کد خبر: 1387930
تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸:۴۰
یک کارشناس رسانه:

توجه به نامگذاری‌های سالانه در سینما و تلویزیون با سفارش‌سازی متفاوت است

گروه هنر: حجت‌ا‌لاسلام آتش‌زر گفت: ضرورت پرداختن به شعار سال در سینما و تلویزیون، به معنای سفارش‌سازی نیست، چون تجربه بارها ثابت کرده این مسیر هیچ‌گاه به سر منزل مقصود نخواهد رسید.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی آتش‌زر، کارشناس رسانه و پژوهشگر صدا و سیما در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) رویکردهای سینما و تلویزیون به شعار سال اظهار کرد: شاخصه یک برنامه خوب در سینما و تلویزیون این است که تمام جوانب در آن مورد توجه قرار گیرد، بدین معنا که اگر یک برنامه فرهنگی قرار است ساخته شود باید به بحث اقتصادی نیز در آن توجه شود یا اینکه اگر برنامه‌ای اجتماعی تولید می‌شود باید موضوعات سیاسی نیز مورد توجه قرار گیرد. با این توضیح باید بگویم که نه تنها در رسانه‌هایی چون سینما و تلویزیون بلکه در دیگر بخش‌ها نیز ما شاهد عملکرد خوبی در پرداختن به شعارهای سال نیستیم.

وی افزود: البته همان گونه که مقام معظم رهبری فرموده‌اند منظور از شعار سال این نیست که تنها باید در آن سال به خصوص به موضوع مورد نظر توجه داشت، بلکه باید تاکید ویژه‌تری به آن پیام شود، والا پرداختن به توصیه‌های رهبر معظم انقلاب در تمامی سال‌ها الزامی است. برای مثال اگر سالی با عنوان پیامبر (ص) انتخاب می‌شود می‌بایست تمرکز ویژه روی این موضوع باشد، اما این دلیلی نیست که در سال‌های بعد شاهد ساخته شدن فیلمی با این محوریت نباشیم.

توجه به شعار سال در برنامه‌های غیرنمایشی سیما

این کارشناس حوزه رسانه ادامه داد: البته در سیما برنامه‌های غیرنمایشی هستند که به صورت مستقیم به شعارهای سال می‌پردازند؛ کارهایی که عمدتا از جذابیت‌های لازم نیز بری هستند، اما در کارهای نمایشی معمولا چنین توجهی مشاهده نمی‌شود، درصورتی که این امر باید بیشتر در کارهای نمایشی باشد. این نوع کم‌کاری‌ها که در سینمای شکلی جدی‌تر دارد نشئت گرفته از دغدغه‌های روشنفکری است که برخی از فیلمسازان دارند، البته منظورم از روشنفکری شکل منفی آن نیست، بلکه دور از واقعیت جامعه بودن، منظور و هدفم است.

وی در پاسخ به این سؤال که مسئولان سینما و تلویزیون در نپرداختن به شعار سال بیشتر مقصرند یا هنرمندان؟ گفت: در این زمینه نمی‌توان تنها یک بخش یا یک فرد را مقصر دانست، بلکه نبود برنامه منسجم در این عرصه سبب شده تا این قبیل شعارها به طور شایسته مورد توجه قرار نگیرند. برای رهایی از این معضل اگر مصایق پرداختن به شعار سال در قالب‌های ریزشده در اختیار هنرمندان و مسئولان قرار گیرد، آنها با دید بهتری در این زمینه کار می‌کنند. راهکار دیگر اینکه نگاه‌های حمایتی از کارهایی که به شعار سال می‌پردازند می‌تواند اقدامی مهم در سوق دادن اهالی هنر به سمت شعار سال باشد.

حمایت از برنامه‌هایی با محوریت شعار سال

وی در پایان بیان کرد: باید توجه داشت که منظور از حمایت به معنای سفارش‌سازی نیست، چون تجربه بارها ثابت کرده این مسیر هیچ‌گاه به سر منزل مقصود نخواهد رسید. حوزه‌های علمیه می‌توانند به سینما و تلویزیون در پرداختن به شعار سال به شکل صحیح کمک کنند. ابتدا در بحث بنیادهای نظری، بدین معنا که قادرند برای فیلمسازان تئوری‌های قابل دسترسی به وجود آورند. در ضمن در بحث تبلیغی نیز حوزه می‌تواند به تلویزیون و سینما در پرداختن بهتر به شعار سال کمک کند.

captcha