غلامعلی دمساز، عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با رهنمود قرآن در حوزه نقد سازنده و اصلاح فضای فرهنگی و قرآنی در روابط اجتماعی، گفت: نگاه قرآن به جامعه، نگاه تکبعدی نیست، یعنی تمام آیاتی که وجود دارد، تنها به مسئله تشویق توجه ندارد، گاهی به مسئله بشارت و گاهی مسئله عقاب را مطرح میکند.
وی با بیان این که در بسیاری از آیات به مسائل اقتصادی اشاره شده است، اظهار کرد: بسیاری از آیات قرآن، مخصوصاً در سوره منافقون از رفتارهایی که در جامعه صورت میپذیرد، انتقاد میکند و نسبت به بعضی از اعمال کسانی که وارد دین اسلام شدهاند، دید انتقادی دارد.
دید انتقادی؛ از جمله عوامل شکوفایی جامعه قرآنی
مدیر مؤسسه قرآنی تسنیم با ذکر این مطلب که دید انتقادی، باعث شکوفایی جامعه میشود، بیان کرد: دید انتقادی، جامعه قرآنی را پویا و نواقص را رفع میکند و وقتی از جامعهای انتقاد شود، خودبهخود راهکارهای بهتری برای شیوه زندگی بهتر ارائه خواهد شد.
وی عنوان کرد: یک مورد بسیار نامناسب که در این رابطه وجود دارد، مصلحتاندیشیهاست که از آن بهعنوان سایه شوم مصلحت یاد میشود، گاهیاوقات مصلحتاندیشیها مانع از رشد و بروز تقوا در جامعه میشود و با عدم انتقاد، متأسفانه نهتنها مشکلات افراد و جامعه برطرف نمیشود، بلکه بیشتر هم دامن زده میشود و مشکلات بیشتر را در جامعه پدید میآورد.
پرهیز از پنهانکاری؛ راهکار حل مشکلات
مدیر مرکز تربیت مدرس و ا ستاد قرآن تربت جام با اشاره به این که پنهانکاری کردن و پوشاندن برخی از مسائل، ما را در کاری موفق نخواهد کرد، افزود: وقتی دردی در قسمتی از بدن وجود دارد، اگر بگوییم، من مشکلی ندارم، این درد، خوب نمیشود، قطعاً وقتی بیماری وجود دارد، اگر چنانچه ابراز شود و به متخصص گفته شود، راه علاج آن پیدا میشود.
وی تصریح کرد: در مسائل قرآنی نیز همینطور است، اگر قرار باشد ما خیلی از مواردی که بهعنوان مشکلات میبینیم و خیلی از مسائلی که به علت سوء مدیریت میبینیم و یا برخی مسائل و مشکلات مالی که به وجود میآید و دامن جامعه قرآنی میگیرد، میبینیم و جایی بازگو نکنیم و بپوشانیم، نه تنها باعث نمیشود که در کارهایمان موفق باشیم، بلکه ما را سالها عقب میبرد.
مدیر مؤسسه وحدت اندیش بیان کرد: جامعه قرآنی باید سعی کنند با پرهیز از پوشاندن مسائل و با رعایت اخلاق و تقوا، حتماً موارد را گوشزد کنند و به نقد بپردازند، در جامعه قرآنی نباید افرادی وجود داشته باشند که از نقد بترسند یا نپذیرند و یا انتقادپذیر نباشند.
انتقادپذیر بودن؛ از خصوصیات اعضای جامعه قرآنی
وی با اشاره به این که کسی که وارد جامعه قرآنی شده است، باید انتقادپذیر باشد و اگر این کار را نکند، اصلاً جایگاهی نباید در جامعه قرآنی داشته باشد، گفت: در مدیریت کلان قرآنی باید زمینه نقد وجود داشته باشد، در طول مدتی که در خدمت قرآن بودهایم، این موضوع را خیلی کمتر دیدهایم، بجز موردی که اخیراً یکی از مسئولان قرآنی اعلام کرده است که ما را نقد کنید.
دمساز عنوان کرد: کسانی که در مدیریت فعالیت کلان قرآن هستند، باید زمینه را ایجاد کنند تا مؤسسات و صاحبنظران قرآنی از آنها نقد کنند، اگر خوب و مناسب بود و جایگاه داشت با ایمان و تقوایی که دارند، آن را بپذیرند و مشکلات را حل کنند، اگر چنانچه جایگاه نداشت و ارزشی نبود، آن را نادیده بگیرند و تذکر دهند.
وی در رابطه با این که برای افزایش سعه صدر جهت پذیرش نقدهای سازنده توسط افراد و نهادهای قرآنی چه ساز و کارهایی میتوان بهکار بست، افزود: جامعه قرآنی روبه رشد است و شرط آن این است که فضایی را ایجاد کنند تا افرادی که نکات زیبایی به ذهنشان میرسد، توانایی ابراز نظر داشته باشند.
مدیریت قرآنی؛ لازمه ایجاد فضای نقد در جامعه
عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور، اظهار کرد: لازمه ایجاد فضای نقد در جامعه این است که اولاً مدیران قبول کنند که افراد دیگری در جامعه هستند که ممکن است در برخی موارد از آنها مطلعتر و تواناتر باشند و مسأله دوم این که مدیریتی که در اختیارشان است را یک مدیریت شخصی در نظر نگیرند، یعنی به گونهای برخورد نکنند که این حوزه، اختصاصی است، کسی حق ورود به آن را ندارد و حق انتقاد ندارد و این امر محقق نمیشود، مگر اینکه افرادی که در سمت مدیریت قرار میگیرد، خودشان را با قرآن وفق دهند.
وی با اشاره به این که اگر بخواهیم فعالیت قرآنی کنیم، باید همه رفتارهایمان قرآنی باشد، تصریح کرد: یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی این است که زمینه اخبار قرآنی خیلی خوب شده و در حال حاضردر بخش صدا، سیما، مطبوعات و دنیای مجازی بسیار تلاش شده است و برای رساندن اخبار فعالیت قرآنی به مردم، آنچه مهم است، این که مدیریت رسانهها باید به گونهای باشد که محتوای مسائل را بالا ببرند.
دمساز در پایان خاطرنشان کرد: باید خبرگزاری قرآنی باشد تا بتواند فعالیت قرآنی را در جامعه انعکاس دهد و این موجب تشویق مردم میشود و بسیاری از کارهایی که توسط خیران انجام میشود با رسانهای شدن موجب ایجاد انگیزه در سایرین میشود، همانطورکه با پوشش اخبار نمایشگاههای قرآنی، افرادی بودهاند که صدها کیلومتر آن طرفتر برای بازدید از نمایشگاه حضور پیدا کردهاند.