حجتالاسلام والمسلمین محمد رجائی باغسیائی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با چرایی پرداخت یارانه و اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در کشور گفت: مبنای شرعی و قانونی پرداخت یارانه به نقش و جایگاه دولت اسلامی در جامعه برمیگردد. مسلما یکی از اصلیترین وظایف یک حکومت اسلامی رسیدگی به وضعیت فقرا و اقشار مستضعف جامعه به منظور بهبود وضعیت معیشتی آنها است.
هدفمند کردن یارانهها اجتنابناپذیر است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: در جامعه ما نیز دولت با توجه به وضعیت اقشار آسیبپذیر سعی دارد تا نسبت به ایفای حقوق این قشر از جامعه، به هدفمندکردن یارانهها مبادرت کند تا از این طریق علاوه بر واقعی شدن قیمتها، افراد برپایه میزان مصرف واقعی، قیمت واقعی کالا را بپردازند. این امر سبب میشود تا مازاد یارانه در جیب اقشار کم مصرف بماند و این به شکل هدفمند در زندگی آنها مصرف شود.
مدرس دانشگاه و کارشناس اقتصاد اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا بهتر نبود اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها به زمان مناسبتری موکول میشد، گفت: طرح هدفمندسازی یارانهها از سال 89 آغاز شده و طبق برنامه ما باید الان در فاز چهارم آن قرار میگرفتیم، اما به دلیل برخی معضلات و مشکلات این اتفاق صورت نگرفت. در حال حاضر نیز برخی انتقاد دارند که جامعه تاب فشارهای ناشی از اجرای فاز دوم طرح را ندارد، اما به نظر میرسد این موضوع اجتنابناپذیر باشد.
اجرای فاز دوم آثار مخرب تورمی ندارد
وی ادامه داد: همانطور که عنوان شد، برخی کارشناسان معتقدند اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها آثار مخرب اقتصادی خواهد داشت. حال آنکه کسی به این سوال که بالاخره این طرح چه زمانی باید عملیاتی شود؟ پاسخ نمیدهد. اتفاقی که صورت گرفته و جراحی بزرگ در بدنه اقتصاد کشور رخ داده است و ما باید این طرح را به پایان برسانیم تا آثار مطلوب آن در بلندمدت برای جامعه ما مشخص شود.
حجتالاسلام رجائی، در پاسخ به این سوال که طرح مذکور تا چه حد منجر به افزایش نرخ تورم و بیثباتی در اقتصاد کشور خواهد شد، گفت: به نظر بنده اتفاقی که رخ خواهد داد، افزایش مقطعی و نسبتا پائین نرخ تورم پس از اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی یارانهها است و اتفاقی که پس از اجرای فاز اول در اقتصاد کشور رخ داد، در این مرحله صورت نخواهدگرفت.
کارشناس مسائل اقتصاد اسلامی در تشریح دلایل خود به منظور کاهش اثرات تورمی فاز دوم هدفمندی یارانهها گفت: آثار مخربی که در زمان اجرای فاز اول و در مسیر کلی طرح منجر به آسیبپذیر شدن اقتصاد شد، وجود فشارهای بیرونی و به نوعی ورود عوامل سیاسی به مفاهیم بنیادی اقتصاد بود. در حال حاضر به واسطه تعامل مثبت با نظام بینالملل، این فشارها تا حدی کاهش یافته و از طرفی مسائل و پارامترهای روانی موثر بر رفتار اقتصادی مردم نیز تا حدی به ثبات بازار کمک خواهدکرد. از این رو، به نظر میرسد تورم ناشی از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه کمتر از سه و چهار درصد باشد.
بهبود وضعیت معیشت اقشار کمدرآمد به واسطه هدفمندشدن یارانهها
حجتالاسلام رجائی، در پایان در رابطه با آثار هدفمندی یارانهها بر اقتصاد کشور گفت: آنچه مسلم است، هدفمندی یارانهها در کل آثار مطلوبی بر اقتصاد کشور داشته است. به عنوان مثال، در بسیاری از روستاهای کشور، یارانهها نقش قابل توجهی در افزایش سطح رفاه و بهبود معیشت مردم داشته است. در برخی مناطق کم آب نیز که آبرسانی به زمینهای کشاورزی با مخازن موتوری مثل تانکرها صورت میگرفت، عموما هزینه آبرسانی در سال، بخشی از قیمت تمامشده محصولات را در بر میگرفت و همین یارانهها سبب شد تا روستائیان از نظر سطح درآمد با مشکل حیاتی مواجه نشوند و به شغلهای کاذب روی نیاورند.
همراهی مردم ضروری است
وی در پایان در خصوص نقش مردم در راستای بهتر اجرا شدن هدفمندی یارانهها گفت: به هرحال این یک طرح ملی است و دولت نیازمند عزم ملی مردم برای حمایت از این طرح است. به نظر میرسد همانطور که طی ماههای اخیر بارها و به انحای مختلف از متمولین و افرادی که به یارانه نیاز ندارند، خواستهشده تا انصراف دهند، این عزیزان به عنوان یک کار خیرخواهانه از حق خود انصراف دهند تا دولت در زمینه بهبود وضعیت معیشت اقشار کم درآمد با منابع بیشتری اقدام کند.