کد خبر: 1378761
تاریخ انتشار : ۰۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۰
امام جمعه نیک‌شهر:

نظام حقوقی در مکتب انبیاء جامعه را براساس کرامت انسان استوار می‌داند

خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: حجت‌الاسلام لطفیان در گفتمان دینی که در نیک‌شهر برگزار شد، گفت: نظام حقوقی در مکتب انبیاء جامعه را براساس کرامت انسان استوار می‌داند.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیک‌شهر در جمع تعدادی از جوانان در گفتمان دینی «رساله حقوق امام سجاد(ع) و تأثیرگذاری آن در حوزه راهبردی جامعه» با اشاره به اهمیت ترویج فرهنگ مهدویت و قرآن با معرفی کتاب رساله حقوق امام سجاد(ع)، گفت: حقوق مفهومی عام است که شامل مجموعه مقررات، قواعد و اصولی می‌شود که روابط و مناسبات میان اجتماعات و افراد جامعه را به نحو متقابل تنظیم می‌کند.

وی بیان کرد: نظام حقوقی در مکتب انبیاء به ویژه در قرآن جامعه را براساس کرامت انسان استوار دانسته و بر مبنای معارف و عقاید صحیح بازسازی می‌کند نه ارزش‌های کاذب نژادی، قومی و قبیله‌ای قوانین اسلام هماهنگ با فطرت است و نیازها و تمایلات انسان را در مسیری معتدل مورد توجه قرار می‌دهد.

لطفیان افزود: رساله حقوق امام سجاد(ع) نمونه کامل عمل و نمود عینی گفته‌ها و اندیشه‌های انبیاء و ائمه معصومین(ع) است. ایشان یکی از این انسان‌های شاخصی است که حقوق مبتنی‌بر کرامت انسانی را عملاً و علماً ارائه فرموده است و همگان را به پیروی، توسل و توجه به اهل بیت(ع) دعوت کرده است. رساله حقوق عنوان مجموعه‌ای است گران‌سنگ و کامل‌ترین متن حقوقی است که از امامان معصوم به دست ما رسیده است. امام سجاد(ع) این رساله را خطاب به بعضی از یاران خود در شرایطی مرقوم داشتند که این حقوق به بوته فراموشی سپرده شده بود. این امام همام در این رساله امت اسلامی را به حقوق مشروعی که در برابر یکدیگر دارند، آشنا می‌‌کند.

وی بیان کرد: هرکس با دقت کامل در محتوای این رساله حقوقی بیندیشد به اصول دین اسلام که حافظ حقوق تمام انسان‌ها و موجب سلامت دینی و دنیای همگان است، پی خواهد برد. با مطالعه و عمل به این رساله افق‌های روشنی فراروی ما قرار می‌گیرد که می‌تواند روابط ما را با صاحبدلان این حقوق به خوبی سامان داده و با رعایت این حقوق، سلامت حیات انسانی تضمین می‌شود.

لطفیان افزود: رساله حقوق به طور فشرده ما را با حقوق و وظایف اخلاقی، فردی و اجتماعیمان آشنا می‌‌کند. رساله حقوق سندی معتبر و متنی حاوی معارف بلند حقوق بسیار ارزشمند اخلاقی است که در آن رابطه و مناسبات اخلاقی که میان انسان و خدای بزرگ، انسان و نفس، انسان و اعضا، انسان و افعال، انسان و انسان‌های دیگر را مورد بررسی قرار داده است.

مقصد عالی ادیان الهی و خواسته انبیا و امامان تهذیب و تربیت نفوس بشری بوده است

این استاد دانشگاه گفت: غالب این حقوق جنبه اخلاقی دارد. حقوق اخلاقی عبارت است از؛ رابطه و مناسبت‌های اخلاقی که میان انسان و سایر موجودات جهان هستی از خداوند بزرگ، انسان، حیوان و غیره ایجاد می‌شود و از این جهت که اخلاق انجام و رعایت این حقوق را بر عمده افراد می‌گذارد که آن را حقوق اخلاقی می‌گویند؛ این اخلاق است که افراد را به انجام و رعایت این وظایف و حقوق وادار می‌کند.

