کد خبر: 1385639
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۱۳
امام جمعه نیک‌شهر:

قبول مسئولیت زبان و وظیفه آن، راهی جهت دوری از گناهان است

خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: حجت‌الاسلام لطفیان در نشست قرآنی «مسئولیت زبان و وظیفه آن»، گفت: قبول مسئولیت زبان و وظیفه آن، راهی جهت دوری از گناهان است.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیک‌شهر در نشست قرآنی «مسئولیت زبان و وظیفه آن» از دیدگاه رساله حقوق امام سجاد(ع) که با حضور جمعی از جوانان و خانواده‌ها در جوار حرم شهدای گمنام این شهر برگزار شد، با اشاره به توجه به تلاوت قرآن و اقامه نماز اول وقت در ایام نوروز و سفر، گفت: حق زبان از دیدگاه رساله حقوق امام سجاد(ع) «مسئولیت زبان و وظیفه آن است»؛ یکی دیگر از گناهان زبان تهمت است و تهمت یعنی گناهی را در مقام ظن و گمان به کسی نسبت دادن که در حقیقت یکی از شاخه‌ها و زاده‌های دروغ است.

وی ادامه داد: امام صادق(ع) در کتاب «اصول کافی» جلد چهار فرمودند «غیبت این است که درباره برادرت بگویی آنچه را که خدا از او پرده‌پوشی کرده و تهمت و بهتان این است که درباره او بگویی آنچه در او نیست». امام علی(ع) نیز در حدیثی می‌فرمایند «متوجه زبان باشید زیرا آن تیری است که خطا می‌کند. حق زبان گرامی داشتن آن است از اینکه آلوده به فحش و ناسزا شود و عادت دادن و زینت دادن آن به نیکی و خیر و رها کردن حرف‌های زائد بی‌فایده و نیکی به مردم و سخن گفتن به خوبی در میان آنان است».

وی عنوان کرد: زبان را باید کنترل، محبوس و مهار کرد. هفت عضو مهم که اعمال انسان به وسیله آن انجام می‌شود در رساله حقوق امام سجاد(ع) به عنوان اعضا صاحب حق شمرده شده‌اند و زبان در رأس همه آنها قرار دارد. عضوی که دارای نقش بسیار فعال و حساسی است. اقرار به شهادتین، بیان و توضیح مکتب، اظهار عشق و ارادت، امر به معروف و نهی از منکر، پرخاش علیه ستمگر، تفقد از ستمدیده و محروم همه اینها توسط این عضو کوچک انجام می‌گیرد.

حجت‌الاسلام لطفیان یادآور شد: زبان جرم ندارد اما جرمش سنگین است، زبان استخوان ندارد ولی استخوان می‌شکند. امروز زبان شیرین قرآن موتور حرکت توده‌های مظلوم و انقلابی علیه استعمار و استبداد است. امام حسین(ع) در عاشورای سال 61 هجری هنگام مواجهه و رویارویی اردوی به ظاهر کوچک حق با دریای خروشان و پوشالی طرفداران باطل سخنانی را می‌گوید که امروز عاملی نیرومند برای تحریک و برانگیختن مردم علیه شر، طغیان و فساد است.

وی افزود: اما متأسفانه بعضی نیز زبان را به عنوان ابزاری برای فریب مردم، ایجاد فتنه و آشوب، سست کردن ایمان و اعتقاد مؤمنین، بی‌مقدار ساختن ارزش‌ها و شخصیت‌ها به کار می‌برند. تهمت، فحاشی، بدزبانی و غیبت از کارهای بسیار زشتی است که می‌تواند توسط زبان انجام گیرد. طبق فرموده نورانی امام المتقین امام سجاد(ع) «زبان بر گردن ما حق دارد، حقش این است که آن قدر به کاربرد آن در راه خیر اصرار داشته باشیم تا به خیر و نیکی عادت کند».

