به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با نگاهی گذرا به قرآن کریم به نیکی روشن می شود که برخی از آیات این کتاب ارزشمند به موضوع نقد پرداخته است، نقدی که از کاستیها و عیوب نقد انسانی پاک است، همچنین در قرآن انواع متعددی از نقد، چون نقد اجتماعی، ادبی، تاریخی و روانشناسـانه دیـده میشود.
قرآن؛ دلیل و راهنمای مسلمانان
قرآن علاوه بر این که دلیل و راهنمای مسلمانان است «إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ یِهْدِی لِلَّتِی هِیَ أَقْوَمُ وَیُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِینَ»، به نقد کارها و آداب نادرست پرداخته است، نقدی که دنبال پاکسازی جامعه جدید از اعمال و رفتارهای اشتباه پیشین است.
با توجه به اهمیت نقد در جامعه قرآنی به گفتوگو با احمدرضا محسنی، یکی از اساتید قرآن پرداختهایم که در طول فعالیت 40 ساله خود در حوزه آموزش قرآن به خردسالان همیشه به دنبال انجام کارهای نُو بوده و تاکنون 52 عنوان کتاب در حوزه آموزش قرآن به خردسالان تألیف کرده است.
توجه به رهنمودهای قرآن در راستای ایجاد جامعهای سازنده
وی در رابطه با رهنمود قرآن در حوزه نقد سازنده و اصلاح فضای فرهنگی و قرآنی در روابط اجتماعی، گفت: یکی از دستورات قرآن این است که با همه اعضای خانواده و جامعه روابط خوبی داشته باشیم، تمام پیام قرآن این است که با یکدیگر به راحتی زندگی کنیم و اگر به آنچه خداوند فرموده عمل کنیم، واقعاً میتوانیم یک جامعه سازنده داشته باشیم.
محسنی بیان کرد: یکی از مشکلات ما این است که خیلیها نمیدانند که قرآن چه گفته است و اگر آماری گرفته شود، مشاهده میشود که خیلیها روخوانی ساده را نمیدانند، چه برسد به این که بخواهند به فهم قرآن توجه کنند.
قرائت قرآن؛ مقدمهای برای درک معنای آیات
وی عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز مدتی است که بیش از روخوانی به فهم آیات کلام وحی توصیه میکنند، سالها قبل، قاریان قرآن از مصر و کشورهای مختلف در مناسبتهای مذهبی برای قرائت قرآن به ایران سفر میکردند، اما مدتی است که این رویه کمرنگتر شده، همانطور که رهبر معظم انقلاب اسلامی در یکی از فرمایشات خود فرمودند، دیگر ایجاد انگیزه کافی است، قرائت قرآن باید مقدمهای برای درک معنای آیات باشد.
این مدرس قرآن با اشاره به این که باید جامعه را به سمت فهم قرآن هدایت کنیم، افزود: اگر جوانان در زمینه درک قرآن مشکل دارند، به این دلیل است که نمیدانند قرآن چه گفته است و ما اگر بتوانیم راهکارهایی را فراهم کنیم که جوان، نوجوان و جامعه به طور کلی بدانند که خدا چه گفته است، بدون استثناء به آنها عمل میکنند، یعنی یکی از دلایل مشکلات جامعه، ناآگاهی از آموزههای قرآنی است.
توجه در گزینش مدیران مؤسسات قرآنی
وی در مورد این که آسیبها، نقاط تاریک و ضعف فعالیتهای قرآنی با پنهانسازی حل میشوند یا با طرح مسأله و بیان راهکار، تصریح کرد: باید نحوه انجام فعالیتهای دینی و قرآنی در جامعه شفاف باشد، البته در هر کاری باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد و در این راستا باید در گزینش مدیران مؤسسات قرآنی خیلی توجه شود، یعنی افرادی در رأس کار باشد که اطلاعات و آگاهی کافی را داشته باشند.
محسنی در رابطه با این که برای افزایش سعه صدر جهت پذیرش نقدهای سازنده توسط افراد و نهادهای قرآنی چه ساز و کارهایی میتوان بهکار بست، عنوان کرد: اگر نهادهای قرآنی با یکدیگر تعامل داشته باشند و مسئولانی که در رأس مؤسسات قرآنی قرار دارند، اطلاعات کافی راجع به دین و قرآن داشته باشند، مشکلات و مسائل جامعه قرآنی برطرف میشود.
وی با اشاره به نقش رسانه در قبال وجود مسائل و مشکلات بخشهای مختلف قرآنی، خاطرنشان کرد: رسانهها خوب عمل کردهاند و تاکنون هر مشکلی در زمینههای مختلف برای جامعه قرآنی به وجود آمده، توانستهایم نظرات خود را بیان کنیم و همچنین رسانهها با انعکاس نظرات کارشناسان در زمینه ارائه راهکارهای لازم در رفع مشکلات بسیار تأثیرگذار بودهاند.