به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با توجه به این که در آستانه برگزاری همایش بانوان قرآنپژوه قرار داریم، سرویس مؤسسات قرآنی مردمنهاد اقدام به گفتوگو با مجریان این همایش و بانوان قرآنپژوه کرده است؛ پیگیری امور حقوقی و حمایت از مؤسسات قرآنی از دیگر مواردی بود که در این بخش به آنها پرداخته خواهد شد.
یکی از موضوعاتی که طی هفته جاری به آن پرداخته شد، معرفی هنرمندی بود که با آمیختن آثارش با آموزههای قرآنی سعی در جذب هرچه بیشتر قرآنآموزان کرده است و با راهاندازی یک مؤسسه قرآنی با عنوان الهادی(عج) در بیلهسوار که از شهرهای مرزی ایران است، تأثیری شگرف در توسعه آموزههای قرآنی فراسوی مرزها داشته است.
فعالیت مؤسسه الهادی(عج) بیلهسوار به صورت رسمی از سال 1386 با برگزاری دورههای عمومی آموزش قرآن آغاز شده که ماحصل این جلسات، تربیت حفاظ و قراء توانمند بوده است، تاکنون نیز فعالیتهای مهمی در این مجموعه صورت پذیرفته که خروجی آن فعالیتها در سطح استان و کشور قابل ملاحظه است.
جذابسازی کلاسهای آموزش قرآن با استفاده از هنر قرآنی
این مؤسسه سعی درجذابسازی کلاسهای آموزش قرآن با استفاده از هنر قرآنی دارد، آموزش علوم قرآنی توسط رنگ قرآن نیز از جمله طرحهای آموزشی این مرکز قرآنی است و این طرح با استفاده از متد روانشناسی اجرا میشود که در تقویت تمرکز در نوجوانان جوانان قرآنآموز بسیار تأثیرگذار است، همچنین سورههای قرآن با استفاده از رنگ آیات الهی آموزش داده میشود و این روش در حفظ آیات قرآن نیز عاملی مؤثر است.
تمامی فعالیتهای هنری که با مضامین قرآنی در این مؤسسه انجام می شود، زمینهای برای عمل و انس با قرآن است و در صورتی که این طرحها در سایر مراکز آموزشی از جمله آموزش و پرورش نیز اجرا شود در جذب دانش آموزان و سایر اقشار جامعه به فراگیری آموزهها قرآنی مؤثر خواهد بود.
بیان حقایق سوره یاسین؛ رویکرد همایش بانوان قرآنپژوه
از دیگر رویدادهای مهم این هفته میتوان به همایش بانوان قرآنپژوه پرداخت که هدف از برگزاری یازدهمین همایش بانوان قرآنپژوه که 22 اسفندماه جاری در برج میلاد با تکریم از 28 بانوی فعال قرآنی کشور برگزار میشود، بیان حقایق سوره یاسین است.
حجتالاسلام عبداللهیان با اشاره به اینکه رویکرد پژوهشی این همایش، بیان حقایق و معارف سوره یاسین است، زمان فراخوان این همایش را از دو سال گذشته اعلام کرد و تاکنون نیز بیش از 60 مقاله پژوهشی انتخاب و این آثا منتخب در چهار شماره ویژهنامه به چاپ رسیده است.
در این همایش از بیش از 5 عنوان کتاب مرتبط با سوره یاسین نیز رونمایی خواهد شد و بانوان به فراخور زمان همایش به ارائه مقالات خود خواهند پرداخت؛ تیم داوری این آثار در کشور گسترده است و نحوه داوری به این صورت است که هر مقاله و اثر در شهرستان و استان خود مورد داوری قرار میگیرد.
10 معیار برای شناسایی بانوان پژوهشگر قرآن
دبیر علمی همایش بانوان قرآنپژوه برای شناسایی بانوان پژوهشگر 10 معیار عنوان کرد که از این معیارها میتوان به شناسایی افراد، بررسی آثار تحصیل، تدریس و پژوهشهای افراد، بررسی رفتار و شخصیت قرآنی صاحب اثر و ... اشاره کرد.