امام جمعه نیک‌شهر با اشاره به اینکه باید حرف‌های زائد و بیهوده‌ای را که در برابر آنها مسئولیتی نداریم و در سرنوشتمان تأثیری ندارد ترک کنیم، گفت: «سلیمان ابن مهران» می‌گوید «وارد بر امام صادق(ع) شدم و گروهی از شیعیان را در حضور حضرت دیدم. گوش دادم آن جناب می‌فرمود، ای جمعیت شیعه باعث آبرو و افتخار ما باشید و مایه ننگ و بی‌آبرویی ما نشوید. با مردم نیکو سخن بگویید و زبان‌های خود را نگهدارید و آن را از گفتن مطالب زشت و اضافی و زیادی باز دارید».

وی بیان کرد: حدیث دیگری نیز از پیامبر اکرم(ص) آمده است که فرمودند «در قیامت فردی را می‌آورند و در برابر خدای متعال نگه می‌دارند و نامه عملش به او داده می‌شود. اعمال نیک خود را در آن نامه نمی‌بیند به او می‌گویند پروردگار تو نه چیزی را گم می‌کند و نه فراموش. عمل تو با غیبتی که پشت سر مردم کرده‌ای از بین رفته است».

این استاد دانشگاه یادآور شد: این است مسئولیت زبان و وظیفه آن و سفارش اسلام راجع به آبرو و حیثیت افراد و هشدارها‌ی فراوان پیامبر(ص) و معصومین(ع)؛ اما افسوس که در عمل مسلمانان واقعی اندک هستند. همچنین در اصول کافی جلد سوم، ابن حمزه از امام چهارم نقل کرد که فرمودند «در هر بامداد زبان آدمیزاد بر همه اعضایش مشرف گشته و می‌پرسد چگونه هستید؟ می‌گویند ما خوبیم اگر تو ما را رها کنی».

وی ادامه داد: در قیامت زبان دچار عذابی می‌شود که هیچ یک از اعضای بدن آنچنان عذابی نمی‌بیند. پس زبان می‌گوید پروردگار من مرا چنان عذاب کردی که هیچ عضوی چنین عذابی ندیده است. پس به او گفته می‌شود کلمه‌ای از تو بیرون آمده در شرق و غرب عالم به افراد مختلف رسید پس تحت تأثیر همان کلمه خون انسان محترمی بر زمین ریخته شد و مال انسانی که خدا مالش را محترم شمرده به حرام گرفته شد و عورت و ناموس محترم انسانی هتک شد.

لطفیان با اشاره به خطبه 114 نهج‌البلاغه، گفت: امام علی(ع) در این خطبه فرمودند «خداوند روزی شما را تضمین کرده و به عمل به واجبات فرمان داده است». پس نباید طلب روزی ضمانت شده را بر اعمال واجب مقدم کنید. به قول شهید رجایی «به کار بگویید وقت نماز است».

وی ادامه داد: دین و دینداری برخلاف پندارهای غلط برخی نه تنها مایه سرشکستگی نیست بلکه فرد دیندار به دلیل رعایت مسائل دینی و ارزش‌های اخلاقی مورد تأیید و احترام مردم است و خداوند نیز پشتیبان اوست و به او برتری و عزت می‌بخشد.

حجت‌الاسلام لطفیان در خصوص وظیفه مسلمانان در برابر دشمنان اسلام، افزود: وظیفه ما اهتمام به امور مسلمانان و مظلومان جهان، ضرورت حفظ وحدت با اهل تسنن، شناخت دشمنان امروزی در اسلام، نفرت و انزجار از دشمنان اسلام و ابزار دشمنی با مستکبران است. امروز آمریکا و اسرائیل مصداق بارز و نماد روشن فسق و فجور در این عصر هستند و براساس آیه 217 سوره بقره «ممکن نیست کفر حربی و فسق جهانی لحظه‌ای از عداوت و دشمنی با اسلام و امت اسلامی دست بردارد» شناخت دشمن و دشمنی او امر واجبی است که هیچ‌گاه از اهمیت و ضرورت آن کاسته نخواهد شد.

وی در پایان یادآور شد: باید شکرگزار نعمت بی‌بدیل ولایت و رهبری عزتمند و اقتدارآفرین امام مسلمین امام سیدعلی خامنه‌ای باشیم و این شعار را مدنظر قرار دهیم که موفقیت یعنی تجربه از دیروز استفاده از امروز و امید به فردا.

captcha