حمید کریمخانی، مدیر سایت تبیان قم، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به ضرورت نقشه جامع در تولید محتوای قرآنی در فضای مجازی، اظهار کرد: تدوین نقشه جامع در تولید محتوای قرآنی، امری ضروری است؛ چرا که تا حد ممکن از مغفول ماندن برخی از اقدامات و موازیکاریها جلوگیری میشود.
وی ادامه داد: با تدوین نقشه جامع، وظایف و رسالتهای مراکز و نهادها مشخص میشود و هر نهادی میداند که چه بخشی از تولید محتوای قرآنی را در فضای مجازی برعهده دارد.
دانش قرآنیمان را افزایش دهیم
مدیر تبیان قم تصریح کرد: ما باید دانش و بینش عمومیمان را از قرآن افزایش دهیم؛ چرا که گستره استفاده عموم از فضای مجازی بیشتر شده است و حتی بسیاری از کاربران از سنین پایینتر ورود به فضای مجازی را آغاز میکنند.
وی بیان کرد: افزایش تجلی و آشکارسازی مفاهیم و مبانی قرآنی در همه عرصه های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و هنری میتواند به عنوان سیاست دوم مد نظر قرار گیرد. اگر این را به عنوان سیاست کلی در نظر بگیریم متوجه خواهیم شد که در این مورد میتوانیم کار را از همه سنین آغاز کنیم.
کریمخانی اظهار کرد: زمانی که میخواهیم محتواسازی کنیم باید این سیاست را در نظر داشته باشیم که همه مخاطبان ما میتوانند در هر سن و قشری باشد. بنابر این الزاماتی را برایمان ایجاد میکند که در تولید محتوا باید در نظر بگیریم.
تولید محتوای قرآنی مبتنی بر شغل کاربران ارائه شود
وی بیان کرد: بخشی از تولید محتوای قرآنی را متخص دانشآموزان و براساس ادراکشان و بخش دیگر را برای دانشجویان و براساس دانش و توانایی آنها قرار دهیم. همچنین میتوانیم موضوع تولید محتوا را مبتنی بر شغل کاربران تقسیمبندی کنیم تا در فرآیند کاریشان مورد بهرهمندیشان قرار گیرد.
مدیر تبیان قم تصریح کرد: اگر ارائه محتوای قرآنیمان یکسویه باشد که البته خیلیها در این زمینه کار کردهاند اما نکته مهم این است که برای تأثیرپذیری محتوا باید به سمت ارائههای تعاملی و دوسویه برویم و تا جای ممکن مخاطب را به گونهای دیگر تحت تأثیر این محتوا قرار دهیم.
وی ادامه داد: شبکههای اجتماعی نمونه ساده این اقدامات است که با افزودن قابلیتهایی میتوان تأثیرپذیری محتوای قرآنی را افزایش داد.
صرف ارائه محتوای قرآنی در فضای مجازی کافی نیست
کریمخانی اظهار کرد: صرف ارائه محتوای تولید شده، تأثیرپذیری را در محدودهای نگه میدارد و ما با این نوع محتواها در قالب تصاویر و ویدئو میتوانیم تأثیر آنها و میزان نفوذشان را به کاربران افزایش دهیم. نباید تنها به سمت تولید محتواهای متنی و بانکهای اطلاعاتی ساده سوق یابیم.
وی بیان کرد: نباید از ارائه محتواهای قرآنی به پیروان ادیان دیگر غافل شویم. هماکنون جهان تشیع در این امر مقداری ضعیف است. بسیاری از کاربران ادیان دیگر با مطالعه قرآن به اسلام گرویدند بنابراین ما میتوانیم فهم تشیع را در این زمینه افزایش دهیم.
مدیر تبیان قم تصریح کرد: محتواهایی که در اختیار داریم توسط ائمه اطهار(ع) به خوبی غنی شدهاند و این محتواها میتوانند توسط محققان و مجتهدان تکمیل شوند. بنابر این باید روی این زمینه کار کنیم تا این محتواها به زبانهای مختلف در فضای مجازی منتشر شود.
وی یادآور شد: توسعه پژوهشهای قرآنی در فضای مجازی از دیگر مباحث مهم است. فضای مجازی تنها بستر مناسبی برای انتشار و اطلاعرسانی نیست، بلکه از آن میتوان به عنوان بستر خوبی برای توسعه همکاریها و پژوهشهای مشترک بر روی قرآن استفاده کرد. حتی میتوان با کشورهای دیگر و حتی پژوهشگران درون یک کشور، مجموعهای از پژوهشگران قرآنی را تشکیل داد.
ضرورت تشکیل گروه مجموعه پژوهشگران قرآنی در فضای مجازی
کریمخانی اظهار کرد: تشکیل گروه پژوهشگران قرآنی سبب میشود تا همه فعالیتها اطلاعرسانی شوند و همچنین با همکاری یکدیگر، فعالیتهای مناسب قرآنی را در بستر فضای مجازی و فناوری اطلاعات شاهد باشیم.
وی افزود: هماکنون در زمینه ارائه محتوای ساده متنی و یک سویه در این چند سال، اقدامات بسیاری انجام شده است. اما متأسفانه همه آنها پراکنده بودند. در حالی که اهداف ما مبتنی بر افزایش دانش و بینش عمومی نسبت به قرآن و افزایش مبانی و مفاهیم قرآن در همه عرصههای زندگی و تأثیرپذیری سبک زندگی از قرآن است که متأسفانه در این اقدامات مغفول مانده است. بنابر این باید این دو سیاست را در همه عرصههای زندگی متجلی کنیم.
مدیر تبیان قم ادامه داد: در وضعیت فعلی به نظر میآید هنوز این موضوع را نتوانستهایم به خوبی پوشش دهیم و تا هدف فاصله بسیاری داریم و در نهایت نکته مغفول مانده همان نقشه راهبردی برای محتوای قرآنی در فضای مجازی است.
قالبهای تصویری در ارائه محتوای قرآنی فراموش نشود
وی بیان کرد: سند قرآن و فضای مجازی تدوین شده اما هنوز تصویب نشده است. تا زمان تصویب آن هیچ سند جامعی نداریم و باید منتظر بمانیم تا سند به تصویب برسد تا براساس کاستیهای شرایط فعلی را مرتفع کنیم.
کریمخانی اظهار کرد: برای انتقال محتوای قرآنی در فضای مجازی در قالبهای تصویری و ویدئویی بسیار کم کار شده است. ما باید سعی کنیم تا مطالب متنی را همراه با تصویر و حتی نماهنگ به کاربران انتقال دهیم.