به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محمدحسن انتظاری، رئیس مرکز ملی فضای مجازی، در همایش ملی «فضای مجازی و هویت» که امروز، دوشنبه، پنجم اسفندماه در سالن همایشهای خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد با اشاره به شناخت هویت در فضای مجازی گفت: در بحث هویت در فضای مجازی، باید فعالیتهای گستردهای انجام شود. این بحث باید به صورت یک گفتمان کلی در همه بحثهای اجرایی کشور عملی شود. یکی از دغدغههای اصلی در مرکز ملی فضای مجازی و شورا، بحث شناخت هویت در فضای مجازی است.
دبیر شواری عالی فضای مجازی در ادامه با اشاره به کنفرانسهایی که در سطح جهانی در حوزه اهمیت فضای مجازی و شناخت اطلاعات انجام شده است گفت: تاکنون دو کنفراس در سطح جهان با حضور سران و رئیسجمهور کشورهای مختلف انجام شده است که با شکل گرفتن این اجلاسها، جامعه اطلاعاتی جهان پایهریزی شد.
وی در ادامه تصریح کرد: پس از شکلگیری جامعه اطلاعاتی جهان که خواستگاهش غرب است، پایهریزیها انجام شد که مبنای آن بر مبنای الگوی اسلامی و ایرانی ما هماهنگ نیست. با توسعه اینترنت و جامعههای اطلاعاتی باید سعی کنیم که اینترنت و فضای مجازی اسلامی و ایرانی داشته باشیم.
انتظاری با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در رابطه با تشکیل شورای عالی فضای مجازی خاطرنشان کرد: کسی که امر مهم پرداختن به فضای مجازی ایرانی و اسلامی را در کشور مطرح کرد، مقام معظم رهبری بود که ایشان با دستور تشکیل شورای عالی فضای مجازی و مرکز ملی فضای مجازی این مسئله را عملی کردند.
باید هویتها را در فضای مجازی شناسایی کنیم
وی در ادامه افزود: از زمان تشکیل انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره)، دو شورا تشکیل شد و بعد از آن مقام معظم رهبری در راستای همان شوراها دستور تشکیل شورای عالی فضای مجازی را دادند. یک تفاوت اصلی در این شورا وجود دارد که در دیگر شوراها نیست و آن هم داشتن مرکز ملی فضای مجازی است که این مرکز برای تحقق و عملی کردن دستورات شورا ایجاد شد.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور در ادامه گفت: شورای عالی فضای مجازی با فعالیتهای همهجانبه برای پیشبرد اهداف فضای مجازی فعالیتهای خود را آغاز کرده است. امروزه هم بخش مهمی از زندگی ما را فضای مجازی تشکیل میدهد. ما باید هویتها را در این فضا شناسایی کنیم تا بتوانیم بعد از آن سیاستگذاری کنیم.
کارگروه فرهنگی و اجتماعی در مرکز ملی فضای مجازی تشکیل شد
وی در ادامه بیان کرد: در دو ماه گذشته کارگروه جدیدی در مرکز ملی فضای مجازی راهاندازی شد و آن هم کارگروه فرهنگی و اجتماعی است. مقرر است، این کارگروه در همه حوزههای پژوهشی با محوریت فضای مجازی با حضور استادان و صاحبنظران برنامههای کلی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات از جمله فلسفه، علوم اجتماعی و اقتصاد در همه مباحث مهمی که به زندگی افراد و ارتباطات ربط دارد و نیاز آنها است بپردازد.
انتظاری بیان کرد: با تشکیل این کارگروه و برای تحقق اهداف شبکه ملی اطلاعات با وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری، ارتباطات و فناوری اطلاعات همکاریهای خوبی داشتهایم و این ارتباطات هر روز در حال برقراری است. آن چیزی که باید در فضای مجازی بیشتر از همه به آن پرداخته شود و اصل فضای مجازی است مبحث هویت، اطلاعات و شناخت است که در منظر اول همه آنها به انسان که در رأس همه آنها قرار داد باز خواهد گشت.
دبیر شواری عالی فضای مجازی خاطرنشان کرد: در این صورت است که فضای مجازی یک ارتباط جدید در حوزه انسانی میشود و وجه انسانی آن شکل میگیرد و یکی از اهداف اصلی این همایش هم همین امر است. البته آن چیزی که در کشور ما در رابطه با فضای مجازی شکل گرفته، بحث فنسالاری است. امیدواریم با برگزاری این همایشها بحث اصلی آن یعنی هویت انسانی فضای مجازی شکل گیرد.
وی همچنین ایجاد زیرساختها را از جمله برنامههای مهم کشور در حوزه فضای مجازی در سالهای گذشته عنوان کرد و گفت: این مساله در برنامه پنجم توسعه نیز دیده میشود. در فضای مجازی کشور آنچیزی که امروزه حاکم است بحث اینترنت است. حتی اگر به سراغ اولین ابداعکنندههای اینترنت برویم و اهداف آن را پیگیری کنیم به فلسفهای میرسیم که آن فلسفه در کشور ما هم حاکم شده است فلسفه فرهنگ ارتباطات است. نسل جوان ما هم امروزه تحت تأثیر این فلسفه در فضای مجازی قرار گرفته است.
وی با تأکید بر ایرانی و اسلامی کردن فضای مجازی کشور گفت: ما میخواهیم فضای مجازی ایرانی و اسلامی در کشور شکل گیرد که فرهنگ غربی درآن نفی شده باشد. ما برای این فرهنگ شهید دادهایم تا توسعه پیدا کرده است. امروزه با پدیدهای روبه رو هستیم که اگر در مورد آن تفکر و اندیشه نشود به فرهنگ ایرانی و اسلامی در فضای مجازی نخواهیم رسید.
میتوانیم به فضای مجازی اسلامی - ایرانی دست یابیم
انتظاری تأکید کرد: در شورای عالی فضای مجازی هم برای رسیدن به فرهنگ اسلامی و ایرانی فعالیتهای جدی در حال انجام است تا بتوانیم به فضای مطلوبی دست پیدا کنیم. اگر فلسفه فضای مجازی و کارکردهای آن را از منظر اسلامی - ایرانی دریابیم میتوانیم و امیدواریم که به سمت فضای مجازی اسلامی - ایرانی با کمترین خطرات دست یابیم.
ششمین همایش سالیانه مؤسسه مطالعات ملی با عنوان «فضای مجازی و هویت» با مشارکت مرکز تحقیقات هویت و تمدن آوا، خانه اندیشمندان علوم انسانی، انجمن علوم سیاسی ایران، انجمن جامعهشناسی ایران، انجمن ایرانی روابط بینالملل و پژوهشکده مطالعات فرهنگی اجتماعی وزارت علوم تحقیقات برگزار شد.
این همایش یک روزه، امروز، دوشنبه، 5 اسفندماه در سالن اصلی خانه اندیشمندان علوم انسانی با حضور اندیشمندان و کارشناسان فضای مجازی برگزار شد.