حمید بهمنی، رئیس موسسه فرهنگی هنری شهید آوینی و کارگردان سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان مطلب فوق اظهار کرد: بیاناتی که مقام معظم رهبری در آغاز سال انجام میدهند فصلالخطاب تمام امور است که همانند فانوسی برای راهنمایی جامعه عمل میکند، اما در سال جاری مطالبات رهبری به شکل جدی معطوف به فرهنگ شده است، دلیل توجه ویژه رهبر معظم انقلاب به حوزه فرهنگ این است که در این بخش نتوانستهایم همدوش نظام پیش رویم. این رویکرد در شرایطی است که در کشورهای دیگر فرهنگ همدوش با نظام پیش میرود و به نوعی یاریرسان آن کشور است، اما در کشور ما جدا از این که گاهی و در برخی موارد این همراهی وجود ندارد به نوعی در تضاد با خواستههای نظام نیز پیش میرود.
وی افزود: زمانی که از تضاد برخی بخشها با خواستههای نظام سخن میگویم، منظورم این است که در سینمای ما طی سه دهه گذشته فیلمهای مختلفی ساخته شده که در آنها به انحای مختلف از ایران چهرهای نامطلوب تصویر شده است، البته این هجمه غیرمنصفانه نسبت به نظام اسلامی یک امتیاز مثبت دارد. آن نیز این که به دیگر کشورها نشان میدهد که نظام جمهوری اسلامی با صبر و مناعت طبع برخی نقدهای غیرواقعی را تحمل میکند، ولی به هر حال باید به یاد داشت که اگر نظامی با هنرمندانش رفتاری مهربان دارد، هنرمندان خود باید مراعات بسیاری از مسائل را بکنند.
این کارگردان با بیان این که در حوزه فرهنگ چگونه میتوان مدیریت فرهنگی داشت؟ گفت: در قرآن کریم آمده است «خداوند سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمیدهد مگر با عملکرد آن قوم». با این توضیح در بحث مدیریت جهادی تمامی بخشهای جامعه هستند که باید ایفای نقش کنند. در این راستا هم باید با گوش دادن به فرامین اسلام و مقام معظم رهبری پیش رویم تا بتوانیم مدیریت جهادی را به درستی در جامعه خود محقق کنیم.
نقش نهادهای دولتی در پرداختن به شعار سال
بهمنی درباره تخصیص بودجه در نهادهای دولتی برای پرداختن به شعار سال چنین توضیح داد: یکی از مشکلات اساسی در جامعه ما این است که حاضریم برای بسیاری از بخشها هزینه کنیم، اما زمانی که از هزینه کردن برای فرهنگ سخن به میان میآید، کمترین مقدار را در نظر میگیریم، چون متصوریم که این بخشها (فرهنگی) نیازهای اولیه و اصلی ما را تامین نمیکنند، حتی ما در سازمانهای دولتی میبینیم که برای موارد تبلیغاتی هزینههای فراوان میشود، اما حاضر نیستیم همین مقدار را هم برای کارهای فرهنگی هزینه کنیم. نکته دیگر این که همین سرمایه محدود که در فرهنگ ما وجود دارد به طرق صحیح استفاده نمیشود، چون وزارت ارشاد خود متصدی بودجههای فرهنگی نیست.
تخصیص بودجه نامناسب به فرهنگ
این کارگردان اضافه کرد: تخصیص بودجه نامناسب به فرهنگ سبب شده که سازمان صدا و سیمای نظام جمهوری اسلامی در آستانه ورشکستگی باشد. چنین فضایی سبب شده که غربیها فکر کنند ایران یک کشور عقب افتاده است. دلیل این تصور غلط هم خود ما هستیم، چون برای حوزه فرهنگمان سرمایهگذاری لازم را انجام ندادهایم. درد دیگر ما در حوزه فرهنگ این است که در این عرصه، مدیران فرهنگی وجود ندارند، پس چگونه میخواهیم با چنین وضعیتی توقع موفقیت در پرداختن به شعار سال را داشته باشیم.
کارگردان فیلم «گلوگاه شیطان» ادامه داد: این تذکرات همیشه در تمامی بخشهای جمهوری اسلامی از اقتصاد تا فرهنگ وجود داشته، زیرا نظام اسلامی با هیچ فرد یا بخشی تعارف ندارد. برای مثال از زمان حیات حضرت امام (ره) مثالی میزنم که وی در نامهای خطاب به مسئولان بنیاد مستضعفان از آنها انتقاد کردند که «شنیدهایم ثروتمندان، ثروتمندتر و فقیران فقیرتر شدهاند». در مثالی دیگر هم میبینیم که مقام معظم رهبری تذکرات مختلفی در حوزه فرهنگ و اقتصاد بیان میکنند تا به نوعی حق آحاد ملت به آنها داده شود. نکته حائز توجه در بحث تذکرات اقتصادی این است که رهبر معظم انقلاب بارها تاکید کردهاند که اگر در این بخش (اقتصاد) موفقیتهای لازم حاصل نشود به اعتقادات مردم صدمه وارد خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال پایانی مبنی بر این که در سال جاری که فرهنگ بخشی از شعار سال است، چگونه میشود، معرف فرهنگ قرآنی بود؟ گفت: برای پرداختن به فرهنگ در سالی که شعار سال معطوف به این خواسته است باید در ابتدا به داشتههای خود توجه کنیم. در این راستا نیز قرآن یزرگترین ثروتی است که قادر است ما را در عرصه فرهنگ به آرمانهایمان برساند.