به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، روز گذشته، 17 فروردینماه، خبرگزاری ایکنا میزبان جمعی از اساتید و پیشکسوتان قرآنی بود تا این پیشکسوتان قرآنی در سال جدید علاوه بر تازه کردن دیدارها، پیرامون فعالیت های قرآنی مطالبی را عنوان و راهکارهایی را نیز برای ارتقای فعالیتهای قرآنی در سال جدید ارائه کنند.
از ساعت 16 روز گذشته، 17 فروردین، مدیران خبرگزاری ایکنا و مدیران سازمان دارالقرآنالکریم به عنوان مشارکت کننده در اجرای این برنامه خود را برای استقبال از اساتید و پیشکسوتان قرآنی کشور آماده کردند و اساتید قرآنی نیز یکی پس از دیگری وارد ساختمان خبرگزاری ایکنا شدند تا با گردهم آمدن در کنار یکدیگر دیدارها را تازه کرده و وحدت و یکپارچگی جامعه قرآنی را برای بار دیگر به اثبات برسانند.
اساتید و پیشکسوتان قرآنی با حضور در خبرگزاری ایکنا عکسهای تکی یا چند نفری میگرفتند تا حضور آنان در مراسم تجدید دیدار جامعه قرآنی علاوه بر اینکه در ذهنها به ثبت میرسد در عکسها نیز ثبت شود و این اساتید قرآنی که البته در چهره هر کدام از آنها میشد شوق دیدار دوستان قرآنی را دید، پس از گرفتن عکسهای یادگاری وارد سالن اجتماعات خبرگزاری ایکنا میشدند تا مراسم تجدید دیدار که البته از نظر آنان به هیچ عنوان یک مراسم رسمی نبود و یک مراسم دوستانه بود، به طور رسمی آغاز شود.
با گردهم آمدن اساتید و پیشکسوتان قرآنی که برخی از مسئولان قرآنی نیز در جمع آنها دیده میشدند، مراسم با خوش آمدگویی محمدرضا پورمعین، مجری برنامه و از خادمان قرآن کریم آغاز شد و مجری این برنامه پس از خیرمقدم به تمامی اساتید و پیشکسوتان حاضر از جعفر فردی، قاری بینالمللی قرآن و دارنده رتبه نخست سی و ششمین دوره مسابقات کشوری قرآن خواست تا با تلاوت آیاتی از قرآن کریم در ابتدای برنامه بر نورانیت این مراسم بیافزاید.
پس از تلاوت آیاتی از قرآن کریم توسط جعفر فردی، محمدرضا پورمعین از عباس سلیمی، استاد و پیشکسوت قرآنی خواست تا با بیان مطالبی آغازگر این محفل قرآنی صمیمی باشد.
استاد عباس سلیمی در ابتدای سخنان خود ضمن تبریک به مناسبت حلول بهار طبیعت که جلوهای از عظمت حضرت باریتعالی است، گفت: به موجب احادیث و روایات، اجتماع مؤمنان مساوی با نزول برکات الهی است.
این پیشکسوت قرآنی افزود: بر اساس آیات قرآن کریم زمانی که مؤمنان در یک جا تجمع میکنند، خداوند دعاهای آنها را مستجاب میکند که البته امیدواریم چنین برنامههایی که به منظور تجمع مدیران و اعضای جامعه قرآنی است؛ همواره تداوم داشته باشد.
لزوم تداوم دیدار جامعه قرآنی
وی اظهار امیدواری کرد: این حرکت خوبی که در قالب دیدار نوروزی جامعه قرآنی با همت مدیران، کارشناسان و کارکنان خبرگزاری ایکنا آغاز شده به یک سنت مستمر در سالهای آینده تبدیل شود و در سالهای آینده نیز شاهد برگزاری چنین برنامههایی باشیم.
سلیمی افزود: به مدیران خبرگزاری ایکنا و سازمان دارالقرآنالکریم به عنوان متولیان برگزاری این برنامه پیشنهاد میکنم که به موازات برگزاری یک جلسه کلی و عمومی سالیانه که با حضور اعضای جامعه قرآنی برگزار میشود، سالی یک بار نیز یک برنامهای برای درگذشتگان قرآنی برگزار شود تا یادی از آنها نیز شده باشد.
