کد خبر: 1395227
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۶
نوش‌آبادی در نشست خبری مطرح کرد:

لایحه نظام جامع حقوق مالکیت فکری در راه تصویب/ قانون فعلی پاسخگو نیست

گروه ادب: معاون حقوقی، امور مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه لایحه نظام جامع حقوق مالکیت فکری در راه تصویب است، اظهار کرد: قانون فعلی حقوق مالکیت فکری پاسخگوی مشکلات جامعه نیست.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست رسانه‌ای چهارمین همایش حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط، ظهر امروز، 25 فروردین با حضور حسین نوش‌آبادی، معاون حقوقی، امور مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و لادن حیدری، دبیر همایش در سالن همایش شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.

حسین نوش‌آبادی در این نشست با اشاره به نامگذاری سال جاری به عنوان سال «اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی» توسط رهبر معظم انقلاب گفت: وظیفه شما نمایندگان رسانه‌ها در این زمینه سنگین‌تر شده است؛ از سوی دیگر ما در حوزه فرهنگ سهم قابل توجهی را برای مطبوعات و رسانه‌ها قائل هستیم.

وی افزود: در این زمینه معتقد هستیم که رسانه‌ها و مطبوعات زمینه‌ساز و بسترساز پیشرفت و توسعه کشور در همه ابعاد محسوب می‌شوند و مطبوعات و رسانه‌ها رکن چهارم دموکراسی هستند و برای رسیدن به رشد و شکوفایی و تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در حوزه اقتصاد و فرهنگ نیازمند کار جمعی با عزم و مدیریت جهادی هستیم؛ چرا که اعتقاد داریم کار بزرگ با عزم و اراده انسان‌های بزرگ انجام می‌شود.

نوش‌آبادی با بیان اینکه وزارت ارشاد جزئی از نظام فرهنگی کشور به شمار می‌رود، اظهار کرد: دراین زمینه وزارت ارشاد، یکه و تنها نیست و وزارتخانه‌ها و سازمان‌هایی چون آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری، تبلیغات اسلامی و مراکز و مؤسسات فرهنگی دولتی و غیردولتی، شهرداری و ... نیز در زمینه فرهنگ مؤظف هستند و باید حضور جدی‌تری در این راستا داشته باشند تا شاهد اقتدار فرهنگی در کشور باشیم.

وی در ادامه، ایده سبک زندگی ایرانی - اسلامی را مورد اشاره قرار داد و افزود: این موضوع با عزم ملی محقق می‌شود و وزارت ارشاد با الگوگیری از فرهنگ ایرانی - اسلامی در این راستا گام‌هایی برخواهد داشت.

نوش‌آبادی با اشاره به مسئولیت خود در فراکسیون مطبوعات مجلس گفت: اصحاب رسانه و مطبوعات می‌توانند در معرفی سبک زندگی و الگوی ایرانی - اسلامی نقش مؤثری ایفا کنند و این تأثیرگذاری در گرو حمایت از تلاشگران عرصه مطبوعات و رسانه است و با حمایت مادی و معنوی آنها فراهم می‌شود.

6 اردیبهشت؛ اختتامیه همایش حقوق مالکیت ادبی و هنری

وی یکی از ابزارهای معرفی این افکار و اندیشه را رسانه و مطبوعات خواند و بیان کرد: قانون اساسی پشتوانه خوبی برای حمایت از حقوق مطبوعات و رسانه‌هاست و اصل 24 قانون اساسی تصریح دارد که نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزاد هستند و این از اصل نگاه مردم‌سالاری ناشی می‌شود؛ البته آزادی چارچوب‌هایی دارد که باید رعایت شود و آزادی نباید بهانه‌ای باشد برای اینکه حقوق عمومی جامعه پایمال شود.

معاون حقوقی وزیر ارشاد، دسترسی آزاد به اطلاعات را حق عمومی و بنیادین بشری دانست و گفت: هر شهروندی حق دارد از طریق رسانه و مطبوعات به اخبار داخلی و خارجی دسترسی داشته باشد و به تحولات جهانی دست یابد و این حق فطری و مسلم هر فرد است؛ از این رو ما در مقوله توسعه فرهنگی یکی از شاخصه‌های مهم را مطبوعات می‌دانیم و برای اینکه به این رسالت مهم عمل شود باید بنیه‌های اقتصادی آن تقویت شود.

