حجتالاسلام والمسلمین احمد الحسینی، محقق مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور)، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تولید محتوای مناسب قرآنی در فضای مجازی، اظهار کرد: برای تولید محتوای مناسب قرآنی باید سایتهایی را طراحی و راهاندازی کرد که مناسب سنین مختلف باشد و بتواند همه سنین همچون نوجوانان، جوانان و نونهالان را با توجه به ویژگیهایشان جذب کند.
کارشناس گروه تاریخ و سیره مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور) افزود: سایت قرآنی باید بتواند خوراک مناسبی برای سنین مختلف داشته باشد و به نوعی کاربران عام و خاصش را جذب کند. تعدادی از کاربران حرفهای که طلبه، دانشجو و آشنا به علوم قرآنی هستند، باید زمانی که تولید محتوا میکنیم این محصولات بتواند این تعداد از کاربران حرفهای را هم جذب کند و آنها را راضی نگهدارد.
تولیدات قرآنی باید جذاب باشد
کارشناس تاریخ و سیره مرکز نورتصریح کرد: تولیدات مناسب در سایتهای قرآنی آنقدر باید جذاب باشد که کاربر به صورت روزانه به آن سر بزند و از مطالبش بهرهمند شود.
وی بیان کرد: در بخش دیگری از سایتهای قرآنی برای کاربران، از قراء و نواهای مشهور، ترتیلهای مختلف، امکان دانلود و حتی قابلیت آپلود را هم قرار دهیم.
حجتالاسلام الحسینی اظهار کرد: اگر بتوانیم امکان آپلود را برای کاربران در سایتهای قرآنی قرار دهیم، تمرینی برای آنها میشود تا بتواند محتواهای خود را در سایت قرار دهند و به این صورت تولید محتوا کنند.
ضرورت قابلیت آپلود برای کاربران در سایتهای قرآنی
وی ادامه داد: میتوان در سایتهای قرآنی نرمافزاری را طراحی کرد تا کاربران حتی در این سایتها به تصحیح قرائت بپردازند و حتی اطلاعات خود را در آن وارد کنند.همچنین میتوانند آهنگ و نوا را گوش دهند و آن را اصلاح کنند و به این صورت نکات آموزشی را به دیگر کاربران ارائه دهند.
حجتالاسلام الحسینی اظهار کرد: سایتهای قرآنی باید دوسویه طراحی شود که به این صورت کاربر و مدیر سایت بتوانند باهم تبادل اطلاعات داشته باشند.
وی یادآور شد: حتی در بخش دیگری از سایتهای قرآنی میتوان به نوعی با نگاه روز جامعه صفحهای را به مباحث و مطالب علما و طلاب اختصاص داد تا کاربران از این مطالب هم بهرهمند شوند. امثال تفاسیر حجتالاسلام قرائتی بسیار است و این طلاب میتوانند تفاسیر قرآن را به زبان ساده برای کاربران بیان کنند.
ارتقاء سطح محتوا سبب جذب بیشتر کاربران میشود
کارشناس تاریخ و سیره مرکز نور تصریح کرد: هر اندازه که سطح محتوا بالاتر برود، مخاطبان خاص و عام را بهتر میتواند جذب کند مشروط بر آنکه محتوا به شیوهای ساده بیان شود.
وی با اشاره به تولید محتوای قرآنی در شبکههای اجتماعی تصریح کرد: شبکههای اجتماعی میتواند در تولید محتوای قرآنی و تأثیر آن بر مخاطبان بسیار مفید و کارگشا باشد. آنهایی که علاقهمند به حوزه تولید محتوای قرآنی هستند، میتوانند حتی از طریق فیسبوک اقدام کنند.
حجتالاسلام الحسینی اظهار کرد: در شبکههای اجتماعی مطالب قرآنی میتواند مورد نقد قرار بگیرد که در این صورت نظرات مختلفی جمع میشود و همه این نظرات و مطالب به اشتراک گذاشته میشود وهمه میتوانند اطلاعات بیشتری را در حوزه قرآن دریافت کنند.
استفاده از قابلیتهای چندرسانهای در سایتها و شبکههای قرآنی
وی بیان کرد: برای تولید محتوای قرآنی میتوان از قابلیتهای چندرسانهای همچون عکس، کلیپ و تصویر بهرهمند شد.
کارشناس تاریخ و سیره مرکز نور تصریح کرد: در این شبکههای اجتماعی میتوان برخی تفاسیر آیات را نگاشت و به این صورت کاربران میتوانند تصدیق آیات را در نظراتشان عنوان کنند.
وی افزود: امروزه میتوان از طریق فضای مجازی، دنیا را خبر کرد و آنها را به سمت معارف قرآنی جذب کرد. به این معنا که کاربران خارج از کشور با این مطالب آشنا شوند و جذب آموزههای دینی و اسلامی شوند.
الحسینی اظهار کرد: دولت باید در تولید محتوای قرآنی در فضای مجازی ناظر، هدایتکننده، آگاه، خبره و پشتیبانکننده بخش خصوصی باشد تا این بخش بتواند به سراغ راهاندازی سایتها و شبکههای اجتماعی قرآنی برود.
وی یادآور شد: اگر شبکههای اجتماعی با حمایت بخش دولتی و توسط بخش خصوصی راهاندازی شود، دولت میتواند با ارائه یارانه، کمک و تشویقهای ویژه، کمکهای چشمگیری از آنها در تولید محتوای مناسب قرآنی داشته باشد. این همکاریها و مشارکتها باید دوسویه باشد و هر یک به تنهایی نمیتواند این مسیر را ادامه دهد.
بخش خصوصی مستقیم وارد راهاندازی سایتها و شبکههای قرآنی شود
کارشناس تاریخ و سیره مرکز نور تصریح کرد: راهاندازی شبکه اجتماعی با محتوای قرآنی میتواند تأثیرگذار باشد مشروط بر آنکه بخش خصوصی مستقیم در اجرای آن نقش داشته باشد و دولت در پشت صحنه از آن حمایت کند؛ چرا که اگر دولت مستقیما وارد چنین شبکههای اجتماعی شود شاید شبههای برای کاربران و حتی کاربران خارج از کشور ایجاد شود و تأثیرات منفی بگذارد.