وی در ادامه با عنوان این مطلب که دقت در واژهها ما را با فلسفه نامگذاریها آشنا میکند، افزود: واژه عید نیز از جمله این الفاظ است که امیدواریم هر روز ملت سرافراز ایران اسلامی عید باشد و البته نامگذاری امسال که توسط مقام معظم رهبری با محوریت اقتصاد و فرهنگ بوده است نیز باید به صورت عمیق از سوی جامعه قرآنی نیز مورد توجه قرار گیرد.
سخنران بعدی مراسم تجدید دیدار جامعه قرآنی، حبیب مهکام، استاد و پیشکسوت قرآنی کشورمان بود که وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به ایام فاطمیه، گفت: باید سعی کنیم زندگی خود را فاطمی کنیم و در این راه از هیچ کوشش و تلاشی برای دادن رنگ و بوی قرآنی به زندگی فروگذار نکنیم.
مهکام با اشاره به آیه 102 و 103 سوره مبارکه «آلعمران»، اظهار کرد: این دو آیه بیانگر این است که اگر میخواهیم متحد شویم، شالوده آن چیزی نیست جز تقوای الهی و بعد از تقوای الهی است که بحث اتحاد پیش میآید و آیه مبارکه «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِیعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ» مصداق بارز این امر است.
این پیشکسوت قرآنی در ادامه مصداق بارز حبلالله را قرآن کریم عنوان کرد و افزود: از همه ایرانیان و به خصوص جامعه قرآنی انتطار میرود برای تشویق وحدت مسلمین گامهای نویی برداشته شود.
در این بخش از مراسم، محمدرضا پورمعین از حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارتفرهنگ و ارشاد اسلامی خواست تا مطالبی را پیرامون فعالیتهای قرآنی کشور عنوان کند که معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد اظهار کرد: معاونت قرآن و عترت به شدت به همفکری و برگزاری چنین نشستهایی با حضور همه اعضای جامعه قرآنی نیاز دارد.
وی عنوان کرد: بنده در این زمینه از استاد عباس سلیمی خواستهام تا جلسات هماندیشی با جامعه قرآنی را ترتیب دهند و موضوعات مشخصی پیش از نشست اعلام شود تا دقیقتر و علمیتر به این موضوعات بپردازیم و از این تجربیات بهرهمند شویم.
حجتالاسلام حشمتی تصریح کرد: به نظر میرسد نخستین مشکل در مسیر فعالیتهای قرآنی، بحث اعتبار است؛ اما به نظر بنده مهمترین عامل، بحث برنامه و همدلی است. در دوران دفاع مقدس در سنگرها اسلحه و مهمات کار را پیش نمیبرد، اما در دفاع مقدس همدلی بین مردم بود که باعث پیروزی ما شد.
طراح برنامه «تلاوت نور» ادامه داد: وقتی ما طرح تلاوت نور در مساجد را پیشنهاد دادیم، دولت در نهایت 500 میلیون ریال به این طرح کمک کرد و این در حالی بود که تلاوت قرآن در مساجد رونق نداشت، اما به برکت همدلی و پشتکار به جایی رسیدیم که امروزه بسیاری از جوانان مسجدی، قرآن کریم را بهخوبی تلاوت میکنند.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: شهدا، فرماندهان همدلی بودند؛ این همدلی در بسیاری از دستگاهها و نهادها مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، جهاد سازندگی و.. خوشبختانه دیده میشود.
احمد مسجدجامعی، رئیس شورای شهر تهران از دیگر سخنرانان این مراسم بود که در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: این محافل قرآنی که تاکنون مشابه آن وجود نداشته است، غیر از نتایج اصلی و برکاتی که دارد، اگر خیلی رسمی نباشد بهجا است و باید تداوم داشته باشد.
فعالیتهای قرآنی در کشور اوج گرفته است
رئیس شورای شهر تهران در ادامه افزود: با تحولاتی که طی ماههای اخیر ایجاد شده، فعالیتهای قرآنی در کشور اوج دیگری داشته است و در حال حاضر تجربههای جدید کنار یکدیگر قرار گرفتهاند تا بتوانیم شاهد اتفاقات خوبی در حوزه فعالیتهای قرآنی باشیم.
وی با بیان اینکه ما در شهرداری تهران در خدمت قرآنیان هستیم و این وظیفه ما است، گفت: یکی از مهمترین سندهای قرآنی با کمک دوستان و اساتید قرآنی جمعآوری شده تا الگویی برای فعالیتهای قرآنی باشد و این سند، سند بسیار مهمی است که میتواند دوباره بازبینی شده و مبنای فعالیتهای قرآنی کشور قرار گیرد.
