وجود این اشکلات بعضا طبیعی است.
برپایی نمایشگاه برای آشنایی مدیران مؤسسات با یکدیگر
وی درباره استقبال کم از این نمایشگاه اذعان کرد: در این نمایشگاه بخشی برای نوجوانان، کودکان و حتی اغذیه ایجاد نشده و حتی پوستر تبلیغاتی چندانی در شهر توزیع نشد؛ زیرا قرار نبود مخاطب این نمایشگاه مخاطبان عام باشند، بلکه قرار بود تا مدیران مؤسسات حضور پیدا کنند و با کار یکدیگر آشنا شوند.
بهبودی در ادامه تصریح کرد: سال گذشته حتی برخی از مؤسسات قرآنی نمیدانستند برای حضور در این نمایشگاه باید چه کاری انجام دهند، اما امسال نحوه حضور در این نمایشگاه را یاد گرفتند و این خود کافی است تا این مراکز بتوانند سالهای آینده در نمایشگاه بینالمللی قرآن عرض اندام کنند. لذا مؤسسات با حضور در کنار سایر مؤسسات موفق، نحوه شرکت در نمایشگاه دستاوردها و حتی نمایشگاه بینالمللی قرآن را یاد میگیرند و با وسائل مورد نیاز جهت شرکت و حضور در نمایشگاه دستاوردها آشنا خواهند شد.
قضاوت صحیح فقط با دیدن نمایشگاههای دیگر
وی گفت: کسی باید نمایشگاه دستاوردهای قرآنی را قضاوت کند که نمایشگاههای مختلف را در حوزههای مختلف در مجموعههای مختلف دیده باشد، صحبت بانیان را شنیده باشد و قضاوت کند؛ بنده از دوره سوم نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در ستاد حضور داشتم، مدیر بخش هم بودم و کم و بیش با این نمایشگاه نیز آشنا هستم؛ بهعنوان مثال نمایشگاه بینالمللی از دوره هفدهم خود در یک مقطعی شیفت صبح خود را تعطیل کرد.
بهبودی اظهار کرد: از روز اول هم با برپایی این نمایشگاه قرار نبود کار موازی و تکراری انجام شود، بلکه هدف سازمان دارالقرآن الکریم و اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور این است که یک محیطی تخصصی برای تعامل و تبادل نظر بین مؤسسات و مدیران اتحادیهها بهوجود آورد تا این مسئولان بتوانند در یک فضای مناسب هم با دستاوردها یکدیگر و هم با نحوه عرضه محصولات، آثار و دستاوردهای یکدیگر آشنا شوند.
وی بیان کرد: در بخش نهادهای نمایشگاه بینالمللی کمتر از 20 مؤسسه قرآنی شرکت میکنند که از بین این مراکز بخش قابل توجهی مؤسسات فرهنگی ـ قرآنی هستند؛ مانند جامعه قاریان قرآن مشهد و برخی از این مراکز نیز دارای بیش از 20 سال سابقه کار هستند و در این نمایشگاه عرض اندام میکنند، در حالی که در کشور بیش از 4 هزار مؤسسه وجود دارد، اما فضایی برای الگوگیری این مراکز از یکدیگر وجود ندارد، در نتیجه نیاز است تا فضایی برای این مراکز مهیا شود، که این امر نیز با برپایی نمایشگاه دستاوردهای قرآنی تا حدی انجام شد.
این نمایشگاه یک تجربه و یک ابزار است
بهبودی تصریح کرد: این نمایشگاه یک تجربه است؛ در ابتدای کار چند مکان برای برپایی نمایشگاه انتخاب شد، اما یکی از دلایل انتخاب این مکان بخشی به واسطه هزینه مترتب بر فضا بود، چون امسال بحث اسکان متقاضیان استانها را داشتیم که تمامی هزینههای رفت، آمد و ... هزینه بالایی را میطلبید و از سویی مرکزیت این فضا در استان یکی از دلایل انتخاب بود که افراد با کمترین هزینه از طریق مترو میتوانستند به این نمایشگاه بیایند.
وی افزود: نمایشگاه ابزار است؛ فرد با حضور در نمایشگاه یاد میگیرد که عملکرد خود را در معرض دید مخاطبان قرار دهد و مخاطب جذب کند. مؤسسات نیاز دارند تا این قالبها را یاد بگیرند. این افراد جز با حضور در نمایشگاه و بازدید حضوری از مؤسسات نمیتوانند این تجربیات را کسب کنند.
بهبودی تصریح کرد: هر نمایشگاه هدف و دستاورد خود را دارد و حضور در این نمایشگاه نمیتواند عاملی در از بین رفتن انگیزه فرد جهت حضور در نمایشگاه بینالمللی قرآن باشد، بلکه هدف و مکان برپایی نمایشگاه مهم است. این نمایشگاه بیش از اینکه نقطه ضعف داشته باشد، دارای نقاط قوت است؛ تک تک حضور مؤسسات قرآنی در این نمایشگاه و تعامل این مراکز با یکدیگر نقطه قوت آن است.
وی همچنین در بخشی از سخنان خود با اشاره گزارش دیگر ایکنا از تسهیلات مؤسسات قرآنی که با بیش از 10 مسئول قرآنی و مدیران اتحادیه قرآنی صورت پذیرفته بود، گفت: در طی سالهای گذشته از زمانی که ایکنا تأسیس شده، شاهد بودم که این خبرگزاری بهدرستی توانسته در حد بضاعت خود اخبار قرآنی را منعکس کند اما اخیرا احساس میشود که با رویکردهایی درونی فعالان قرآنی و از افرادی که واقعا از داخل فضای قرآنی و جامعه قرآنی خبر دارند، موضوع را بررسی نمیکند.
وی ادامه داد: ایکنا با برخی از نقدهایی که معمولا در بیرون از این حوزه به آن نگاه میشود، میخواهد گذرا خبری نوشته و یا حرفی زده باشد! گاهی اوقات به نظر میرسد از این نوع کارها که خیلی هم محدود است میخواهد انجام دهد. البته این رویکرد نباید افزایش یابد.
اختلاف بین پدر و فرزند نباید بیرون برده شود
بهبودی تصریح کرد: داخل خانواده همه میدانند که مشکلاتی وجود دارد، ولی منظور این است که کسی که صاحبخانه است سعی میکند حفظ حرمت آن خانه را کرده و اختلافی که بین پدر و فرزند است را بیرون نبرده و مطرح نکند؛ این به این معنی نیست که اصلا نقدها مطرح نشوند ولی نه با بعضی از تیترهایی که روزنامههای خاص به آنها نگاه میکنند.
لازم به توضیح است که با توجه به اینکه رسالت خبرگزاری، اطلاعرسانی، آگاهیبخشی، روشنگری و تنویر افکار قرآنی است؛ خبرگزاری بینالمللی قرآن نیز با توجه به این مسئله، تلاش دارد در قالب ارزشهای خبری «قرآنی» رسالت خبری خود را با جدیت بپردازد و در قالب «أُبَلِّغُکُمْ رِسَالاَتِ رَبِّی وَأَنصَحُ لَکُمْ»(سوره هود، ٣٤) محاسن و معایب، فرصتها و تهدیدات، آسیبها و نقاط قوت فعالیتهای قرآنی را در قالب صحیح، مستند و بدون موضعگیری ترسیم و بیان کند. خبرگزاری ایکنا با استقرار در محل برگزاری این نمایشگاه تلاش داشته تا رسالت خود را انجام دهد.