یکی از برنامههای جنبی این همایش برپایی نمایشگاه هنرهای قرآنی مرتبط با سوره یاسین است، که فراخوان آن اعلام شده است و هنرمندانی که طی دو سال گذشته در رابطه با سوره یاسین به انجام کارهای هنری از جمله خوشنویسی، معرق، منبت، کار روی چوب و ... دادهاند، در این نمایشگاه حضور خواهند یافت.
همایش بانوان قرآنپژوه؛ فرصتی برای اطلاعرسانی فعالیت قرآنی بانوان در کشور
گفتوگو با بانوان فعال قرآنی از دیگر رویدادهای مهم این هفته سرویس مؤسسات قرآنی بود که در این راستا با مریم ایمانی خوشخو، یکی از بانوان منتخب همایش بانوان قرآنپژوه به گفتوگو پرداختهایم، این پژوهشگر برجسته علوم و معارف قرآن، سال 1340 در خانوادهای فرهنگی در لاهیجان متولد شده است و در حال حاضر نیز استادیار دانشگاه خوارزمی تهران است.
وی تحصیلات کارشناسی خود را سال 1366 در رشته الهیات و معارف اسلامی، کارشناسی ارشد خود را سال 1369 در رشته علوم قرآنی و حدیث و دکترای خود را سال 1380 در رشته علوم قرآنی و حدیث در دانشگاه تهران به پایان رسانده است.
ایمانی خوشخو فعالیتهای پژوهشی خود را در زمینههای علوم قرآنی و حدیثی و فعالیت تدریسی خود را در رشته علوم قرآن، تاریخ قرآن، فقهالحدیث، تاریخ حدیث، درآیةالحدیث انجام داده است و از سمتهای اجرایی این بانوی قرآنپژوه میتوان به عضویت در کمیته تخصصی گروه دین و فلسفه اشاره کرد.
کتاب «تصحیح و تحقیق خزائنالانوار و معادن الاخبار» از تألیفات ایمانیخوشخو، تابستان سال 1386 برنده دومین دوره جایزه کتاب فصل شد و از مقالات این بانوی قرآنپژوه میتوان به خزائنالانوار ومعادنالاخبار(معرفی تفسیر)، نقد و بررسی آرای سید قطب در مورد آیات نازله در شأن ائمه(ع)، عوامل و موانع اندیشهورزی از منظر قرآن، ژرف اندیشی از منظر قرآن و نقد حدیث و معیارهای آن از دیدگاه استاد علیاکبر غفاری اشاره کرد.
ایمانی با اشاره به این که تلاشهای فراوانی در پژوهشهای قرآنی صورت پذیرفته و جهدی همراه با توفیق حاصل شده است، گفت: در بسیاری موارد نیاز به کوششها و کارهای فزونتری هست، هنوز پرسشهایی بیجواب مانده و برخی پاسخها نیاز به بازخوانی و بازنگری دارد و ابهامهایی نازدوده باقی است.
گفتوگو با شایسته پزشکیان، از دیگر بانوان فعال قرآنی نیز از جمله رویدادهای این هفته سریس مؤسسات قرآنی بود، وی که بهعنوان یکی از بانوان منتخب یازدهمین همایش بانوان قرآنپژوه معرفی شده است با تأکید بر برگزاری این همایش در کشور، برگزاری این همایش را موجب ارتقای دانش قرآنی در خانوادهها دانست که این امر خود تأثیر مستقیم در ارتقای فرهنگ قرآنی جامعه دارد.
وی متولد سال 1341 در اراک و دارای مدرک کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث و صاحب سه فرزند است، در سالهای 1361 تا 1387 در مدارس اراک به تدریس پرداخته است و در سالهای تحصیل در دبیرستان، تحصیلات حوزوی خود را هم انجام داده است.
کتاب «دین و جوان»؛ طرح پژوهش برتر سال 1380
کتاب «دین و جوان» که یکی از پژوهشهای وی در حوزه جوانان است، پیش از چاپ توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهعنوان طرح پژوهش برتر سال 80 انتخاب شد و این کتاب تا کنون دوبار به چاپ رسیده و در سومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب برتر انتخاب و در کتابخانههای کشور توزیع شد.
