کد خبر: 1383446
تاریخ انتشار : ۱۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۱
ایرج اله‌دادی عنوان کرد:

اقدام به احیای 30 نسخه خطی ادبی توسط دانشگاه تهران

گروه ادب: مدیر انتشارات دانشگاه تهران در اختتامیه جشنواره کتاب برتر دانشگاهی گفت: در راستای احیای 30 اثر مکتوب از جمله «کلیله و دمنه» و آثار استاد بدیع‌الزمان فروزانفر و دهخدا اقدام کردیم و امروز سه اثر جدید رونمایی می‌شود که جزء نسخ خطی هستند و با شمارگان بالا به چاپ رسیده‌اند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، بیست و دومین جشنواره کتاب‌های برتر دانشگاهی پیش از ظهر امروز، 14 اسفند با حضور محمدحسین امید، سرپرست دانشگاه تهران، مهدی محقق، نویسنده و مصحح و اساتید و پژوهشگران در دانشکده زبان‌های خارجی دانشگاه تهران برگزار شد.

ایرج اله‌دادی، مدیر انتشارات دانشگاه تهران در این مراسم گزارشی از آثار رسیده به بیست و دومین جشنواره کتاب‌های برتر دانشگاهی ارائه کرد و گفت: این مراسم به عنوان یک واقعه ملی و طی دو سال گذشته به عنوان یک واقعه بین‌المللی کار خود را دنبال می‌کند که امسال بیست و دومین دوره آن را برگزار کردیم.

وی افزود: طی پنج سال اخیر(از سال 88 – 92)، تعداد آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره به ترتیب 495، 506، 647، 728 و امسال 380 عنوان اثر بوده است که امسال نسبت به سال گذشته تعداد عناوین رسیده 40 درصد کاهش یافته است و از میان مجموع آثار، 193 عنوان اثر در داوری اولیه غربال شده و به مرحله بعد راه یافتند.

اله‌دادی ادامه داد: بار دیگر، نتایج در شوراهای تخصصی مطرح و سرانجام تعدادی از کتاب‌های بررسی شده که دارای امتیاز کافی بودند، به شورای سیاستگذاری انتشارات معرفی شدند و این شورا از مجموع کتاب‌ها، شش عنوان را در این دوره شایسته تقدیر دانست.

وی در ادامه، آمار کتاب‌ها به تفکیک گروه‌ها و نوع را مورد اشاره قرار داد و افزود: از مجموع کتاب‌های رسیده 214 عنوان اثر تألیفی، 9 عنوان ترجمه و تألیف، دو عنوان تصحیح، 153 عنوان ترجمه و دو عنوان گردآوری بود. آثار ارائه شده در گرو‌های مختلف به ترتیب زیر بودند؛ گروه پزشکی 71، علوم انسانی 48، علوم اجتماعی 103، کشاورزی 40، هنر 22، علوم پایه 37، فنی و مهندسی 57 و بین‌الملل دو عنوان را شامل می‌شود.

مدیر انتشارات دانشگاه تهران با بیان اینکه در حوزه بین‌الملل ضعف داریم، تصریح کرد: این آثار، جزء عناوینی هستند که به زبان غیرفارسی به دبیرخانه فرستاده می‌شوند و متأسفانه امسال فقط شاهد دو اثر در این بخش بودیم و این رقم بسیار پایینی است و باید در این زمینه قدم‌های جدی‌تری برداشته شود.

وی در ادامه بیان کرد: انتشارات دانشگاه تهران، دو کار مهم را سرلوحه برنامه‌های خود قرار داده است که از جمله آنها می‌توان احیای میراث مکتوب را نام برد. در راستای احیای 30 اثر مکتوب از جمله «کلیله و دمنه» و آثار استاد بدیع‌الزمان فروزانفر و دهخدا اقدام کردیم و امروز سه اثر جدید رونمایی می‌شود و این آثار جزء نسخ خطی هستند که با شمارگان بالا به چاپ رسیده‌اند.

اله‌دادی از راه‌اندازی فروشگاه الکترونیکی کتاب دانشگاه تهران خبر داد و تصریح کرد: برای تولید هر کاغذ 9 لیتر آب مصرف می‌شود؛ از این رو اگر بخواهیم یک کتاب 400 صفحه‌ای با شمارگان سه هزار نسخه را تولید کنیم باید برای هر کتاب سه هزار و 600 لیتر آب مصرف شود. همچنین برای تولید یک تن کاغذ باید 20 اصله درخت قطع شود؛ از این رو قطع درختان و چاپ کتاب در شمارگان بالا باید کاهش یابد و تولید کتاب در راستای الکترونیکی شدن پیش رود.

وی با بیان اینکه پس از بررسی هشت ماهه، فقط شش اثر به جشنواره راه پیدا کردند، گفت: از این تعداد چهار اثر ترجمه و دو اثر تألیفی بودند که در این راستا باید برنامه‌ریزی جدی انجام شود تا تولید کتاب‌های تألیفی از ترجمه‌ای پیشی گیرند.

اله‌دادی با اشاره به چاپ کتاب در دانشگاه تهران اظهار کرد: با وجود تمام مشکلات نشر از جمله گرانی بیش از حد ملزومات چاپ، با افزایش 10 – 15 درصدی چاپ کتاب توسط انتشارات دانشگاه تهران مواجه بودیم که مقایسه آمار چاپ کتاب طی پنج سال گذشته، از 362 عنوان کتاب در سال 87، به 405 عنوان در سال جاری رسید که از این تعداد 130 عنوان چاپ اول و بقیه در شمارگان چاپ‌های بعدی قرار دارد.

captcha