کد خبر: 1379442
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۱
صلاحی:

ساختار فعلی سازمان کتابخانه ملی پاسخگوی مأموریت قرن 21 نیست

گروه ادب: رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: ساختار فعلی سازمان کتابخانه ملی پاسخگوی مأموریت قرن 21 نیست و باید تحول اساسی در آن صورت گیرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، مراسم تودیع اسحاق صلاحی و معارفه سیدرضا صالحی‌امیری، رؤسای قدیم و جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی پیش از ظهر دوشنبه، پنجم اسفند با حضور محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهور، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، حجت‌الاسلام علی یونسی، دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی و سردار احمدرضا رادان، جانشین رئیس پلیس کشور در سالن همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.

اسحاق صلاحی، رئیس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مراسم تودیع خود گفت: از همه کسانی که برای تبریک به صالحی‌امیری و خسته‌نباشید به من در کتابخانه ملی حضور یافته‌اند، تشکر می‌کنم. مسئولان زیادی در این مراسم شرکت کرده‌اند تا به رئیس جدید سازمان بگویند که شما تنها نخواهید بود و به من نیز بگویند که هر چند خطاکار بودید، اما خسته نباشید و این امر برگرفته از فرهنگ دینی ماست.

وی رویکردهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی را مورد اشاره قرار داد و افزود: رویکرد سازمان اسناد جزء پازل مهم بخش فرهنگی کشور محسوب می‌شود و ما باورمان بر این بود که تأثیر دیپلماسی فرهنگی در این کشور از تأثیر انواع دیپلماسی‌های دیگر کارآمدتر است و نقطه دیگر اینکه، این سازمان به عنوان پل ارتباطی بین نسلی است.

صلاحی ادامه داد: رویکرد ما در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تحول‌گرا بود و عادت نداشتیم در پوسته‌ای که بودیم، باقی بمانیم، از این رو با ایمان و باور خود در پوسته جدیدی قرار گرفتیم و برای این سازمان رویکرد سیستمی قائل بودیم و اجزای داخل و بیرون سازمان و خارج از کشور باید سیستمی با هم ارتباط داشته باشند؛ چرا که مدیریت جزیره‌ای پاسخگو نخواهد بود.

وی آینده‌نگری در سازمان را مورد تأکید قرار داد و افزود: بر این اساس سند استراتژیک را تدوین کردیم. چه بسا فعالیت‌هایی بود که امروز خوب بوده ولی در آینده اجرای آنها منطقی نبود و باعث هدررفت سرمایه‌ها می‌شد. همچنین رویکرد راهبردی در سازمان داشتیم و امروز افتخارمان این است که تنها سازمان دولتی هستیم که به ایجاد تفکر استراتژیک، سند راهبردی و برنامه‌ریزی راهبردی و ایجاد عملکرد براساس نرم‌افزارهای علمی پرداخته است.

صلاحی در ادامه با اشاره به اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی در 32 ماه گذشته بیان کرد: چندی پیش مصطفی رحماندوست به عنوان مشاور سازمان به من گفت؛ که یک کار را شروع کن و به سرانجام برسان، از این رو در راستای همین موضوع به صورت برنامه‌ریزی شده کارها را آغاز کردیم و اکنون باید بگویم که در حال حاضر 30 هزار جلد کتاب کودک و نوجوان اسکن و بر روی سایت سازمان قرار گرفته است و امروز این سایت جزء پربیننده‌ترین سایت‌ها در خارج از کشور محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: در گذشته کتابخانه ملی ایران دارای 32 هزار جلد نسخه خطی بود، اما امروز این کتابخانه دارای 38 هزار جلد نسخه خطی است که بیش از 36 هزار از این تعداد دیجیتال‌سازی و بیش از 37 هزار متن نیز اسکن شده و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است، همچنین بیش از 32 هزار پایان‌نامه توسط سازمان اسکن شده و در تالار این کتابخانه قرار گرفته است.

صلاحی با بیان اینکه شیفت شب کتابخانه ملی نیز یکی از برنامه‌های ملی این کتابخانه به شمار می‌رود، گفت: در حال حاضر، کتابخانه ملی ایران به عنوان نخستین کتابخانه ملی در دنیاست که دو شیفت کار می‌کند و امروز 8500 ناشر عضو الکترونیکی سازمان هستند و 51 میلیون صفحه دیجیتال بر روی سایت این کتابخانه قرار گرفته‌، خدمات ارائه می‌دهند و از سوی دیگر تاکنون 120 تفاهم‌نامه در کتابخانه ملی ایران به امضاء رسیده است که 55 تفاهم‌نامه آن مربوط به 32 ماهه خدمت من در کتابخانه ملی ایران بوده است.

وی در ادامه افزود: از همه همکارانم تشکر می‌کنم؛ چرا که فشار مضاعفی را بر آنها وارد کرده‌ام و امروز اعتراف می‌کنم، کارهایی که در طول دو سال و هشت ماه انجام داده‌ایم. اگر با ظرفیت سیستم‌های دیگر مقایسه شوند، خواهید فهمید که همکارانم چه تلاش مضاعفی داشته‌اند و من به آنها در طول این مدت ظلم کرده‌ام و کتاب‌های زیادی در مخزن وجود داشت و واسپاری‌های زیادی هم صورت گرفته بود که همه آنها ساماندهی شدند. به همین منظور از همه آنها از صمیم قلب تشکر می‌کنم و به عنوان خادم ملت، سرباز ولایت و خدمتگزار نظام هستم و افتخار من این است که 34 سال در این زمینه تلاش کرده‌ام و به رئیس جدید سازمان اسناد پیشنهاد می‌دهم که اگر کاری از عهده من برمی‌آید یا اگر تجربه‌ام به درد این سازمان می‌خورد، به آنها نیز کمک خواهم کرد.

صلاحی در ادامه خطاب به صالحی‌امیری گفت: ساختار این سازمان باید اصلاح شود؛ چرا که این ساختار پاسخگوی مأموریت قرن بیست و یکم نبوده و با عصر حاضر سازگار نیست. همچنین اعتبارات سازمان از 54 میلیارد تومان به 44 میلیارد تومان کاهش یافته است که این منابع پاسخگوی این سازمان با رسالت حاکمیتی نیست. از سوی دیگر 112 نفر از همکاران ما خارج از این کتابخانه دورکار هستند که اگر به آنها نیازی بود، می‌توانند دوباره مورد همکاری قرار گیرند، همچنین سازمان و اسناد کتابخانه ملی ایران فاقد یک واحد مسکونی در مراکز تفریحی و زیارتی است که بهتر است نسبت به آن تدابیری اندیشیده شود.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی بیان کرد: در بین کارمندان دولت، حقوق کسانی که در مراکز فرهنگی هستند کمتر است و حتی کسانی که در رشته علوم انسانی نیز فعالیت می‌کنند، دارای حقوق کمتری هستند و امروز در میان همکاران ما افرادی هستند که در زیرزمین‌های سازمان بدون حتی وجود نور کار می‌کنند، در حالی که کار آنها جزء سختی مشاغل نمی‌شود و برخی از آنها امروز از بیماری آرتروز انگشتان رنج می‌برند و ما در این راستا تلاش‌های زیادی کردیم که بی‌نتیجه ماند.

captcha