«حیدر مصطفی هجر»، رئیس بخش شبانه گروه علوم قرآن دانشکده ادبیات دانشگاه «ذیقار» در جنوب عراق در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ضمن بیان این مطلب گفت: گروه علوم قرآن دانشکده ادبیات دانشگاه ذیقار هشت سال پیش تأسیس شد و از آن زمان تاکنون در این گروه صدها تن از دانشجویان، به یادگیری علوم و معارف قرآنی و دیدگاه اهل بیت(ع) درباره علوم قرآن به دور از هرگونه فرقهگرایی و با هدف جهانیکردن آموزههای اهل بیت(ع) مشغول بودهاند.
حیدر مصطفی هجر با بیان این که این گروه در دو بخش روزانه و شبانه فعال است، افزود: دانشجویان گروه علوم قرآن دانشگاه ذیقار، از دانشجویان موفق و ممتاز این دانشگاه هستند و اساتید و کارشناسان زیادی به عنوان استادیار در این گروه تدریس میکنند که «حسین خضیر»، «عبدالامیر النصری» و «شیخ عبدالرضا» از جمله این اساتید هستند.
استاد دانشگاه ذیقار تصریح کرد: دانشجویان در مقاطع تحصیلی مختلف در گروه علوم قرآن دانشگاه مشغول تحصیل میشوند و مباحثی با محوریت مفاهیم و معارف قرآن در این بخش به آنان آموزش داده میشود.
وی همچنین تأکید کرد: من رئیس بخش شبانه گروه علوم قرآن دانشگاه ذیقار هستم و حسین خضیر، رئیس بخش روزانه این گروه است، این گروه در حال حاضر تصمیم به تأسیس دانشکده پژوهشهای قرآنی دارد، به همین منظور نامهای برای وزارت آموزش عالی و پژوهش علمی عراق ارسال و درخواست را مطرح کردهایم و ما امیدواریم این دانشکده در سال آینده تأسیس شود.
حیدر مصطفی هجر بیان کرد: فعالیتهای مختلفی در دو بخش روزانه و شبانه این دانشگاه انجام میشود که از آن جمله میتوان به برگزاری محافل قرآنی و حضور دانشجویان در مسابقات پژوهشی که در سطح دانشگاههای عراق برگزار میشود، اشاره کرد.
جمعآوری نسخ خطی قرآنی در دانشکده ادبیات دانشگاه ذیقار
رئیس بخش شبانه گروه علوم قرآن دانشگاه ذیقار ادامه داد: پژوهشهای قرآنی این دانشگاه برای شرکت در مسابقات پژوهشی عراق معرفی میشود و بخشی از فعالیتهای دانشگاه نیز به تحقیق درباره نسخ خطی اسلامی و جمعآوری نسخههای خطی قرآنی توسط دانشجویان اختصاص یافته است.
استاد دانشگاه ذیقار یادآور شد: در حال حاضر گروه علوم قرآن دانشکده ادبیات این دانشگاه در یک رشته فعالیت میکند، اما قرار است در آینده در دو رشته مجزا یعنی رشته «پژوهشهای قرآنی» و رشته «پژوهشهای تفسیری» فعالیت داشته باشد و این رویکرد آینده ماست که در این دانشکده دنبال میکنیم.
وی با بیان این که پایگاه اینترنتی دانشگاه ذیقار به آدرس «http://art.thiqaruni.org» فعالیت میکند، تأکید کرد: تحقیق درباره مفهوم و تاریخچه قرآن و علوم قرآنی، تدریس اصول تفسیر، شیوههای تفسیری، فقه، منطق و اصول و بسیاری از مباحث مرتبط با قرآن نیز از دیگر فعالیتهای گروه است.
موفقیتهای گروه علوم قرآن دانشگاه ذیقار
حیدر مصطفی هجر موفقیتهای گروه علوم قرآن دانشگاه ذیقار را یادآور شد و گفت: این گروه از نظر میزان فارغالتحصیلان رشته علوم قرآن و از نظر تألیفات و پژوهشهایی که اساتید انجام دادهاند، عملکرد موفقی داشته و در بسیاری از مسابقات قرآنی استانی و یا در سطح دانشگاه نیز موفقیتهایی را کسب کرده است، مشارکت در جشنوارههای تخصصی قرآن و عضویت دانشجویان و اساتید در کمیته داوری این جشنوارهها نیز از دیگر فعالیتهای موفق این گروه بوده است.
رئیس بخش شبانه گروه علوم قرآن دانشگاه ذیقار ادامه داد: برخی اساتید و دانشجویان ما در مسابقه قرآن آستان حسینی و همچنین مسابقه ویژه کمیتههای داوری مسابقات قرآن که این آستان در سطح عراق برگزار کرد، اول شدند و در حال حاضر اساتید و دانشجویان ما به خاطر توانمندیهایی که دارند، به عنوان داور مسابقات قرآن مشغول فعالیت هستند.
تعامل گروه با مؤسسات قرآنی خارج از عراق محدود است
وی نحوه تعامل گروه علوم قرآن دانشکده ادبیات دانشگاه ذیقار را با مراکز و مؤسسات قرآنی داخل و خارج از عراق تبیین کرد و گفت: ما با تعدادی از مؤسسات عراق همچون مؤسسه «تقریب بین حوزه و دانشگاه» همکاری داریم و عضو کمیتههای مسئول در حوزه فعالیتهای قرآنی استان ذیقار هستیم و علاوه بر این در زمینه اجتماعی و سازمانی نیز تعاملاتی داریم، اما ارتباط ما با مؤسسات قرآنی خارج از عراق بسیار محدود است.
حیدر مصطفی هجر، تألیفات قرآنی شاخص گروه علوم قرآن دانشکده ادبیات دانشگاه ذی قار را ذکر و بیان کرد: تعدادی از دانشجویان ما پایاننامهها و پژوهشهایی را تألیف کردهاند که در مسابقاتی که برگزار میشود، شرکت داده شده و حتی رتبههایی را کسب کرده است که از آن جمله پژوهشی درباره «آخر الزمان» و مسئله «ظهور امام زمان(عج)»، پژوهشی با موضوع «ایمان» بوده است.
رئیس بخش شبانه گروه علوم قرآن دانشگاه ذی قار در پایان یادآور شد: بسیاری از پژوهشهای قرآنی گروه که با موضوع نسخ خطی و همچنین دیگر مباحث تخصصی قرآن نوشته شده، چاپ و منتشر شده است و مباحثی درباره «انسجام متن قرآن»، «پدیدههای قرآنی» و «اصول و مبانی تفسیر» از آن جمله بوده است.