سیدمهدی صحاف، مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان مرکزی آستان قدس رضوی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تاریخچه فناوری اطلاعات در مجموعه آستان قدس رضوی، اظهار کرد: مجموعهای با عنوان فناوری اطلاعات و ارتباطات در آستان قدس رضوی، فعال است که در این حوزه همه اقدامات زیرساختی مربوط به فعالیتهای آی تی از این مبدأ قابل ارائه و درخواست است.
وی افزود: برای همه نیازها و درخواستهای سختافزاری، نرمافزاری، شبکه و حوزه پرتال، رسالت اقدامات زیرساختی را برعهده داریم. برای مثال در حوزه پرتال، محتواها، بارگذاری اطلاعات، تهیه مستندات و اطلاعات برعهده ادارهکل روابط عمومی آستان قدس رضوی است و ما تنها زیرساختهای این اقدامات را محقق میکنیم.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان مرکزی آستان قدس رضوی تصریح کرد: با تفکیک وظایف و شرح وظایف در آستان قدس، شاهد پرهیز از موازیکاری و کارهای جزیرهای هستیم و همه اقدامات در شرح وظایف مختلف قابل اقدام و پیگیری است و این امر به این دلیل شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات در آستان قدس رضوی است که در رأس آن بالاترین مقام اجرایی دستگاه یعنی قائم مقام تولیت آیتالله واعظ طبسی، ریاست شورا را برعهده دارد.
وی بیان کرد: شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات آستان قدس رضوی، رسالت سیاستگذاری و اهداف کلان را در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات دارد. ذیل شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات، کارگروههای مختلفی است که یکی از آن کمیتهها، کمیته راهبردی فضای مجازی است.
وی یادآور شد: بیشتر وظایف کمیته فضای مجازی در ذیل شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات است که رسالتهایی همچون سیاستگذاری، راهبردهای کلان در این حوزه همچون پرتال جامع، آرشیو دیجیتال چندرسانهای و آموزشهای مجازی را برعهده دارد.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان مرکزی آستان قدس رضوی تصریح کرد: امروزه شاهد تجمیع فعالیتها در فضای مجازی برای آستان قدس رضوی هستیم که خروجی مناسبتری و بهتری دارد؛ اگرچه این کارها در دورهای به صورت جزیرهای محقق میشد، اما شورا امروزه همه این کارها را به صورت تجمیع و با یک سیاست واحد و مورد تأیید قائم مقام تولیت انجام میدهد.
وی یادآور شد: آستان قدس رضوی شامل معاونتهای مختلفی همچون تبلیغات،اماکن، توسعه مدیریت و پشتیبانی آستان قدس رضوی، فنی، واگذاری املاک و اراضی است که هر یک از این معاونتها فعالیتهای مجازی دارند و کمیته فضای مجازی و شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات به این فعالیتها سمت وسو میدهد.
صحاف اظهار کرد: فعالیتها مبتنی بر سیاستهای کلی سازمان آستان قدس رضوی است که در راستای چشمانداز این سازمان در افق 20 ساله ترسیم شده است و جایگاه هستهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در این موارد بازوی اجرایی سیاستهای تبیین شده است.
وی بیان کرد: شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات و کمیته فضای مجازی در زمینه تجهیز سازمان اقدام به ایجاد زیرساختهای مناسب، تأمین پهنای باند، حفظ و حراست از زیرساختهای موجود، توسعه بستر شبکه اینترنت و اینترانت سازمان کرده است.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان مرکزی آستان قدس رضوی تصریح کرد: در فازهای بعدی قرار است به سازمانهای خارج از آستان قدس رضوی، ارائه خدمات و سرویس دهیم و این امر در دستور کار شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات آستان قدس رضوی قرار گرفته است.
وی بیان کرد: در حال حاضر تمامی، سرویسهای آستان قدس در دیتاسنتر پشتیبانی میشود و «هاستینگ» آن در همانجا تأمین میشود. همچنین شرکتها و مؤسسات فرهنگی وابسته به آستان قدس از خدمات زیرساختی که در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات قابل ارائه بوده در حال بهرهبرداری است.
صحاف با اشاره به نشر الکترونیک آستان قدس رضوی گفت: مسائل مربوط به محتوای نشر الکترونیک براساس مصوبات شورا برعهده دبیرخانه شورای عالی فرهنگی و اداره کل روابط عمومی آستان قدس رضوی است. اگر این امر نیازمند نرمافزار و زیرساختهای لازم باشد، ما تجهیزات را فراهم و در اختیار آستان قرار خواهیم داد.
وی بیان کرد: در زمینه نرمافزار حتی آمادگی تعامل با سرویسدهندگان محصولات خارج از سازمان هستیم تا از محصولات آنها استفاده کنیم. کتابخانه مجازی آستان قدس رضوی فعال شده است و خدمات ویژهای را ارائه میدهد. در این کتابخانه به دلیل آن که منابع خاصی همچون نسخههای خطی وجود دارد امکان امانت این منابع به کاربران وجود ندارد؛ بنابر این کاربران درخواستهای خودشان را ارائه میدهند و صفحات مورد نیاز را اسکن و برایشان ارسال میشود.