به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، از آنجا که جامعه ایران یک جامعه دیندار، دین محور و خدامحور است و در آن پایبندی به دین و سنت تا حدود زیادی یافت میشود با ورود نگرشها و اندیشههای غربی و جلوههای مدرنیته این تضاد و چالش بین این دو فرهنگ کاملاً متفاوت، بروز پیدا کرد و هنوز این چالش ادامه یافته است.
ایرانیان همان طور که در برخی هویت و ارزشها، دچار بحران شدهاند، در سبک زندگی نیز در 100 ساله اخیر به ویژه از دوران روی کار آمدن رضاخان و تجدد آمرانهاش، دچار تشتت بسیار در نگرشها و گرایشها، آداب و رسوم، نظامات و سنن اجتماعی، باورها و حتی باورهای دینی خود گشته و سبک زندگی اسلامی ایرانی دچار تضادها و تناقضهای بسیار شده است، به نحوی که از جامعه ما یک جامعه شبه مدرن ساخته است که نه میتوان آن را سنتی و اسلامی نامید و نه میتوان بر آن نام مدرن نهاد. باید از این هویتی نگران بود. نگرانی در کلام انتقادی ولی امر مسلمین کاملاً قابل درک است.
رهبر انقلاب اسلامی میکوشند تا این فرضیه کلان را اثبات نمایند که زیستن ایرانی در زمانه کنونی، برآمده از مواجهه و نزاع دو سبک زندگی غربی و اسلامی است.
در گزارش پیشرو راهکارهای تعمیق و تحقق سبک زندگی اسلامی _ ایرانی از منظر مسئولان و کارشناسان دینی مورد بحث و گفتوگو قرار گرفته است.
ترویج آزادی های بدون تقید در سبک زندگی غربی
حجتالاسلام ایوب رنجبری، امام جمعه ماکو با هشدار دادن درباره ترویج زندگی مجردی در بین جوانان به عنوان یک آسیب جدی برای رشد و تعالی اخلاقی جامعه، اظهار کرد: امروز میبینیم بحث خانههای مجردی در جامعه مطرحشده و متأسفانه در برخی از موارد نیز رسانه ملی در تولیدات خود به شکلی مروج این نوع سبک زندگی میشود.
وی افزود: امروز سبکهای گزینش همسر و ازدواج در جامعه به شدت تحت تأثیر فرهنگ بیگانه و غرب قرار گرفته که توجه به مادیات در این نوع انتخاب بیشتر از بعد معنوی، اخلاقی و روانی است.
به گفته حجتالاسلام رنجبری، آسیبهای جدی تغییر مؤلفهها و شاخصهای سبک زندگی در جامعه دینی را گرایش جوانان به آزادیهای اخلاقی و اجتماعی بدون تقید و بالا رفتن سن ازدواج و به مخاطره افتادن حریم بنیان خانواده به عنوان یک نهاد مهم اجتماعی عنوان کرد.
امام جمعه ماکو در ادامه با بیان اینکه هر زمانی که جامعه از الگوهای دینی و الگوهای تضمین شده خود فاصله گرفته است دچار ضرر و خسران شده، تاکید کرد: زندگی حضرت فاطمه زهرا(س) در واقع یک سبک زندگی اسلامی و الگوی کاملاً تضمینشده برای تمامی دوران در همه ابعاد زندگی است.
روی آوردن به زندگی معنوی با تأسی از سیره اهل بیت(ع)
موید حسینیصدر، نماینده مردم خوی در مجلس شورای اسلامی نیز در این رابطه خاطرنشان کرد: در حال حاضر، سبک زندگی اسلامی در جامعه رعایت نمیشود و جای خالی آن در جامعه اسلامی محسوس است.
وی خاطرنشان کرد: بهترین کاری که میتوانیم در این برهه برای مقابله مؤثر با مشکلات اجتماعی و فرهنگی در جامعه انجام دهیم، روی آوردن به زندگی معنوی و دینی و زندگی اهلبیت(ع) و سرمشق گیری از سبک زندگی آنهاست.
حسینیصدر یادآور شد: اهلبیت(ع) بهترین الگو در سبک زندگی اسلامی هستند و در صورت پیروی از آنها، میتوانیم راه سعادت را پیش بگیریم.
نماینده مردم خوی در مجلس شورای اسلامی این مقام مسئول با اشاره به معضلات ناشی از فراگیر نبودن تعالیم اسلامی گفت: هجوم ماهوارهها و اینترنت و ایجاد دوگانگی در زندگی مسلمانان از جمله این معضلات است.
استفاده از ظرفیت فرهنگ اسلامی در تحقق سبک زندگی ایرانی _ اسلامی
حسین اسماعیلزاده، عضو هیئتعلمی دانشگاه ارومیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، اظهار کرد: ضعف کشورمان در تبیین سبک زندگی اسلامی و ایرانی این است که در فضای مجازی با برنامهریزی به پیش نمیرویم در حالیکه اگر برای خود افقی در این زمینه تعریف کرده و فرصتها و تهدیدها را شناسایی کنیم میتوانیم سبک زندگی اسلامی و ایرانی مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی را به شیوه بهتری مطرح سازیم.
این مدرس دانشگاه گفت: گاهی بازخورد متناقض و عملکرد برخی دستگاههای فرهنگی باعث میشود که فرصت ارائه سبک زندگی از بین برود و در همین راستا موازیکاریهای دستگاههای فرهنگی و عدم سیاستگذاری یا تدوین سیاستهای تعریف شده از موانع اصلی تبیین سبک زندگی اسلامی و ایرانی در فضای مجازی است.
به گفته اسماعیلزاده، فضای فرهنگی فضایی نرم بوده و خشونتبردار نیست پس باید اصل فرهنگ را بهعنوان موضوع ظریف و لطیفی که از خشونت بیزار است، شناخته و فرهنگشناسی کنیم و به این مسئله واقف باشیم که فرهنگ دینی ـ اسلامی دارای ظرفیتهای فراوانی است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه ارومیه گفت: ایجاد سلفیگری توسط غرب در راستای مقابله با سبک زندگی اسلامی انجام میگیرد از همین رو ایجاد وهابیگری و سلفیگری نشاندهنده شکست فرهنگ غربی در مقابل فرهنگ اسلامی است چون آنها خواستار مقابله با فرهنگ دینی به انحای مختلف هستند.