کد خبر: 1380866
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۶
آیت‌الله خاتمی در خطبه اول نماز جمعه تهران:

رابطه مردم با حاکمیت در نظام اسلامی برپایه محبت است

گروه سیاسی: امام جمعه موقت تهران امروز در خطبه اول گفت: در نظام اسلامی مردم به حاکمانشان عشق می ورزند، ضمن آنکه انتخابشان می‌کنند، شاهد آن هم راهپیمایی امسال 22 بهمن است که تفسیری جز رابطه محبت مردم با حکومت ندارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، آیت‌الله سیداحمد خاتمی، عضو مجلس خبرگان رهبری، امروز، 9 اسفند، در خطبه اول نماز جمعه این هفته تهران، با دعوت نمازگزاران به تقوای الهی گفت: انشاءالله زندگی خود را با تقوا تنظیم کنیم تا سعادت این جهانی و آن جهانی را بدست آوریم.

وی در ادامه بحث خود در خطبه‎های اول با موضوع «سبک زندگی اسلامی» با استناد مجدد به آیه آخر سوره مبارکه فتح به تشریح معنای فراز «رحماء بینهم» در عرصه حاکمیت و مردم پرداخت و اظهار کرد: در حکومت دینی هم حاکمان باید نسبت به مردم «رحماء بینهم» باشند و هم مردم نسبت به حکومت.
آیت‎الله خاتمی با ذکر مقدمه‎ای، مراد از حاکمیت را مجموعه اجزای یک حکومت از قوه مجریه، مقننه و قضائیه و دیگر دستگاه‎هایی که در نظام اسلامی جنبه حاکمیتی دارند، عنوان کرد و گفت: از بزرگی که بیشترین مسئولیت را دارد، تا آن کس که تنها دو نفر زیر مجموعه اش هستند، در حیطه حاکمیت قرار می‎گیرند.
وی در مورد انواع رابطه حکومت‌ها با مردم بیان کرد: رابطه ظلم و دیکتاتوری که محصول کودتاست و چون حاکم زور دارد، مردم باید به او چشم بگویند، رابطه حزب سالاری و خاندان سالاری و رابطه به اصطلاح دموکراسی که حاکمیت اکثریت بر اقلیت است، سه نوع رابطه مردم با حکومت هاست.
خطیب جمعه تهران گفت: ولی نوع رابطه مردم با حاکمیت در نظام اسلامی رابطه محبت است؛ در نظام اسلامی مردم به حاکمانشان عشق می ورزند، ضمن آنکه انتخابشان می کنند و شاهد آن هم راهپیمایی امسال 22 بهمن است که جمعیت شرکت‌کننده یک برابر و نیم از سال پیش بیشتر بود و این هیچ تفسیری ندارد جز رابطه محبت مردم با حکومت و بالعکس.
وی ادامه داد: از نگاه دین باید رابطه حاکمان با مردم باید محبت‌آمیز باشد، در این باره در عهد ـ که «عهدنامه» غلط است و «عهد» درست است ـ امیر مؤمنان علی(ع) خطاب به مالک می گوید: «از صمیم جانت مردم را دوست داشته باش».

وی قربان صدقه مردم رفتن را کار رایج همه حاکمان ولو جبارترین آن ها خواند و در ادامه به بیان جلوه های واقعی محبت حاکمان به مردم پرداخت و تصریح کرد: اولین جلوه محبت به مردم در دسترس آن ها بودن است؛ مسئول نباید جوری برخورد کند که انگار در برج عاج نشسته است و شأنش بالاتر از آنست که با مردم صحبت کند و فرمانداران، استانداران و مدیرکل ها باید برنامه ای بگذارند برای دیدارهای چهره به چهره.
خطیب جمعه تهران گفت: امام علی(ع) به یکی از فرماندارانش می نویسد: «با مردم مستقیماً سخن بگو»؛ اگر گفت و گوی رو در رو به دلایلی، امکان پذیر نیست، دستگاهی تعریف شود که مردم درد دل هایشان را بگویند و اولین شخصیتی که در تاریخ، صندوق پیشنهادات و انتقادات تعبیه کرد، مولی الموحدین امیر المؤمنین علی(ع) است، زیرا که معتقد بود حاکم باید در دسترس مردم باشد.
وی جلوه دوم محبت میان مردم و حاکمیت را قانونمداری برشمرد و اظهار کرد: قانونمداری نسبت به همه و تساوی در برابر قانون یعنی نور چشمی برای حاکمان نباید مطرح باشد و هرکس تخلف کرد، ولو نزدیک ترین نزدیکان حاکم، او را تحویل قانون بدهد؛ در این باره امام علی(ع) می فرمایند که ما وظیفه داریم حکم خدا را در مورد افراد اجرا کنیم چه به ما دور باشند چه نزدیک، به عنوان مثال، قنبر که خادم مولا است و در راه عشق او به شهادت رسید، وقتی مأمور شد حد بر کسی جاری کند و اشتباهاً سه تازیانه زیاد زد، مولا گفت: قنبر! باید قصاص شوی و همین فردی که تازیانه خورد باید سه تازیانه بر تو بزند؛ این به این معناست که حکومت، نور چشمی ندارد و همه مردم نور چشم حکومت هستند.
آیت الله خاتمی از عدالت محوری به عنوان سومین جلوه محبت میان مردم و حکومت یاد کرد و گفت: اجرای عدالت باید برای حاکم مطرح باشد، یعنی رانت خواری چه از نوع اقتصادی و چه از نوع سیاسی اش نباشد؛ امیر مؤمنان علی(ع) می فرمایند: کسی که مسئول می شود به عدالت عمل کند، که خدا مسئولیتش را حفظ می کند، یا در جای دیگر فرموده اند: کسی که عادلانه عمل کند، مردم کمکش می کنند و نیاز به اعوان و انصار ندارد.
عضو مجلس خبرگان رهبری در پایان خطبه اول تأکید کرد: فقر و نداری برای مردم قابل است، اما تبعیض برایشان گزنده است.

captcha