قاسم رضیعی، قاری بینالمللی کشورمان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه در روایات فراوانی آمده است که مؤمن آئینه مؤمن است، گفت: همه میدانند که خصوصیت آئینه بازگو کردن هر چیزی است که میبیند، بنابراین مؤمن باید هر وقت نقص و عیبی از برادر دینی خود مشاهده کرد آن را به طرق مختلف برایش آشکار کند. مطمئناً هر مؤمنی باید در برابر برادران دینی خود به عنوان یک آئینه عمل کند و معایب، کاستیها و نقصهای همدیگر را برای هم بازگو کنند.
انتقاد مغرضانه راه به جایی نمیبرد
وی در ادامه با بیان اینکه انتقاداتی که از سوی رسانهها به صورت دلسوزانه بیان میشود نیز به نوعی بازگو کردن معایب و کاستیها است، افزود: در بحث انتقاد بیشترین دقت باید بر روی این باشد که انتقادی که بیان میشود سازنده باشد، مطمئناً هر انتقادی که همراه با غرض باشد به نتیجه نخواهد رسید.
این قاری بینالمللی با اشاره به اینکه رسانهها آئینه اجتماع هستند، تصریح کرد: یکی از وظایف رسانهها این است که معایب و کاستیهای جامعه و نهادهایی که در اجتماع فعالیت دارند را انعکاس دهد اما نکته مهم این است که در بحث انتقاد باید بر جنبه سازنده بودن آن دقت کافی صورت بگیرد و قطعاً اگر اینگونه باشد و رسانهها خود را آئینه جامعه بدانند، انتقاداتی که انعکاس خواهند داد نیز سازنده و تأثیرگذار خواهند بود.
انتقاد سازنده اصلاح امور را به دنبال دارد
رضیعی اظهار کرد: بارها مشاهده شده است که بسیاری از موضوعات مختلف در قالب انعکاس یک سری انتقادات به چالش کشیده شده است و در نهایت نیز اصلاح همان موضوع را در پی داشته است. زمانی که دید رسانه این باشد که خود را در جامعه اسلامی آئینه تلقی کند میتواند بسیاری از مشکلات را برطرف کند و روند آن را بهبود ببخشد.
وی در مورد انعکاس کاستیهایی که ممکن است در بطن جامعه قرآنی وجود داشته باشد نیز گفت: مردم ما با فعالیتهای قرآنی آشنا هستند و با توجه به همین موضوع اگر واقعاً کمی و کاستی در بحثهای قرآنی وجود دارد باید بازگو شود چرا که پنهان کردن این معایب زیانبار خواهد بود، اما باید این را نیز در نظر گرفت که در بحث انعکاس انتقادات به این امر توجه شود که معایب و کاستیها بیشتر از واقعیت جلوه داده نشود و آن را بزرگ نکنیم.
اثرات احتمالی ناشی از انتقاد به دلیل بی توجهی به شرایط زمانی است
این قاری بینالمللی افزود: برخی مواقع ممکن است به دلیل وجود نداشتن دید اولیه نسبت به یک موضوع و از خاطر بردن جنبه اصلاحی انتقاد، شاهد اثرات سؤء انتقادات در جامعه باشیم، دلیل این اثرات سوء به معنی ذات بد انتقاد نیست بلکه به دلیل در نظر نگرفتن برخی ملاحضات و شرایط است که باید حتماً در زمان بازگو کردن انتقادات در نظر گرفته شود.
رضیعی با بیان اینکه اگر واقعاً قصد رسانهها از بازگو کردن انتقادات سازنده بودن و خیرخواهی باشد، هیچ اشکالی برای انعکاس انتقادات وجود ندارد، گفت: اگر انتقادی به سازمانهایی که در حوزه قرآن فعالیت میکنند وارد است اتفاقاً بسیار خوب خواهد بود که همه از آن مطلع شوند چون بسیاری از خانوادهها دغدغههای قرآنی دارند.
وی اظهار کرد: ممکن است که جمع زیادی از مردم در جلسات قرآنی حضور پیدا نکنند اما مطمئناً با قرآن هستند و همیشه اخبار و تحولات حوزه قرآن را پیگیری میکنند. بنابراین این درست نیست ما فکر کنیم تنها افرادی که در جلسات قرآنی حضور مییابند قرآنی هستند بلکه قاطبه مردم که با قرآن انس و الفت دارند جمعیت قرآنی به شمار میآیند و بسیار خوب خواهد بود که از ایرادات آگاه شوند و نحوه پاسخگویی هم علنی باشد و همه از آن آگاه شوند.