به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، کتاب «زندگی و مبارزات آیتالله شهید سیدعبدالحسین دستغیب به روایت اسناد و خاطرات» به قلم حمید سفیدگرشهانقی و محمد چغاییاراکی تدوین شده و مؤسسه فرهنگی، هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی آن را روانه بازار نشر کرده است.
شهید «آیتالله سیدعبدالحسین دستغیب» از بزرگمردان عرصه دین و انقلاب اسلامی بود که در برههای از تاریخ اسلام و ایران با تفکرات، تلاشها و مبارزاتش نقش ویژهای را ایفا کرد؛ به گونهای که بررسی تاریخ انقلاب اسلامی در جنوب کشور بدون لحاظ کردن فعالیتها و مبارزات ایشان با کاستیهای فراوان مواجه خواهد شد.
آیتالله دستغیب، پرچمدار مبارزه با اعمال ضد دینی حکومت پهلویها، طی پنجاه سال تاریخ پرتلاطم ایران در جنوب کشور بود؛ وی با الهام از اندیشههای امام خمینی(ره) با هدفی روشن و ارادهای راسخ به مبارزه ادامه داد و در زمره یاران دیرین امام(ره) درآمد.
شرح زندگی، مبارزات و فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی سیاسی و نظرات این روحانی برجسته موضوع کتابها و مقالات بسیاری بوده است؛ همچنین نویسندگان و پژوهشگران تاریخ انقلاب اسلامی توجه خاصی در آثار خود به ایشان داشتهاند.
کتاب حاضر در دو بخش فراهم آمده و با تأکید بر اسناد به جای مانده از سازمان اطلاعات و امنیت کشور(ساواک) و خاطرات نزدیکان ایشان و انقلابیون شیراز شکل گرفته است؛ هر چند که کتابها، مقالات و نرمافزارهای فشرده مرتبط با موضوع نیز مورد بررسی و استفاده قرار گرفتهاند.
بخش اول کتاب با عنوان «مدخل پژوهشی» ابتدا به شرح زندگی شهید دستغیب از تولد تا شهادت پرداخته، سپس مبارزات سیاسی وی در نهضت امام خمینی(ره) با بررسی فرازهای مهم آن و با تکیه بر منابع شفاهی، اسناد و روایات بررسی شده است؛ در ادامه فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی و نیز گاهشمار زندگی ایشان با استناد به اسناد موجود آمده است، همچنین اسناد موجود در این کتاب برگرفته از آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی است.
در بخش دوم، ابتدا فهرست موضوعی اسناد که بر اساس تاریخ مرتب شدهاند، آورده شده؛ سپس اصل اسناد و در برخی مواقع با توجه به ناخوانا بودن اصل سند، بازنویسی آنها آمده است، در پایان این بخش تصاویری از آیتالله دستغیب از جوانی تا شهادت گنجانده شده است.
در ادامه پیشگفتار این اثر آمده است: «ناگفته نماند انجام کار چه در بخش منابع آرشیوی و چه در منابع شفاهی با کاستیهایی مواجه بود. فقدان اسنادی از مقاطع مختلف زندگی و مبارزات شهید از جمله مشکلات و کاستیهای پژوهش به شمار میرود؛ عدم تمایل برخی افراد برای انجام مصاحبه به دلایل مختلف سیاسی و یا مشغلههای فراوان و یا شهادت و درگذشت برخی از افراد نزدیک به آیتالله شهید دستغیب، دشواریهای گردآوری منابع شفاهی بود که برای جبران این کاستی تلاش شده از مصاحبههای انتشاریافته استفاده شود».
در مطلبی با عنوان «زندگینامه» میخوانیم: «سیدعبدالحسین دستغیب در شب عاشورای 1292 در شهر شیراز و در یک خانواده روحانی پا به عرصه وجود گذاشت، خاندان عبدالحسین از سادات حسنی و حسینی به شمار میروند که از حدود چهار قرن پیش در شیراز به «دستغیب» معروف شده بودند؛ پدرش سیدمحمدتقی فرزند میرزا هدایتالله خان، مرجع بزرگ فارس بود که به هنگام تولد فرزندش در کربلا به سر میبرد».
در این کتاب، فعالیتهای اجتماعی آیتالله دستغیب نیز درج شده است که وی در کنار خدمات فرهنگی و فعالیتهای سیاسی خود، از فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی غافل نبودند و خصلت مردمداری و خدمت به خلق، وی را یکی از نامداران عصر خود کرده بود؛ مردم شیراز خدمات اجتماعی او را هیچ وقت فراموش نخواهند کرد، چرا که آن چه در این زمینه از او به یادگار مانده است چنان زیاد و ماندگار است که نسلهای آینده نیز از آنها بهرهمند خواهند شد.
نگاهی به فعالیتهای پژوهشی و آثار قلمی آیتالله دستغیب نشان میدهد که وی با وجود دستگیریها، زندانها و مهاجرتهای گاه و بیگاه، در هر فرصتی به خدمات فرهنگی پرداخته است؛ این شهید والامقام ضمن آن که یک عالم مجاهد بود، یک معلم اخلاق هم بود و ترویج اخلاق اسلامی را یکی از راههای جلوگیری از فساد و انحرافات میدانست که حکومت پهلوی به شیوههای مختلف در پی ترویج آن بود. این معلم اخلاق با برپایی جلسات سخنرانی و دعا به ویژه دعای کمیل سعی داشت جوانان را با معارف دینی و اخلاق اسلامی آشنا کند.
«صلوةالخاشعین»، «گناهان کبیره»، «قلب سلیم»، «خطبه شعبانیه»، «معاد»، «توحید»، «آئین زندگی»، «مظالم»، «نفس مطمئنه»، «بندگی، راز آفرینش»، «ایمان»، «عدل»، «آدابی از قرآن»، «اخلاق اسلامی»، «معارفی از قرآن»، «رازگویی و قرآن» از جمله آثار علمی و پژوهشی این عالم مجاهد است که توسط ناشران گوناگون به چاپ رسیده است.
یادآور میشود، کتاب «زندگی و مبارزات آیتالله شهید سیدعبدالحسین دستغیب به روایت اسناد و خاطرات» با شمارگان 1500 نسخه و قیمت 73 هزار ریال روانه بازار نشر شده و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.