حجتالاسلام والمسلمین سیدعلیاکبر حسینی، مدیرگروه تفسیر ترتیبی مرکز فرهنگ و معارف قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با تبریک سال جدید گفت: فهم بایسته و شایسته قرآن از رهگذر روشی است که اهل بیت(ع) به ما عنایت میکنند؛ از این رو اگر میخواهیم از طریق قرآن به فلاح و رستگاری برسیم فهم درست آن را باید از زبان تفسیر ائمه اطهار(ع) دریافت و مطالبه کنیم، در همین راستا اگر بخواهیم کتاب و گنجینهای معرفی و از آن در بخشهای گوناگون زندگی بهرهمند شویم، کتاب «مفاتیحالحیات» آیتالله العظمی جوادیآملی برای این منظور مناسبتر است.
وی افزود: من سالهای سال در درسهای حضرت استاد جوادیآملی حضور پیدا میکردم و شاید طی یک دهه که در درسهای تفسیر ایشان حضور داشتم، مکرر این را شنیدم که میگفتند؛ خلائی در منابع دینی و کتابهای حوزه دین داریم. «مفاتیحالجنان» به عنوان کلیدهای بهشت وجود دارد و کاش در کنار قرآن و «مفاتیحالجنان»، «مفاتیحالحیات» به عنوان کلید زندگی وجود داشت که براساس روایات و سخنان ائمه معصومین(ع) نحوه درست زندگی کردن را از آنها میآموختیم.
حجتالاسلام حسینی با بیان اینکه حضرت آیتالله جوادیآملی مدام آرزو میکردند و وعده میدادند که این کار را سامان دهند، اظهار کرد: طی چند سال اخیر، ایشان موفق شدند به همراه دو شاگرد خود کتاب «مفاتیحالحیات» را به سرانجام برسانند و تاکنون بیش از 100 بار تجدید چاپ شده است.
وی با بیان اینکه این اثر مشابه ندارد، به محتوای آن اشاره و بیان کرد: از زمانی که این کتاب منتشر شده است آن را بارها برای دوستان توصیه و یا هدیه کردهام و مجموعه آنچه که به زندگی انسان مربوط میشود از زبان معصومان(ع) به آنها پرداخته شده است. در بخش نخست تعامل انسان با خود و مسئولیتی که انسان در قبال خود دارد، مطرح شده است و 12 فصل به این موضوع اختصاص یافته است و قابل استفاده برای تمام سطوح و اقشار جامعه است.
این کارشناس قرآنی ادامه داد: با توجه به این که در ایام عید، سفر و مسافرت هستیم و بخشی از این کتاب نیز به موضوع سفر اختصاص یافته است، خوب است که آن را مطالعه کنیم؛ چرا که ائمه اطهار(ع) به طور شگفتانگیزی به تمام ابعاد پنهان و آشکار سفر پرداختهاند و این کتاب به این موضوع اشاره کرده است.
حجتالاسلام در رابطه با موضوع سفر در کتاب «مفاتیحالحیات» گفت: در این مبحث فرمایشی از حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) آمده که اندوهزدایی، درآمدزایی، ادبآموزی و مجالست با افراد با مجد و شرافت را از آثار و مزایای سفر عنوان کردهاند. همانطور که سفر این آثار و برکات را دارد، دو نکته حائز اهمیت است، یکی اینکه با رفتن به سفر به این اهداف نائل شویم و از سوی دیگر سفر خود را طوری انتخاب کنیم تا این اهداف محقق شوند. همچنین روایتی از پیامبر اکرم(ص) درباره سفر است که سه فرد دعایش مستجاب میشود؛ مظلوم، مسافر و دعای پدر و مادر برای فرزندان.
وی در ادامه در رابطه با خواندن دعای تحویل سال و قرآن کریم و درخواست از خداوند برای ایجاد تحول در زندگی تصریح کرد: سال نو مبداء و نقطه عزیمتی است تا تحولی در خود آغاز کنیم و براساس دعای تحویل سال که تمنایی از سوی بندگان است، این تغییر و تحول بدون زمینهسازی فرد فراهم نمیشود.
این نویسنده افزود: خداوند این گونه مقدر کرده است که اگر میخواهیم تحولی را در زندگی خود شاهد باشیم، باید سکاندار این تغییر، خودمان باشیم، همانطور که حضرت علی(ع) میفرماید؛ «الداعی بلا عمل کالرامی بلا وتر، دعا کننده بدون عمل مثل تیرانداز بدون زه است»؛ از این رو صرف بیان چند واژه در دعای تحویل سال نمیتوانیم انتظار تحول در زندگی خود را داشته باشیم. به همین دلیل باید با استمداد از خداوند، خود برنامهای را برای این تحویل بچینیم.
حجتالاسلام حسینی ادامه داد: با توجه به اینکه انسان خردورز است، از این رو ابزاری که میتواند فرصت تغییر را در ما ایجاد کند، دانش عقل است و دانش میتواند تحولآفرین باشد که منشاء آن وحیانی است و اگر در لحظه تحویل سال قرآن را باز میکنیم، این یک حرکت سمبلیک و نمادین بوده و منظور این است که اگر با فرا رسیدن بهار میخواهیم تغییری در مسیر زندگی خود دهیم باید براساس آئیننامهای این تغییر را ایجاد کنیم و این آئیننامه همان قرآن است که در لحظه تحویل سال میخوانیم و یا اینکه وقتی در شب قدر قرآن بر سر میگیریم به این دلیل است که به مدد همین مفاهیم و دستورات از خداوند میخواهیم تغییر در زندگی و سرنوشتمان ایجاد کند.