به گزارش خبرنگار خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در این مراسم که با حضور معاونان فرهنگی دانشگاههای سراسر کشور برگزار شد، پس از قرائت قرآن کریم و پخش کلیپی از بیانات مقام معظم رهبری مبنیبر نگاه مدبرانه داشتن به مقوله فرهنگ، حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه طباطبایی به سخنرانی پرداخت.
سلیمی ضمن خیرمقدم به اساتید و معاونان فرهنگی دانشگاهها و ابراز خرسندی جهت میزبانی این اجلاسیه، بیان کرد: با توجه به اینکه در پُست معاونت فرهنگی این دانشگاه نیز فعالیت داشتهام ذکر دو نکته را مهم میدانم؛ نکته اول اینکه فرهنگ مخصوصاً در دانشگاهها با تبلیغ تفاوت اساسی دارد. اگر نگاهی به تعاریف متفاوت بیندازیم در هیچ یک از مکاتب فکری فرهنگ به معنای تبلیغ به کار نرفته، ممکن است فرهنگ در امر تبلیغ به کار رود ولی این دو مترادف نیستند.
وی ادامه داد: همچنین در عرصه کار فرهنگی در دانشگاه ما با دوگانگیهای بسیار متفاوتی که پیچیدگی کار را نشان میدهد مواجه هستیم؛ از یک سو دنبال فضای باز جهت شکوفایی دانشجویان هستیم و از سوی دیگر با خط قرمزهایی روبرو میشویم به طور مثال درعرصه هنر از یک سو گرایش شدید بین دانشجویان برای انجام فعالیتهای هنری و از سوی دیگر با پارادوکسیکالهایی مواجه میشویم که این امر مهم بودن وظیفه ما را مشخص میکند.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی افزود: در این مسیر همه مسئولان باید با سعه صدر پیش بروند. در گسترش فعالیتهای فرهنگی حتماً با پارهای مسائل مواجه میشویم اما به شخصه اعتقاد عمیقی به این آیه از کلامالله مجید دارم که میفرماید «الَّذینَ جاهَدوا فینا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنا؛ وآنها که در راه ما (با خلوص نیت) جهاد کنند، قطعاً به راههای خود هدایتشان خواهیم کرد».
در ادامه حجتالاسلام محمدیان، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با اشاره به اهمیت زندگی جهادی در میان مؤمنان گفت: در زندگی جهادی فراغت جایگاهی ندارد، مجاهدان همیشه با کمبود وقت مواجه هستند چون از لحظه لحظههای زندگی برای جهاد فی سبیلالله استفاده میکنند.
حجتالاسلام محمدیان ادامه داد: در زندگی جهادی فرصتی برای رقابتهای فرصتسوز وجود ندارد، در این زندگی حرکت به سمت تعالی و رشد است. اعتقاد ما بر این است که افرادی که وارد فعالیت فرهنگی میشوند جزء این گروه هستند. کسی که در دانشگاه مسئولیت بخش فرهنگی را برعهده دارد اگر بخواهد کارمندی کار کند نمیشود. راز موفقیت در این عرصه نگاه جهادی است. «مِنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ» اینها افرادی هستند که با خداوند عهد میبندند.
وی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اینکه توفیق ما کار با جوانان است، گفت: اینها گلهای سرسبد آفرینش الهی هستند و باید به چشم فرصت به آنها نگاه شود نه تهدید. حتی جوانانی که آرمانگرا و پرتوقع هستند و بدون دورنگی حرفشان را میزنند ارزشمند هستند.
این مقام مسئول بیان کرد: منشور مشترکی برای فعالیتهای فرهنگی داریم به نام «سند دانشگاه اسلامی» که یک منشور مشترک فعالیتهای فرهنگی است که با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی و تلاش وزرا تدوین شده و معاونان فرهنگی دانشگاهها باید برای اجرای آن کمک کنند.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: آئیننامه تشکلها نیز باید مدنظر قرار گرفته شود که این آئیننامه در فعالیتهای سیاسی دانشگاه بسیار کارگشا است. در این امر قانون را ملاک قرار دهید و با سلیقه شخصی عمل نکنید.