وی ادامه داد: روز ششم اردیبهشت که همزمان با روز جهانی مالکیت فکری و حق مؤلف است، اختتامیه همایش در این روز برگزار می‌شود و همانطور که در همایش‌های گذشته، شعارها و رویکردهای گوناگونی مطرح بود، امسال نیز با توجه به شعار سال و رویکرد عزم ملی در عرصه فرهنگ سعی خواهیم کرد به نتایج مثبتی در زمینه حقوق مالکیت ادبی و هنری برسیم.

رشد تکنولوژی سبب تعرض بیشتر به حقوق مالکیت معنوی شده است

نوش‌آبادی در ادامه گفت: حق ناشناخته‌ای به نام «حق مالکیت معنوی، ادبی، فکری و هنری» در جامعه وجود دارد و اگر این حق توسعه یابد، گامی در راستای توسعه فرهنگی کشور خواهد بود و از سوی دیگر از این حق دفاع و حمایت خواهیم کرد و با برگزاری این گونه همایش‌ها قصد داریم زمینه‌ساز توسعه فرهنگی در کشور باشیم.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه کشور در حال رشد هستیم، خالقان آثار و مؤلفان از این نگران هستند که آثار آنها به سرقت برود و رشد تکنولوژی و فناوری باعث شده که بیشتر به این حوزه تعرض شود و این مشکل امروز، مضاعف شده و صیانت از این حق باید به طور جدی دنبال شود و همه مسئولان در این زمینه وظیفه دارند.

معاون وزیر ارشاد در ادامه یادآور شد: وزارت ارشاد متصدی و متولی حفظ حقوق مالکیت ادبی و هنری است و جامعه نیز باید نسبت به آن آگاهی بیشتری داشته باشند و رسانه‌ها نیز برای تبیین آن تلاش کنند؛ از این رو از همه سازمان‌ها و نهادها می‌خواهیم که در این عزم ملی همکاری کنند، تا رشد مهمی در بستر فرهنگ انجام شود و این تلاش‌ها در راستای اعتلای فرهنگ است.

نوش‌آبادی با اشاره به حمایت از حقوق مالکیت ادبی و هنری گفت: در این زمینه چون قوانین محکمی وجود ندارد، حق مالکیت ادبی و هنری و معنوی ضایع می‌شود. البته در این زمینه قانون وجود دارد و تا اندازه‌ای حق ورود به نهادهای قضایی و فرهنگی را برای احقاق حقوق می‌دهد، اما این قانون پاسخگوی بخشی از مشکلات و مسائل نیست و در این راستا وزارت ارشاد لایحه نظام جامع حقوق مالکیت فکری، ادبی و فرهنگی را تدوین کرده و برای تصویب در اختیار دولت گذاشته است که امیدوارم به تصویب برسد، چرا که با توجه به وجود موافقان زیاد، مخالفان جدی نیز دارد.

9 هزار اثر ادبی و هنری برای ثبت ارائه شده است

وی در ادامه از ثبت شش هزار اثر فرهنگی، علمی و هنری خبر داد و گفت: 9 هزار اثر دیگر نیز برای ثبت ارائه شده‌اند که در حال انجام هستند و حقوق مالکیت آنها به ثبت خواهد رسید. 

نوش‌آبادی، معاون حقوقی، امور مجلس و استان‌های وزارت ارشاد در ادامه این نشست به سؤال‌های خبرنگاران پاسخ داد و در پاسخ به پرسشی درباره افزایش سایت‌‌ها و دانلود رایگان و غیرمجاز آنها و اینکه در لایحه نظام جامع، فکری برای آن شده یا خیر، گفت: یکی از مشکلات در این زمینه، تعرض به حقوق مالکیت ادبی است که در فضای مجازی وجود دارد، اما در لایحه نظام جامع حمایت از مالکیت ادبی و هنری این مسئله پیش‌بینی شده و با تصویب آن، ابزار قدرتمندی برای دفاع از حقوق مؤلفان و آثار خواهیم داشت.

لادن حیدری، دبیر همایش حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط نیز در این زمینه افزود: آنچه که باید به پدیدآورندگان اطلاع‌رسانی شود این است که آنها از حقوق خود مطلع شوند و وزارت ارشاد در قالب این لایحه ترتیبی اتخاذ خواهد کرد که سازمان‌های مدیریت جمعی به عنوان نماینده پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری ورود و از حقوق آنها دفاع کنند.

