به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، کتاب «اسلام و مسئله نفس و بدن» که به همت جمعی از پژوهشگران گرد آورده شده است، برخی آموزههای اسلامی را ذیل سه عنوان «نفس و سرشت انسان از منظر نقلی و کلامی»، «مسئله نفس و بدن و جهان پیش و پس از مرگ» و «مسئله نفس و بدن و آموزه نبوت و اخلاق» بررسی کرده است.
لازم به ذکر است که از بنیادیترین پرسشهای مابعدالطبیعی در مورد انسان این است که آیا انسان موجودی صرفاً مادی است یا افزون بر جنبههای مادی و جسمانیاش، ساحتی غیرمادی نیز دارد.
به طور کلی، نظریههای مربوط به مسئله نفس و بدن به دو دسته کلی تقسیم میشوند؛ نظریههای دوگانهانگارانه که نفس را غیرمادی میدانند و نظریههای مادیانگارانه که ذهن را کاملاً مادی قلمداد میکنند. در تاریخ تفکر اسلامی، هم دیدگاههای دوگانهانگارانه در رابطه با مسئله نفس و بدن مطرح بودهاند و هم دیدگاههای مادیانگارانه. تقریباً همه فیلسوفان مسلمان در سنت مشاء، اشراق و حمکت متعالیه انسان را مرکب از بدن مادی و نفس مجرد تلقی کردهاند. گروهی از محدثان و متکلمان نیز انسان را مرکب از بدن مادی و نفس مادی، به عنوان جسم لطیف، دانستهاند.
یادآور میشود، کتاب «اسلام و مسئله نفس و بدن»، در 384 صفحه و با قیمت 200 هزار ریال توسط پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و تدوین و از سوی انتشارات این پژوهشگاه منتشر شده است.