پزشکیان در را بطه با نقش بانوان اظهار کرد: از آنجا که نیمی از اعضای جامعه اسلامی را بانوان تشکیل میدهند و اینکه از دامن زن، مرد به معراج میرود، تأثیرات عمیق وجود زن بر مرد و جامعه بیش از پیش مشخص و معین میشود و این امر نشانگر ضرورت پرداختن به تعلیم و تربیت دختران و زنان است.
ارزیابی ظرفیتهای قرآنی استانها توسط اتحادیه کشوری/ مؤسسات استانها ساماندهی میشوند
همچنین سرویس مؤسسات قرآنی در این هفته به گفتوگو با حجتالاسلام سیدحسین کوششی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور پرداخته است و در این گفتوگو به موضوع «ارزیابی ظرفیتهای قرآنی استانها توسط اتحادیه کشوری» پرداخته شده است.
یکی از برنامههای اتحادیه مؤسسات قرآنی در اواخر سال جاری و سال آتی سفر به استانها و بررسی ظرفیتهای قرآن استان، تعامل با مسئولان قرآنی استان و ایجاد ارتباط با این مراکز است که اولین سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد است.
حجتالاسلام سیدحسین کوششی در رابطه با هدف از سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: این سفر در راستای سرکشی به اتحادیه مؤسسات قرآنی استانی و آشنا شدن با مسائل و مشکلات و عملکرد اتحادیههای مؤسسات در استانها انجام شده است.
وی در ادامه بیان کرد: ارزیابی ظرفیتهای استانی در بخش مؤسسات قرآنی، نوع تعامل و ارتباط بین مؤسسات قرآنی و اتحادیههای استانی و دیدار با مسئولان استانی از جمله اداره کل تبلیغات اسلامی استان به منظور تقویت بیشتر تعامل اتحادیه استان از دیگر اهداف این سفر است.
مهدی دستیاری، مدیرساماندهی و توسعه اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور در گفتوگو با خبرنگار ایکنا، در این رابطه گفت: این سفر با هدف ساماندهی مؤسسات قرآنی استان و توسعه مباحث قرآنی در مؤسسات این استان انجام شده است.
دستیاری اظهار کرد: اتحادیه در نظر دارد تا یک نفر را به نمایندگی اتحادیه مؤسسات قرآنی کشور جهت رصد سطح مسابقات قرآن کشور به شیراز اعزام کند.
تلاش اتحادیه کشوری جهت تثبیت بیشتر جایگاه اتحادیهها در سطح استانها
گفتوگو با حجتالاسلام سیدحسین کوششی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور در رابطه با تلاش اتحادیه کشوری جهت تثبیت بیشتر جایگاه اتحادیهها در سطح استانها از جمله رویدادهای بخش مؤسسات قرآنی در این هفته بوده است.
حجتالاسلام کوششی گفت: طبق تعاملاتی که با حضور مسئولان دارالقرآنهای استانهای کشور صورت گرفته است، موضوعات مربوط به تعامل اتحادیههای مؤسسات قرآنی ـ مردمی استانها و سازمان تبلیغات و دارالقرآنها واکاوی و مورد بحث قرار گرفته است.
وی در ادامه بیان کرد: از سرفصلهای مطرحشده در این جلسات میتوان به ضرورت تقویت جبهه مدنی قرآن بهمنظور تحقق مطالبات مقام معظم رهبری در موضوعات قرآن و ضرورت برونسپاری فعالیتهای آموزشی ـ پژوهشی و تبلیغی و ترویجی مؤسسات و تشکلهای قرآنی و فاصله گرفتن دستگاههای دولتی از اجرا از مصوبات این جلسات بود.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور تصریح کرد: توجه به اتحادیههای مؤسسات قرآنی استانها و هدایت و حمایت افراد توانمند و اثرگذار به منظور حضور در ترکیب هیئت مدیره اتحادیههای استانها و ضرورت تعامل و هماهنگی بیشتر اتحادیههای استانی و مسئولان دارالقرآنها و تبیلغات اسلامی از دیگر مصوبات این جلسات است.
حمایتهای عمرانی ارشاد از 977 مؤسسه/ 30 میلیارد ریال حمایت تجهیزاتی در انتظار بودجه
از دیگر گزارشهای مهم این هفته، حمایتهای عمرانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از 977 مؤسسه قرآنی است که از سال 1386 تا 1391 تعداد 977 مورد مؤسسه از حمایتهای عمرانی و تعداد 1030 مورد مؤسسه از کمک خرید تجهیزات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهرهمند شدهاند که این کمکها تا کنون توسط دفتر حمایتهای ساختمانی و تجهیزات این وزارت شکل گرفته است.