وی عنوان کرد: رساله حقوق در بردارنده حدود 50 حق است. به یقین هرکس این کتاب رساله حقوق را بخواند و به آنچه در آن است عمل کند، رستگار خواهد شد. مقصد عالی ادیان الهی و خواسته انبیاء و امامان تهذیب و تربیت نفوس بشری بوده است و هدف و آرمان والا برای همه آنها گسترش اخلاق حسنه و واداشتن انسان‌ها بر سلوک طریق و مسیر اخلاق الهی بوده است.

امام جمعه نیک‌شهر افزود: اگر اداره جهان در قبضه قدرت انسان باشد و نبض بازار جهان به اختیار انسان بتپد و با سفینه دانش به اوج آسمان‌ها پرواز کرده و اعماق اقیانوس‌ها را تسخیر کنیم، اما مکارم اخلاقی مثل وفا، صداقت، امانت، شجاعت، پایمردی، درستکاری، پایداری در راه عقیده، رحم، عاطفه، گذشت و ایثار بر زندگی و ارتباط‌های روز مردم ما حاکم نباشد، آن سعادت، شرف و عزتی را که مطلوب ادیان و منادیان دعوت‌های توحیدی است، نخواهیم داشت.

وی ادامه داد: رساله حقوق امام سجاد(ع) مجموعه‌ای از حقوق اخلاقی و وظایف انسان در برابر خود، خدا، خلق، خلقت و اعمال عبادی و اعضاء و جوارح است که در قلم و علم اخلاق باید طرح و بررسی شود. هدف عمده رساله مقدس سجادیه متخلق ساختن جامعه به اخلاق الهی است. امام سجاد(ع) تجسمی از ایمان به قرآن و عمل به احکام و مقررات قرآن است. به ما می‌آموزد که تفاوت میان دو انسان به خاطر بلندی و کوتاهی قد و قامت، چاقی و لاغری، زشتی و زیبایی، ثروت و فقر و قوت و ضعف نیست بلکه این تفاوت و امتیاز به ارزش‌های اخلاقی و ضدارزش‌ها، فضائل و رذائل و رفتن به راه نور یا نار مربوط می‌شود.

حجت‌الاسلام لطفیان عنوان کرد: اگر انسانی در جهت منفی گام بردارد باز هم قابل مقایسه با حیوانات نیست زیرا که طمع‌ورزی، کینه‌توزی، آتش‌افروزی و خون‌‌خواری بسیار افزون‌تر از حیوان است. پدربزرگ امام سجاد(ع) که مولا علی(ع) باشد در پایبندی به اصول و حرمت، عدالت و احترام به آزادی انسان‌ها آن قدر جدی و صمیمی بود که حاضر نشد با یک آری مصلحتی، حکومت را به دست گیرد و میان فرزندان، بستگان و یاران صمیمی‌اش با مردم عادی کوچه و بازار تفاوتی قائل نمی‌شد.

وی گفت: در حالی که نقطه مقابل او معاویه جنایتکاری است که حرمتی برای مردم و قداستی برای قانون نمی‌شناسد و آزادگان و صالحان را به بهانه‌ای زندانی، تبعید، شکنجه و اعدام می‌کند و برایش حکومت کردن اصل است نه هیچ چیز دیگر. دین همانند اکسیژن ضروری است و نباید فقط در مواقع خطر و اضطرار به سراغ دین برویم. باید زن‌داری، بچه‌داری، رانندگی و همه کارهای دیگر ما براساس دین اسلام و رهنمودهای اهل بیت(ع) باشد.

امام جمعه نیک‌شهر در پایان یادآور شد: اسلام دین جامع و همه‌جانبه است که آنچه را که فرد و جامعه بدان نیازمند است به عنوان یک واجب فرض کرده است. از جمله این واجبات توجه به انتخاب دوست و همنشین است تا اخلاق بندگی ما با دوستان خوب رشد کند و از جمله موارد اسراف، اسراف در عمر، وقت و فرصت‌های ماست.

captcha