وی با اشاره به ضرورت تشکیل شورای فرهنگی در دانشگاهها، گفت: باید حضور صاحبنظران در فعالیتهای فرهنگی بیشتر باشد. همچنین معاونان فرهنگی باید با تشکلهای دانشجویی و حقوق آنها آشنا شوند و ارتباط صمیمی با تشکلهای دانشجویی داشته باشید با انجمنهای مختلف دانشجویی نه صرفاً انجمنهای سیاسی ارتباط صمیمی برقرار کنید و ارتباط را فقط کاری نکنید.
محمدیان با اشاره به اینکه توجه به آسیبهای اجتماعی در بین دانشجویان و بحث ابتذال اخلاقی از ضروریات است، گفت: نسبت به دانشجویان دلسوزانه برخورد کنید و آنان را فرزندان خود بدانید. همچنین برای اوقات فراغت دانشجویان مخصوصاً گروهی که در خوابگاهها هستند برنامهریزی کنید.
حجتالاسلام والمسلمین محمدیان با اشاره به تذکر مقام معظم رهبری به وزرای علوم و بهداشت مبنی بر اینکه نباید دانشگاه جولانگاه جریانهای سیاسی و خانه احذاب شود، گفت: باید امکانات در دانشگاهها با عدالت تقسیم شود. امکانات کم باید با نگاه برابر توزیع شود و مهمتر از امکانات روی باز مسئولان دانشگاهی نسبت به دانشجویان است که باید مدنظر قرار گرفته شود.
در ادامه این مراسم سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با تأکید بر پیوند دادن دانشگاه به نیازهای جامعه، گفت: معاونت فرهنگی باید متناسب با نیازهای جامعه، دانشگاه را به تمام بخشهای دیگر پیوند زند که یکی از دغدغههای مهم تقویت هویت دینی و ملی است؛ ما در یک جامعه دینی زندگی میکنیم و اگر دانشجوی ما پس از خروج از دانشگاه عرق ملی و دینی نداشته باشد، این به این معناست که عملکرد ما قابل قبول نبوده است؛ در این راه روشهای مختلفی همچون مشارکت در برگزاری شبکههای اجتماعی مختلف، اردوهای راهیان نور و خلاقیتهای مختلف باید جزئی از دغدغه ما باشد.
نقدپذیری باید در برنامهها و سیاستهای کلان دانشگاهها باشد
وی با اشاره به تأکید وزیرعلوم و رئیس جمهور در ایجاد فضای نشاط و امید در دانشگاه، افزود: دانشجو برای آن که نشاط داشته باشد، باید نسبت به آینده امیدوار باشد و نشاط به معنای هیجان کاذب نیست؛ بلکه به معنای جلب انگیزه و مسئولیتپذیری است؛ یک جامعه پویا مدام نسبت به جامعه خود احساس مسئولیت میکند و در این میان دانشجو باید احساس اثرگذاری داشته باشد و ایفای نقش کند.
هاشمی با بیان اینکه ما نقدپذیر و شنونده حرفهای دانشجویان هستیم، گفت: جوانان جامعه شاید همه به رنگ ما نباشند، اما همه مطلوب ما هستند؛ پس پذیرش این تنوع ضرورت دارد و دانشگاه باید پیگیر و شنونده نقدهای آنها باشد؛ این مسئله فقط در تعامل با دانشجو نیست، بلکه باید در برنامهریزی و سیاستهای کلان دانشگاه دیده شود؛ دانشجو باید احساس کند که میتواند در خدمت دانشگاه باشد.
وی با اشاره به فرمایش امیرمؤمنان علی(ع) مبنی بر اینکه «استبداد در رأی، هلاکت در پی خواهد داشت»، گفت: در حوزه فرهنگ استبداد و خود رأیی در ابتدا هلاکت را در پی خواهد داشت و پس از آن صدمههای جبرانناپذیری به فرهنگ جامعه وارد میکند؛ مسئولان فرهنگی در دانشگاهها باید با بهرهگیری از افراد خبره و نظرات کارشناسی و با تشکیل شوراهای مشورتی در معاونتهای فرهنگی کار را پیش ببرند و همه اهل مشورت باشند.