مسجدجامعی اظهار کرد: ما خیلی از افراد را داریم که آثار ارزشمندی در حوزه قرآن به وجود آوردهاند؛ البته از این آثار ارزشمند استفاده میکنیم، اما حوزه اعتقاد و ایمان، امری فراتر از اینها است که تجربه دینی باید برای ما حاصل شود و آن چه که به عنوان اعتقادمان است با یک تجربه دینی همراه بوده است و این مسئله خیلی روشن است و در فرمایشات بزرگان نیز وجود دارد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه با اشاره به جلسات سنتی و قدیمی قرآن که در مساجد تشکیل میشد، گفت: این جلسات قرآنی که در گذشته با رونق بیشتری برگزار میشد را دست کم نگیرید، زیرا ما محصول همان جلسات قرآنی هستیم و البته باید بررسی کنیم که راه را درست رفتهایم یا درست نرفتهایم.
حجت الاسلام حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی دیگر سخنران برنامه بود که در سخنان خود گفت: مرکز فعالیتهای قرآنی از یک سطح محدود تبدیل به معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با قابلیت 1100 پست شده است که نشاندهنده این است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تمام وسعت خود میتواند قرآنی شود؛ این رشد چشمگیر در وزارت آموزش و پرورش، مجلس شورای اسلامی و... نیز دیده میشود.
حجتالاسلام محمدی افزود: فعالیت قرآنی هرگز نباید تبدیل به یک صنف شود، بلکه باید همواره همه مردم قرآن و برنامههای قرآنی را از آن خود بدانند و در آن مشارکت داشته باشند؛ این خطر بزرگی است که در جامعه فعالیتهای قرآنی منحصر در یک گروه خاص باشد.
سوق دادان آموزشهای قرآن به سمت تخصصی
وی با اشاره به شعار سال که از سوی مقام معظم رهبری انتخاب شده است، بیان کرد: امروزه بیش از پنج هزار جلسه قرآن پررونق و موفق شناسایی شده است و با برنامهریزی درست باید آموزشهای قرآن از سطح عمومی به سمت تخصصی شدن و فعالیتهای پژوهشی سوق داده شود.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در پایان گفت: عمق استراتژیک نظام جمهوری اسلامی ایران، قرآن کریم است و فرهنگ این سرزمین بر اساس آموزههای قرآن و اهل بیت(ع) شکل میگیرد؛ بر این اساس برای تحقق شعار سال باید به سمت توسعه فرهنگ قرآنی حرکت کنیم.
در این بخش از برنامه و با پایان یافتن سخنرانی سخنرانان اصلی برنامه محمدرضا پورمعین، مجری برنامه از اساتید قرآنی و مسئولان حاضر در برنامه دعوت کرد تا در صورت تمایل مطالبی را عنوان کرده و در صورت صلاحدید راهکارهایی را برای پیشبرد فعالیتهای قرآنی در سال جدید ارائه کنند که در این بخش، مرتضی طلایی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه موسسات قرآنی مردمنهاد در سخنان کوتاهی گفت: ما به نسبت سهم خود در همین سال 1393 در تحقق منویات مقام معظم رهبری و تحقق شعار سال کوتاهی کردهایم.
وی با ارائه پیشنهادی مبنی بر اینکه باید کمیتهای برای تحقق منویات مقام معظم رهبری تشکیل شود، افزود: باید این کمیته تشکیل شود تا منویات مقام معظم رهبری در سال 1393 پیگیری شود.
تشکیل انجمن خیرین قرآنی در سراسر کشور
طلایی همچنین به بحث انجمن خیرین قرآنی نیز اشاره و گفت: اگر چه حرکتهایی در این زمینه صورت گرفته است، اما آن چنان که باید به سرانجام نرسیده است و جا دارد چنین انجمنی در سراسر کشور تشکیل شود.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات قرآنی مردمنهاد اظهار کرد: بحث وقف قرآنی یکی از مطالباتی است که باید برای تحقق آن تلاش شود، وقف قرآنی جای کار بسیار زیادی دارد که باید پیگیریهای بیشتری در مورد آن صورت بگیرد.
