کد خبر: 1384948
تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۵۱
یاراحمدی:

نگاه تک‌بعدی به مسابقات قرآن از آسیب‌های این رویداد قرآنی است

گروه فعالیت‌های قرآنی: رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: آسیبی که در زمینه مسابقات قرآن وجود داشته این است که نگاه تک بعدی به این رویداد قرآنی شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، برنامه این هفته «افق» رادیو قرآن با حضور ولی یاراحمدی، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه و با اجرای کارشناسی محمدرضا پورمعین به روی آنتن شبکه رادیویی قرآن رفت.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به برگزاری مسابقات سراسری قرآن در کشور، گفت: نخستین دوره مسابقات سراسری قرآن سال 60 به میزبانی استان تهران برگزار شد که طی سال‌های بعد، هر ساله به همت مسئولان یکی از استان‌های کشور در استان‌ها برگزار می‌شود تا فضای استان‌های دیگر هم معطر به قرآن شود.
وی با بیان اینکه سازمان اوقاف و امور خیریه از ابتدا متولی برگزاری مسابقات قرآن بوده است، افزود: در حال حاضر این مسابقات در رشته‌های حفظ، قرائت، ترتیل و مفاهیم قرآن برگزار می‌شود که رشته حفظ از حفظ یک جزء تا کل قرآن است؛ البته مراحل زیر حفظ 20 جزء در مرحله استانی مسابقات تمام می‌شود و حافظان برگزیده 20 جزء به بالا به مرحله سراسری مسابقات راه می‌یابند.
یاراحمدی با بیان اینکه مسابقات قرآن هر سال در سه مرحله شهرستانی، استانی و کشوری برگزار می‌شود، اظهار کرد: مسابقات قرآن در دو گروه بانوان و آقایان برگزار می‌شود که در هر بخش زیر 16 سال و بالای 16 سال شرکت می‌کنند، البته برگزیدگان مقطع سنی پایین 16 سال به مسابقات سراسری شکوفه‌ها راه می‌یابند.

بیان نقدهای منصفانه موجب ارتقای سطح کیفی مسابقات قرآن شده است
وی ادامه داد: ارائه نقطه‌نظرات و ایده‌ها و نقدهای منصفانه اساتید قرآنی در سال‌های گذشته باعث شده تا موفقیت‌های خوبی در سال‌های اخیر در حوزه مسابقات قرآن داشته باشیم و همچنین مقام معظم رهبری نیز طی سال‌های اخیر نگاه راهبردی به فعالیت‌های قرآنی داشته‌اند و نوع نگاه ایشان بسیار امیدبخش بوده است؛ همچنین توجه نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه به مسابقات قرآن نیز از دیگر مسائلی بوده که موجب تقویت مسابقات قرآنی در سال‌های اخیر شده است.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف افزود: نگاه ما در سازمان اوقاف بیشتر شنیدن نقطه نظرات اساتید و صاحب‌نظران قرآنی است و توجه به این دغدغه جامعه قرآنی ما را به تغییراتی در مسابقات و نوع برگزاری آن واداشته که بسیاری از این تغییرات نتایج مثبتی را به همراه داشته است.
وی گفت: مسابقات قرآن بزرگ‌ترین رویداد قرآنی کشور است و طی سال‌های گذشته اساتید و صاحب‌نظران قرآنی با ارائه نظرات و پیشنهادت خود به کیفیت‌بخشی مسابقات کمک کرده‌اند و مجموعه این مسابقات متعلق به همه نظام است و سازمان اوقاف فقط مجری برگزاری این مسابقات است و این به آن معنا نیست که سازمان اوقاف صاحب این مسابقات است و البته بدون تعامل و همکاری این مسابقات به جایگاه خود نمی‌رسد.

نگاه صرفاً فنی به مسابقات اثربخشی فعالیت‌های قرآنی را دچار نقص می‌کند
وی درباره آسیب‌های موجود در زمینه برگزاری مسابقات قرآن، اظهار کرد: آسیبی که در زمینه مسابقات قرآن وجود داشته این است که نگاه تک بعدی به این رویداد قرآنی شده است و اگر ما صرفاً این مسابقات را یک مجموعه فعالیت فنی بدانیم که یک گروه شرکت می‌کنند و یک سری هم داوری می‌کنند، شاید این نگاه که نگاه فنی صرف به مسابقات است تا حدودی اثرگذاری و اثربخشی فعالیت‌های قرآنی را دچار نقص کرده، البته ما در سال‌های گذشته تلاش داشته‌ایم تا به ابعاد مختلف مسابقات بپردازیم.
یاراحمدی ادامه داد: توجه به بُعد مدیریتی و فرهنگی و اثرگذاری مسابقات قرآن در جامعه باید به عنوان آسیبی که در گذشته بوده است، انجام شود و با این نگاه دنبال شود که این رویداد مهم‌ترین رویداد قرآنی کشور است و در مقایسه با هنر و ورزش باید بیش از این‌ها به آن توجه شود که بتواند در فضای کشور یک موج قرآنی ایجاد کند.
وی با بیان اینکه سی و ششمین دوره مسابقات یک موج قرآنی را در شهر شیراز ایجاد کرده بود، افزود: باید همه دستگاه‌ها کمک کنند که مسابقات قرآن به عنوان بزرگ‌ترین رویداد قرآنی کشور به جایگاه خود برسد.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه به برگزاری مسابقات قرآن در رشته‌های مختلف اشاره کرد و گفت: تغییر در نوع اجرای مسابقات قرآن که یکی از بخش‌های آن تعداد و کیفیت رشته‌ها است، هر ساله باید مورد بررسی و بازنگری قرار گیرد؛ البته پیشنهادات خوبی در این زمینه مطرح شده و باید در این زمینه مطالعه داشته باشیم تا با توجه به اینکه تعداد شرکت‌کنندگان در استان‌ها رو به افزایش است و در چند سال گذشته 35 هزار نفر از سراسر کشور در مرحله شهرستانی شرکت می‌کردند، برنامه‌ریزی دقیق‌تری انجام دهیم.