این دست از مراکز قرآنی در حال حاضر مجوز فعالیت خود را یا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و یا سازمان تبلیغات اسلامی دریافت میکنند و از سوی این مراکز نیز مورد حمایتهایی قرار میگیرند.
یکی از مشکلاتی که این مؤسسات در جامعه و در حوزه فعالیتهای خود به ویژه فعالیت آموزشی با مشکل روبرو میشوند، مشکل مکان است.
ایجاد دفتر حمایتهای ساختمانی و تجهیزات در معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد
یکی از اقدامات مفیدی که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفته است، ایجاد دفتر حمایتهای ساختمانی و تجهیزات در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
در این راستا با حجتالاسلام علیرضا سعیدی، سرپرست دفتر آموزش و توسعه مشارکتهای امور قرآن و عترت به گفتوگو پرداختهایم که در رابطه با اجرای این طرح، گفت: بحث حمایت از مؤسسات قرآنی قریب به هشت سال است که در قالب اداره حمایتهای ارشاد شکل گرفته است، یعنی از زمانی که اینجا مرکز هماهنگی توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی کشور بود، ذیل آن ادارهای به نام اداره حمایتها قرار داشت که مسئولیت حمایت از مؤسسات قرآنی را در سه حوزه عمرانی (اعم از خرید و ساخت مؤسسه)، تجهیزات و اقلام فرهنگی برعهده داشت که در حال حاضر نیز معاونت توسعه و مشارکتهای مردمی متکفل همان اداره حمایتها است.
وی در ادامه بیان کرد: در سال 92، مؤسسات واجد شرایط که قرارداد آنها تکمیل و امضاء شده است، مطالبات خود را دریافت کردهاند و تنها 17 مؤسسه هستند که تا پایان سال جاری باید قریب به 3 میلیارد و 250 میلیون ریال به آنها پرداخت شود.
تجهیز مؤسسات قرآنی از نظر سختافزاری
مرتضی خدمتکار رئیس اداره آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز معتقد است که نهادها و تشکلهای قرآنی ـ مردمی تا تجهیزات سختافزاری لازمه همچون فضای آموزشی، ابزارهای آموزشی و دیگر امکانات آموزشی را در اختیار نداشته باشند، نمیتوانند بهطور مطلوب در زمینه آموزش قرآن گام بردارند.
وی با بیان اینکه مؤسسات قرآنی و نهادهای مردمی در زمینه آموزش تقویت شوند، عنوان کرد: اگر مؤسسات قرآنی بدون مکان و ابزارهای آموزشی بخواهند آموزش قرآن را در مساجد اجرایی کنند، باید حداقل امکانات همانند کتاب قرآن همراه با جزوات مربوطه و سیستمهای نرمافزاری را در اختیار داشته باشند.
صدور مجوز و نظارت؛ مهمترین امور حقوقی طرح ادغام دو اتحادیه قرآنی
از جمله موضوعاتی که طی هفته گذشته در این بخش مورد پیگیری قرار گرفت، بحث ادغام اتحادیههای قرآنی بود که در این راستا با حجتالاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی به گفتوگو پرداختهایم.
وی گفت: موضوع تعدد اتحادیههای قرآنی مردمی و تبعات ناشی از آن یکی از مسائل پرحاشیه امور قرآنی است، که درخواست و مطالبه فعالان قرآنی نسبت به آن از ابتدای کار شورای توسعه فرهنگ قرآنی با شدت و ضعف مطرح بوده است و یک بار هم در جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی مطرح و بررسی جامع موضوع به دبیرخانه شورا سپرده شده است.
حجتالاسلام والمسلمین محمدی در ادامه بیان کرد: البته این موضوع بهعنوان مسألهای فرع بر موضوع تمرکز یا عدم تمرکز صدور مجوز و نظارت بر فعالیتهای قرآنی ـ مردمی است که به دلیل بازتابهای اجتماعی ـ فرهنگی آن نمود یافته است.