بهروز یاریگل، پیشکسوت قرآنی کشورمان نیز در مراسم تجدید دیدار پیشکسوتان، اساتید و مدیران قرآنی کشور به ارائه پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت فعلی فعالیتهای قرآنی در جامعه قرآنی پرداخت.
وی گفت: برگزاری چنین دیدارهایی در صورتی خوب و اثرگذار خواهد بود که همراه با خروجی باشد؛ اگر چنین برنامههایی همراه با خروجی برگزار شود، باعث ایجاد دلگرمی خواهد شد.
اولویت جامعه قرآنی بحث وحدت، تقسیم کار و تحمل یکدیگر است
یاریگل در ادامه به بیان اولویتهایی که باید جامعه قرآنی به آن بپردازد، پرداخت و تصریح کرد: اولین اولویتی که جامعه قرآنی باید به آن بپردازد بحث وحدت، تقسیم کار و تحمل کردن یکدیگر است که باید بیش از پیش به این امر پرداخته شود.
این پیشکسوت قرآنی یکی دیگر از اولویتها را بهکارگیری نیروهای نخبه و مخلص در فعالیتهای قرآنی کشور عنوان کرد و افزود: بازپروری و بازسازی نیروهای قرآنی و نیازسنجی و اولویتبندی فعالیتهای اجرایی از دیگر اقداماتی است که باید جزء اولویتهای اول قرار بگیرد.
حسین اخواناقدم، پیشکسوت قرآنی کشور نیز در این مراسم با اشاره به اینکه چنین جلساتی باید دارای خروجیهای خاص خود باشد، گفت: در سال 1380 که وارد فرهنگسرای قرآن شدم، یکی از طرحهای مهمی که صورت گرفت؛ طرح حمایت از جلسات سنتی قرآن کریم در تهران بود.
معاون فرهنگسرای قرآن با بیان اینکه این طرح به دلیل نبود اعتبارات لازم عملیاتی نشد، افزود: البته همین کار در سال 1386 در مرکز فعالیتها و آموزشهای شهروندی شهرداری تهران انجام گرفت که دارای نواقصی بود.
اخواناقدم در پایان به ارائه یک پیشنهاد پرداخت و اظهار کرد: اگر وظیفه احیای جلسات سنتی قرآن کریم برعهده فرهنگسرای قرآن گذارده شود و اعتبارات لازم نیز تخصیص داده شود، به راحتی میتوان جلسات سنتی قرآن کریم را احیاء کرد.
لاله افتخاری، رئیس فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی نیز در مراسم تجدید دیدار اساتید و پیشکسوتان قرآنی اظهار کرد: امیدواریم چنین جلسات قرآنی که به منظور گردهم آمدن اساتید و پیشکسوتان قرآنی کشور است، تداوم داشته باشد و البته خروجی خوبی نیز داشته باشد.
تداوم گردهمایی پیشکسوتان قرآنی برکات زیادی دارد
رئیس فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی افزود: در صورتی که چنین جلساتی تداوم داشته باشند، میتوانیم شاهد برکات آن برای جامعه و به ویژه جامعه قرآنی کشور باشیم.
وی با اشاره به شعار سال جاری که با محوریت اقتصاد و فرهنگ نامگذاری شده، گفت: به نظر ما سیاست، اقتصاد، مسائل اجتماعی، فرهنگی و... پیوند با فرهنگ دینی ما دارند و البته نماز جمعه ما نیز تجلی این نکته است.
افتخاری در ادامه به جلسه دیروز کمیسیون فرهنگی مجلس اشاره کرد و ادامه داد: در این جلسه کارگروهی برای پیگیری فرمایشات مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگ تشکیل شد تا بتوانیم با اقدامات اجرایی و نظارتی شعار امسال را در جامعه محقق کنیم.
وی با اشاره به مراسم تجدید دیدار جامعه قرآنی که در خبرگزاری ایکنا برگزار شد، عنوان کرد: در جلسه حاضر که اساتید و پیشکسوتان قرآنی حضور دارند، میتوانند ارائه طریق کنند تا بتوانیم در جهت تحقق شعار سال و نجات تمام کسانی که تحت آسیب قرار گرفتهاند، قدم برداریم.
مهدی قرهشیخلو، رئیس سازمان دارالقرآنالکریم نیز در مراسم تجدید دیدار اساتید و پیشکسوتان قرآنی اظهار کرد: ما با مدیرعامل خبرگزاری ایکنا قرار گذاشتهایم تا چنین نشستهایی را به صورت مقطعی داشته باشیم.
