امیر کزازیمجد، سرپرست گروه موسیقی مهر استان مرکزی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: متأسفانه همه چیز در مورد جشنواره «موسیقی فجر» محدود به چند روز برگزاری آن میشود و پس از آن نهتنها برای گروههای شرکت کننده در جشنواره برنامهای مشخصی وجود ندارد که نفرات و گروههای برگزیده نیز به حال خود رها میشوند.
وی گفت: قطعاً نفرات و گروههایی که دغدغه موسیقی دارند و با انگیزه به جشنواره ورود پیدا میکنند این انتظار را هم دارند که پس از برگزاری جشنواره، توانایی و ظرفیتهای شناخته شده آنها مورد توجه قرار گیرد و از آن در خلال یک سال بین دو جشنواره استفاده کاربردی به عمل آید.
این آهنگساز و نوازنده که در بخش رقابتی کلاسیک ایرانی بیست و نهمین جشنواره «موسیقی فجر» شرکت کرده است تصریح کرد: قطعاً گروهها و نفرات و حتی سرپرست گروههایی برگزیده که در ادوار جشنواره تاکنون شرکت کردهاند براساس یک برنامهریزی منسجم و کارشناسی شده از سوی دفتر موسیقی ارشاد و ستاد جشنواره میتوانند در قالب یک گروه تحت عنوان زبدگان «موسیقی فجر» گردهم آمده تا هم ظرفیت`های فنی این جشنواره را ارتقا بخشند و هم هر سال اجراهایی کاملاً حرفهای براساس یک برنامه نسبتاً طولانی یک ساله در جشنوارههای آتی فجر داشته باشند.
فعالان حوزه موسیقی قبل و بعد از جشنواره به حال خود رها میشوند
کزازیمجد در ادامه گفت: با وجود آنکه راهکارهای پیشنهادی زیادی برای تقویت موسیقی اصیل ایرانی از رهگذر برگزاری «موسیقی فجر» وجود دارد، اما همانگونه که پیشتر اشاره کردم، گروهها و نفرات خلاق شرکتکننده در این جشنواره قبل و بعد از آن به حال خود رها میشوند که این به ضرر عرصه موسیقی ایرانی است؛ چرا که به هر حال افراد فعال در این عرصه ظرفیت و نیروی خود را در طول سال صرف ساخت موسیقی اغلب در قالب کلیپ برای شبکههای ماهوارهای میکنند؛ چرا که به هر حال موسیقی پیشه آنهاست و باید از آن به نوعی ارتزاق کنند.
وی تأکید کرد: البته امسال و با روی کار آمدن ساختار مدیریتی جدید در دفتر موسیقی ارشاد به ریاست پیروز ارجمند، تصور و پیشبینی من در مورد جشنواره بیست و نهم، مثبت است و امیدوارم که این جشنواره شروع حرکتی نوین در جهت ارج نهادن به تلاش اهالی موسیقی و استفاده مؤثر از قابلیتها و توان آنها باشد هر چند که بیشترین برنامهریزی برای این جشنواره در دوره قبلی مدیریتی به انجام رسیده و ساختار جدید فرصتی برای اصلاح برخی معضلات نداشته و ندارد و در نتیجه ممکن است باز با مجموعهای از بیبرنامگیها مواجه شویم.
خلأ موسیقی نواحی در جشنواره «موسیقی فجر» احساس میشود
کزازی ادامه داد: با آنکه در حوزه موسیقی نواحی فعالیت نمیکنم اما خلأ این بخش به عنوان موسیقی اصیل ایرانی از مدتها قبل در جشنواره موسیقی فجر احساس میشود که البته احیای آن از جمله دغدغههای مدیریت جدید موسیقی است که امیدوارم در جشنواره آتی موسیقی فجر شاهد حضور گروههای منتخب موسیقی نواحی ایرانی نیز باشیم.
این آهنگساز در مورد بخش پاپ جشنواره نیز گفت: موسیقی پاپ یک پدیده جذاب در عالم موسیقی به ویژه برای مخاطب عام است و هر سال شاهد هستیم که این بخش از اقبال بیشتری نسبت به بخشهای دیگر جشنواره مواجه میشود لذا نمیشود از آن صرفنظر کرد اما پرسش اینجاست که پیشروی این نوع موسیقی باید تا چه اندازه باشد؟ آیا باید تا حئدی باشد که دیگر راه برای تنفس موسیقی اصیل ایرانی بسته شود؟
سلیقه شنیداری مردم در این سالها تنزل پیدا کرده است
وی افزود: البته نباید از نظر دور داشت که در طول این سالها، همه دستگاههای متولی فرهنگ و هنر دست به دست هم دادند که این اتفاق نامبارک بیفتد؛ رسانه ملی به جای آشنایی مردم به موسیقی اصیل ایرانی و دستگاههای آن؛ شناخت مردم نسبت به سازهای موسیقی که موطن آنها ایران است و نیاکان ما با آنها انس و الفت دیرینه داشتهاند با تولید و پخش مکرر موسیقی پاپ که هیجان و شور و نشاط موجود در آن به ویژه برای جوانان جذاب است، سلیقه شنیداری مردم را تغییر داده و البته در جاهایی هم به ناهنجاری کشیدهاست؛ این معضل باید در طول زمان زیاد و با انجام کار فرهنگی اصلاح و به روال جاری خود بازگردد.
کزازی مجد در پایان گفت: گروه موسیقی مهر استان مرکزی فردا و در افتتاحیه بیست و نهمین جشنواره «موسیقی فجر» ساعت 19 در برج آزادی با اجرای 45 دقیقه برنامه در خدمت علاقهمندان به موسیقی است که قطعاتی در دستگاه همایون و همچنین فانتزی را اجرا خواهد کرد و البته چند تصنیف یکی «بیداد» به یاد پرویز مشکاتیان و دیگری«غم غربت» شعر از هوشنگ ابتهاج و دیگری پیدا و پنهان» سروده باباطاهر را اجرا خواهد کرد.
یادآور میشود، بیست و نهمین جشنواره بینالمللی «موسیقی فجر» از فردا 24 بهمن به دبیری حسن ریاحی آغاز و تا اول اسفند ادامه خواهد داشت.