ادغام اتحادیهها و تشکیل اتحادیهای مدغم
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در رابطه با جزئیات و جوانب طرح مطرح شده در شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: این موضوع ابتدا در کارگروه قرآن و مؤسسات مطرح و مورد بررسی قرار گرفته است. این کارگروه یکی از کارگروههای کمیسیون تبلیغ و ترویج قرآن کشور است. کارگروه در سال 1390 پیشنهادی برای ایجاد کمیته مشترک نظارت و صدور مجوز مؤسسات قرآنی مردمی به کمیسیون ارائه کرد که نهایتا پس از گردش کار در جلسه کمیسیون و مجمع مشورتی شورا در جلسه 15، سیزدهم اسفندماه سال 90 شورای توسعه فرهنگ قرآنی مطرح شد. در این پیشنهاد پیشبینی شده بود که اتحادیههای موجود ادغام شده و اتحادیهای واحد تشکیل شود.
وی در ادامه تصریح کرد: در جلسه شورا مطالبی در این خصوص طرح و مقرر شد، دبیرخانه شورا دیدگاههای دستگاهها را در این موضوع و سایر موضوعات نیاز به هماهنگی و تقسیم کار دستگاهها بررسی و نتیجه را به شورا گزارش کند.
استمرار فعالیت مکتبخانهها در آشتیان/ اولین مربی قرآن من، پدرم بود
همچنین در بخش معرفی مؤسسات قرآنی برتر به تهیه گزارشی در رابطه با مؤسسه قرآنی نورالمبین در شهرستان آشتیان که به دارالمؤمنین معروف است، پرداخته شده است و همچنین استمرار فعالیت مکتبخانهها در این شهرستان مورد بررسی قرار گرفته است.
مؤسسه قرآنی نورالمبین از سال 1387 با مجوز ادارهکل تبلیغات اسلامی راهاندازی شد و از جمله دورههای آموزشی مؤسسه میتوان به آموزش روخوانی و روانخوانی حفظ، ترجمه و مفاهیم، تجوید، تفسیر نورالرحمن، تربیت معلم قرآن در رشتههای مختلف و پیشدبستانی قرآن اشاره کرد.
این مؤسسه تاکنون موفق به تربیت 20 قاری قرآن شده است که در سطح کشوری و استانی موفق به کسب رتبههای برتر شدهاند که از جمله آنها میتوان به طاهره ملایری اشاره کرد؛ وی موفق به کسب رتبه استانی و کشوری شده است و 29 اسفندماه نیز در مسابقات کشوری شرکت میکند، سیدعلیرضا شمسی نیز از قرآنآموزان مؤسسه است که در رشته قرائت قرآن رتبه استانی را کسب کرده است.
کاظم سپاسی از جمله مربیان این مؤسسه است که در دانشگاهها به تدریس علوم دینی و قرآنی میپردازد و جلسات آموزش تفسیر قرآن هماکنون توسط وی در این مؤسسه برگزار میشود.
آموزش بیش از هزاران قرآنآموز در مؤسسه نورالمبین آشتیان
تاکنون بیش از هزاران نفر در این مؤسسه با آموزش روخوانی قرآن آشنا شدهاند که پس از طی این مرحله وارد سطوح بالاتر آموزش قرآن میشوند و اکثر این افراد پس از فراگیری قوائد روخوانی قرآن در جلسات خانگی شرکت کرده و دانش خود را منتقل میکنند.
شهرستان آشتیان با توجه به پیشینه مذهبی و حضور فعالان قرآنی در سطح شهرستان، ظرفیت مناسبی برای پرورش نخبگان قرآنی دارد که از جمله آنها در سالجاری میتوان به طاهره ملایری از جمله نخبگان قرآنی این مؤسسه اشاره کرد که در رشتههای حفظ، قرائت و مفاهیم قرآن موفق به کسب رتبههای برتر در سطح استانی و کشوری شده است.
مکتبخانهها هنوز نیز در این شهرستان فعال هستند، البته اکثر فعالیت آنها در مساجد متمرکز شده است و این مکتبخانهها در قدیم در این شهرستان بسیار فعال بودند که از جمله مسئولان این مکتبخانهها میتوان به مرحوم اسدالله حسینی و هادی خرسندی اشاره کرد.