تلاش سازمان اوقاف برای مردمی شدن مسابقات قرآن
وی ادامه داد: تلاش داریم تا مسابقات قرآن را به سمت مردمی شدن ببریم که بر این اساس از دستگاه‌های مردمی، موسسات قرآنی و... بیشتر استفاده می‌کنیم و تلاش داریم تا حضور حداکثری جوانان در سفره قرآن را داشته باشیم و در استان‌ها با تبلیغ بیشتر بتوانیم شرکت‌کنندگان بیشتری را در رشته‌های قرآنی داشته باشیم  که البته در این مرحله باید با ایجاد رشته‌های جدید نوجوانان و جوانان را به این مسابقات جذب کنیم.
یاراحمدی با بیان اینکه ما در قالب مسابقات قرآن به فعالیت‌های قرآنی وارد نمی‌شویم، گفت: نگاه ما در مسابقات قرآن بیشتر در حوزه قرائت، حفظ، مفاهیم و... بوده است و نخبگان در هر یک از این رشته‌ها از شهرستان‌ها به استان‌ها راه می‌یابند که در مرحله استانی، نوع کیفی برگزار شدن مسابقات هدف اصلی است؛ البته باید در این حوزه بیشتر کار کنیم و یکی از برنامه‌های سال آتی ما تقویت مسابقات استانی است که البته اقداماتی  انجام شده است و کتابچه شیوه برگزاری مسابقات را به استان‌ها ارسال کرده‌ایم.
وی یادآور شد: طی سال‌های اخیر تلاش داشته‌ایم تا اطلاعات برگزاری مسابقات قرآن در استان‌ها را جمع‌آوری کنیم و ناظران و کارشناسانی را در زمان برگزاری مسابقات قرآن استان‌ها اعزام می‌کنیم، البته برخی از استان‌ها ضعیف‌تر و بعضی قوی‌تر هستند و همواره تغییر و تحول ضمن اجرا مورد توجه بوده است؛ مسابقات قرآن به عنوان یک حرکت فرهنگی پویا و فعال است که باید همه‌ ساله رشد کند و حتی آیین‌نامه این مسابقات نیز همواره باید به روز شود تا بتواند نیاز امروز را پاسخ دهد.

تشکیل مرکز امور قرآنی اوقاف یک اتفاق بسیار مهم بود
در این بخش از برنامه «افق» رحیم خاکی، قاری بین‌المللی قرآن میهمان تلفنی برنامه رادیویی «افق» بود؛ این استاد قرآنی درباره برگزاری مسابقات قرآن اوقاف، گفت: واقعیت این است که سازمان اوقاف کار بسیار سنگین و پرحجمی را در کشور مدیریت می‌کند و آن چه که در سال‌های اخیر شاهد بودیم در جهت سازماندهی یک تشکیلات مستقل قرآنی در سازمان اوقاف تلاش شده که این امر اتفاق بسیار مهمی است و در حال حاضر سازمان اوقاف یک مدیر قرآنی مستقل دارد که مسئول برگزاری مسابقات قرآن است.
خاکی ادامه داد: با تشکیل مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه طی سال‌های گذشته در حال حاضر اگر سوال و ابهامی در مسابقات قرآن وجود داشته باشد، می‌توانیم از مدیر این مرکز قرآنی سوال کنیم و برای آینده، نقاط قوت را حفظ کنیم و کم و کاست‌ها را در قالب نقد منصفانه بیان کنیم تا مسابقات قرآن به عنوان یک برنامه شاخص ملی و بین‌المللی هر سال رونق بیشتری بگیرد.
این قاری بین‌المللی قرآن افزود: آن چه که در حال حاضر شاهد آن هستیم جنب و جوش و تلاشی است که مسئولان و کارشناسان در استان‌ها تلاش می‌کنند تا این مسابقات به بهترین شکل دنبال شود و زمانی که مشکل شرکت‌کنندگان کرمانی در مسابقات سراسری قرآن ایجاد شد، به دقت این بحث را دنبال می‌کردم و از جهتی خوشحال بودم که جامعه قرآنی به سطحی از توقع رسیده که انتظار ندارد مسئول استانی کوتاهی در مسابقات قرآن داشته باشد و در نهایت به رسانه کشیده شد.
وی یادآور شد: سی و ششمین دوره مسابقات قرآن در سطح بسیار بالایی برگزار شد و استان فارس با تمام توان خود وارد شد که البته رسانه‌ها باید با توجه به این اقدامات خوب که در جهت برگزاری مسابقات قرآن انجام شد، به اطلاع‌رسانی بپردازند و همین که مسابقات قرآن در شیراز با بهترین امکانات و شرایط برگزار شد، اقدام خوبی بوده است که امیدواریم تداوم داشته باشد.

captcha