پیوستن به کنوانسیون برن، مقدمه‌ای برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی

نوش‌آبادی در رابطه با اهداف همایش گفت: اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی، یکی از اهداف این همایش است تا زمینه لازم برای توسعه فرهنگی و اجرایی شدن قانون حمایت از مالکیت فکری، ادبی و هنری را به وجود آورند و فضایی برای تقویت انگیزه پدیدآورندگان آثار ایجاد شود و با توجه به اینکه لایحه نظام جامع مالکیت فکری، ادبی و هنری برای تصویب در هیئت دولت نهایی شده است، پیش‌نویس الحاق به کنوانسیون برن را می‌توان از پیامدهای این همایش به شمار آورد؛ چرا که پیوستن به کنوانسیون برن، مقدمه‌ای برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی است.
وی ادامه داد: بیش از 100 جلسه تاکنون برای بررسی لایحه نظام جامع در کمیسیون‌های اصلی و فرعی دولت برگزار شده و کارشناسان بسیاری درگیر این لایحه هستند و حتی قرار بود طی هفته آخر اسفند، این لایحه در دولت بررسی شود که به تعویق افتاد، اما به نظر می‌رسد، طی ماه‌های آینده شاهد تصویب آن باشیم.
نوش‌آبادی همچنین درباره آثار و تبعات الحاق به کنوانسیون برن گفت: وظیفه اصلی ما تهیه پیش‌نویس بوده و اینکه در دولت چه تصمیمی گرفته شود، چندان ارتباطی به ما ندارد. طبعاً این لایحه هم منافعی دارد و هم ممکن است دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی را به وجود آورد که در این راستا بندهایی برای مقابله با این آسیب‌ها پیش‌بینی شده است.
حیدری، دبیر همایش حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق در ادامه این نشست بیان کرد: معاهدات بین‌المللی مفاد و شرایط خاصی دارد و هر یک از کشورها برای الحاق، با در نظر گرفتن منافع کشور شروطی را پیگیری می‌کنند. مفاد این لایحه مورد بررسی قرار گرفته است و اکنون در حال بررسی شروط ارشاد بر این معاهده هستیم.

حضور وزیر ارشاد در کمیسیون فرهنگی مجلس به روز دیگری موکول شده است

معاون وزیر ارشاد در این نشست در پاسخ به سؤالی مبنی بر انتقال جسد پرفسور «فرای» به ایران و تدفین در اصفهان،‌ گفت: ما مسئولیت انتقال اجساد از خارج از کشور به ایران را برعهده نداریم؛ از این رو این امر به ما ارجاع نشده و درگیر این موضوع نیستیم و موضوعیتی برای ما نداشته است.
لادن حیدری، دبیر این همایش همچنین درباره سفر هیئتی از وزارت ارشاد در راستای موضوع کپی‌رایت به ژنو طی هفته آینده بیان کرد: جلساتی که در ژنو و در محل استقرار سازمان جهانی به طور دوره‌ای و با برنامه‌های از پیش تعیین شده برگزار می‌شود، در این دوره نیز برپا خواهد شد و هیئت اعزامی از ایران که متشکل از کارشناسان وزارت ارشاد و نهادهای مربوط هستند، در این نشست حضور می‌یابند و قرار است پیش‌نویس‌هایی در زمینه معاهده یا بررسی گزارش‌های ادواری سازمان مورد بررسی قرار گیرد.

نوش‌آبادی درباره حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کمیسیون فرهنگی مجلس تصریح کرد: حضور وزیر ارشاد در کمیسیون فرهنگی به روز دیگری موکول شده است؛ چرا که این سفر با سفر رئیس جمهور به سیستان و بلوچستان همزمان شده؛ البته موضوعیت سؤالات نیز از بین رفته و وزیر ارشاد اغلب در دیدار با نمایندگان و یا در مصاحبه‌های گوناگون به برخی از آنها پاسخ داده‌اند.

وی در رابطه با سؤالات گفت: سؤالات مربوط به چند ماه گذشته است و مواردی چون نشر چشمه، لغو مجوز برگزاری جشنواره «افق نو» در خراسان جنوبی مطرح بودند. وزیر ارشاد ملزم به حضور در این جلسه بوده، اما به دلیل همزمانی با سفر هیئت دولت، این حضور به هفته‌های آینده موکول شده است.

captcha