کد خبر: 1379396
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۰
یونسی:

کتابخانه ملی، اسناد غیرقابل انتقال را مدیریت کند

گروه ادب: دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی اسناد غیرقابل انتقال سازمان‌ها و نهادهای گوناگون را به طور جدی مدیریت کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم تودیع اسحاق صلاحی و معارفه سیدرضا صالحی‌امیری، رؤسای قدیم و جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی پیش از ظهر دوشنبه، پنجم اسفند با حضور محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهور، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، حجت‌الاسلام علی یونسی، دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی و سردار احمدرضا رادان، جانشین رئیس پلیس کشور در سالن همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی یونسی، دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی با بیان اینکه ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی، مسئولیتی خطیر و مهم است، گفت: قبلاًً این مسئولیت به بنده پیشنهاد شده بود و به دلیل اینکه خود را ناتوان می‌دیدم از پذیرفتن آن استنکاف کردم، اما به دلیل توانمندی که صالحی‌امیری دارد، وی را به پذیرش این مسئولیت تشویق کردم.

وی افزود: امیدوارم که وی، همانند مسئولیت‌های پیشین موفق شود؛ همچنین از وی تشکر می‌کنم که بزرگوارانه برخورد کرده و صلاحیت خود را به بهترین وجه اعلام کردند.

سازمان اسناد، حافظه ملی و آرشیو کشور محسوب می‌شود

حجت‌الاسلام یونسی خطاب به رؤسای جدید و پیشین سازمان اسناد و کتاب ملی، گفت: شما هر دو صلاحیت دارید و هر دو از صلاحیت‌های هم بهره خواهید گرفت. از سوی دیگر امیدوارم تحولی که در دولت تدبیر و امید آغاز شده، در این سازمان هم پیشتاز شده و این سازمان به جامعه معرفی شود تا به این مکان راه یابند.

وی با بیان اینکه این مرکز، خانه محققان و پژوهشگران است، اظهار کرد: محققان از هر جا که خسته و ملول می‌شوند باید به این مکان بیایند و اسلام‌خواهان و اسلام‌شناسان ما بیش از هر مکانی، باید به این مرکز مراجعه کنند و درهای آن به صورت شبانه‌روز پذیرای همگان باشد، همانطور که این امر در بسیاری از نقاط دنیا مرسوم است.

حجت‌الاسلام یونسی، اسناد را مهمتر از کتاب عنوان کرد و گفت: بسیاری از کتاب‌ها خود سند هستند و این سازمان حافظه ملی و آرشیو کشور محسوب می‌شود و حافظه تاریخی است که هویت ملی ما را نگاهبانی و نگاهداری می‌کند. این اسناد در این سازمان تولید نمی‌شوند، بلکه نگاهداری شده و مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند.

وی تصریح کرد: بخش زیادی از این اسناد در داخل و بخشی هم در خارج از کشور است و تقاضای من از زبان بسیاری از صاحبنظران این است که باید در یک تحرک و پویایی جدید، اسناد و کتاب‌های زیادی که در کشورهای گوناگون وجود دارد را خریداری کرده و به داخل کشور منتقل کنیم. حوزه تمدنی ایران بزرگ که از مرکز چین تا آنتالیا، قفقاز و خلیج فارس، یمن، شامات، آسیای میانه و مهمتر از همه در شبه قاره است و کتاب‌هایی که در آنجا خاک خورده و مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، شناسایی شده و اصل آن یا نسخه آن خریداری شود.

اسناد و کتب خطی خارج از کشور خریداری شوند

حجت‌الاسلام یونسی در ادامه بیان کرد: طی بازدیدی که از کتابخانه اسپانیا داشتم، مسئول این کتابخانه می‌گفت؛ هزاران کتاب درباره اسلام و ایران در این کتابخانه وجود دارد، از این رو چنین آثاری باید خریداری و به داخل کشور منتقل شود؛ البته حمایت دولت و بودجه لازم است.

دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های مذهبی در رابطه با اسناد گفت: در آرشیو وزارت امور خارجه کشورهای گوناگون به ویژه کشورهای همسایه اسناد زیادی وجود دارد و دیپلماسی فعال این است که این اسناد شناسایی و به داخل کشور منتقل شود. این امر مشکل است؛ چه بسا که انتقال اسناد در داخل کشور به این سازمان گاهی با مقاومت زیادی مواجه می‌شود و گاهی تعصبات اداری باعث می‌شود که اسناد به این مکان انتقال یابد.

وی ادامه داد: میلیون‌ها سند در قوه قضائیه از روزی که تشکیل یافته، وجود دارد و فایده‌ای برای آنها ندارد غیر از اینکه جای آنها را اشغال کرده و در جای نمور و گونی‌ها نگهداری می‌شود. همچنین چنین اسنادی در ارتش، وزارت امور خارجه، همه وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها و از همه مهمتر در وزارت اطلاعات و دفاع دریایی در حال از بین رفتن است که باید شناسایی شوند و در این مکان به صورت صحیح نگهداری شوند. این حرکت چند سال پیش آغاز شده، اما با مقاومت برخی وزارتخانه‌ها متوقف شد.

جامعه و پژوهشگران از دسترسی به اسناد محرمانه محروم هستند

حجت‌الاسلام یونسی با طرح این سؤال که اسناد موجود در بایگانی‌ها تا چه مدت باید محرمانه تلقی شوند، گفت: اینکه ما هر سندی را مهر محرمانه و سرّی می‌زنیم یا محرمانه تلقی می‌کنیم، سبب می‌شود که جامعه و پژوهشگران از آن محروم شوند و امیدوارم که این امر به این سازمان هم سرایت نکند و به بلای عمومی گرفتار نشود؛ چرا که نباید سند را ملک شخصی تلقی کنیم، از این رو باید این اسناد به ملت انتقال یابد.

وی با بیان اینکه این حق قانونی ملت است، افزود: اگر اسناد قابل انتقال نیستند باید مدیریت آن توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی انجام شود و سازمان بداند که چه اسنادی و چگونه نگهداری می‌شوند.

حجت‌الاسلام یونسی همچنین گفت: امیدوارم راهی که مسئولان گذشته آغاز کرده‌اند، توسط مسئولان جدید تعمیق، تسریع و توسعه یابد و همه اسناد و کتب ارزشمندی که میراث ملی و دینی ماست به سازمان اسناد و کتابخانه ملی انتقال یابد و حرکت جدید در این زمینه آغاز شود.

captcha