وی ادامه داد: جامعه قرآنی ما ظرفیت بالایی دارد، البته خود جامعه قرآنی از این ظرفیت غافل است و زمانی که سازمانها و نهادهایی دچار خطا و اشتباه میشوند، جامعه قرآنی باید در رأس قرار گیرد تا سازمانها و ساختارهای قرآنی وظایف خود را به درستی انجام دهند.
توجه مسئولان قرآنی به ظرفیت جامعه قرآنی
رئیس سازمان دارالقرآن افزود: مسئولان قرآنی کشور باید بیش از پیش به ظرفیت جامعه قرآنی توجه داشته باشند و به این ظرفیتها بپردازند و البته قرآنیها و اعضای جامعه قرآنی نیز باید به ظرفیت خود اهتمام بیشتری داشته باشند و از این ظرفیتها برای پیشبرد فعالیتهای قرآنی بهره بگیرند.
وی با بیان اینکه جامعه قرآنی نقش خود را در جامعه و فعالیتهای قرآنی کمرنگ می بینند، عنوان کرد: البته امیدواریم چنین نشستهایی که با حضور اساتید و پیشکسوتان قرآنی است، ادامه پیدا کند تا از طریق این جلسات راهکارهای خوبی برای پیشبرد فعالیتهای قرآنی ارائه شود و حضور دوستان قرآنی در محافل و برنامههای قرآنی پررنگتر شود..
رئیس سازمان دارالقرآن افزود: تلاش داریم تا در قالب سلسله نشستهایی با همکاری مشترک خبرگزاری ایکنا و سازمان دارالقرآنالکریم به صورت تخصصی به موضوعات مختلف قرآنی بپردازیم و نشستهایی را برگزاری کنیم که در نهایت خروجی خوبی داشته باشند.
در این بخش از برنامه صلاحی به عنوان سخنران پایانی برنامه به بیان خاطره ای قرآنی پرداخت و گفت: در خدمت اساتیدی از جمله سلیمی، خاکی، بیادی و... در مشهد مقدس و در مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان بودیم که «عبدالعین شعیشع» استاد و قاری مصری نیز در آنجا حضور داشت و به من گفت این آخرین سفر بنده است که به مشهد آمدهام و ما از او خواستیم که تلاوتی داشته باشد و او گفت دکتر به من گفته تلاوت نکن؛ اما من تلاوت می کنم و تلاوتی برای ما انجام داد و گفت که این آخرین تلاوت من است و اگر فوت کردم من را در مشهد به خاک بسپارید که این استاد قرآنی از آنجا به مصر بازگشت و پس از دو هفته از دنیا رفت.
در بخش پایانی برنامه تجدید دیدار اساتید و پیشکسوتان قرآنی در خبرگزاری ایکنا، تلاوت آیاتی از قرآن کریم توسط رحیم خاکی، استاد قرآنی و قاری بینالمللی قرآن کریم انجام شد که استاد خاکی در این مراسم و در محضر دیگر اساتید و پیشکسوتان قرآنی به زیبایی تمام آیاتی از قرآن کریم را تلاوت کرد و تلاوت این استاد قرآنی در این محفل قرآنی دوستانه به قدری مورد توجه قرار گرفت که اشک را بر گونههای اساتید قرآنی حاضر در مراسم از جمله هوشنگ بادپا، پیشکسوت قرآنی کشورمان جاری کرد.
با پایان یافتن تلاوت آیاتی از قرآن کریم توسط استاد خاکی، محمدرضا پورمعین از استاد عباس سلیمی، پیشکسوت قرآنی کشورمان نیز خواست تا در پایان برنامه دعای قرآنی تلاوت کند که استاد سلیمی نیز مراسم را به قرائت زیبای یک دعای قرآنی به پایان رساند و معنویت و نورانیت پایان مراسم را دوچندان کرد.
پس از پایان یافتن مراسم تجدید دیدار جامعه قرآنی، اساتید و پیشکسوتان قرآنی که کم کم سالن اجتماعات خبرگزاری ایکنا را ترک می کردند، در سالن ورودی خبرگزاری ایکنا گردهم آمده و یک عکس یادگاری گرفتند تا خاطرهای خوب از نخستین دیدار نوروزی خود را به ثبت برسانند.