کد خبر: 1391216
تاریخ انتشار : ۱۷ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۵
عبدالله باکیده:

سینمای بدون تماشاگر در تفکر آوینی جا نداشت

گروه هنر: یک کارگردان سینما گفت: در سینمای شهید آوینی علاوه بر موضوعات دینی و اعتقادی، پرداختن به جذابیت‌های بصری جایگاهی ویژه داشت و وی اعتقادی به سینمای بدون مخاطب نداشت.

عبدالله باکیده، کارگردان سینما در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با بیان این‌که سینما و تفکر آوینی تاریخ مصرف ندارد، بیان کرد: هنگامی که درباره شهید آوینی سخن به میان می‌آید ناخودآگاه این جمله از اذهان تداعی می‌شود که «یادش گرامی باد»، هنرمندی شهید که همیشه سخنان و نظراتش برای هر مخاطبی شیرین و دلنشین بود، به ویژه سینماگرانی که در حوزه دفاع مقدس مشغول به کار بودند.

وی افزود: سال‌ها از شهادت شهید آوینی می‌گذرد، اما هنوز سینمایی که مدنظر آن شهید بوده در سینما حاصل نشده است، البته رگه‌هایی از سینمای مورد نظر شهید آوینی را می‌توان در عرصه فیلمسازی ابراهیم حاتمی‌کیا مشاهده کرد، این نکته را هم شهید آوینی در زمانی که داور جشنواره فجر بود بارها به آن اشاره کرد.

کم‌توجهی به آرمان‌های آوینی در سینمای زمان حال

کارگردان فیلم «پوتین» گفت: متاسفم که بگویم در زمان حیات آن شهید، آرمان‌های مد نظرشان را بیشتر می‌شد در سینما مشاهده کرد، زیرا پس از شهادت وی هر روز از شدت گرایش به موضوعاتی که مورد توجه وی بوده، کاسته می‌شود. این نقصان را هم تنها نباید به فیلمسازان ربط داد، بلکه تغییر سلیقه‌ای که به وجود آمده هم سبب به وجود آمدن چنین ویژگی در سینما شده است.
باکیده به مطلب فوق اضافه کرد: دلیل دیگری که سبب این کم کاری شده، این است که بخشی در سینما وجود ندارد تا در آن تئوری‌های سینمایی مورد توجه قرار گیرد. در کلامی دیگر بحث‌های آکادمیکی که در سخنان آوینی مطرح بود به همان صورت باقی مانده و بخش‌های دانشگاهی سعی نکرده‌اند تا این قوه را بالفعل تبدیل کنند.

جایگاه مخاطب در سینمای شهید آوینی

این فیلمساز در پاسخ به این سوال که مخاطب در سینمای شهید آوینی چه جایگاهی دارد؟ بیان کرد: برخلاف برخی تصورات که فکر می‌کنند سینمای شهید آوینی، سینمایی بدون تماشاگر است باید گفت که آوینی توجهی ویژه به مخاطب در سینما داشت، به نحوی که سینمای بدون تماشاگر را سینما نمی‌دانست. این گفته را می‌شود در مقالاتی که از وی به جا مانده مشاهده کرد. در توضیح بیشتر مطلب فوق باید گفت که آوینی سینما را یک ابزار فرهنگی می‌دانست که می‌بایست در جهت ارتقای فرهنگ حرکت کند و البته در این میان منکر نقش سرگرمی و جذابیت نیز نبود.

وی در پایان بیان کرد: سینمای اشراقی شهید آوینی متکی بر باورها و اعتقادات دینی بود، باوری که بسیاری از شاخصه‌هایش از آرمان‌های انقلاب وام گرفته شده بود، بنابراین اگر سینمای مد نظر وی رشد یابد، مطمئن باشید آینده‌ای درخشان در انتظار سینما خواهد بود. در ضمن هر اندازه هم که از سینمای این شهید دور شویم بیشتر به سوی افول سوق پیدا خواهیم کرد.

captcha