کد خبر: 1396582
تاریخ انتشار : ۲۹ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۳
سعید ابراهیمی‌فر:

جاری‎شدن احکام اسلامی به ارتقای جایگاه زنان در سینما منجر شده است

گروه هنر: یک کارگردان سینما گفت: جاری شدن احکام دینی در سینما توانسته به رشد کیفی سینما کمک کند؛ قبل از انقلاب بیشتر از زنان در فیلم‌ها استفاده ابزاری می‌شد، اما بعد از پیروزی انقلاب زن به واسطه هنرش در جلوی دوربین حضور پیدا می‌کند.

سعید ابراهیمی‌فر، کارگردان سینما، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) در خصوص جایگاه زن در سینمای ایران اظهار کرد: درباره جایگاه زن در سینمای ایران باید ابتدا این نکته را متذکر شوم که اصولاً در جلوی دوربین زن در همه جای دنیا از آن جایگاهی که مرد دارد، برخوردار نیست؛ چراکه کمتر فیلمنامه‌ای نگاشته می‌شود که قهرمان اصلی‌اش یک زن باشد. سینمای ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست، پس کمتر فیلمی می‌بینیم که زن محور داستان باشد.

وی ادامه داد: این موضوع به فیلمساز نیز مربوط نمی‌شود. برای مثال خود من در فیلم‌های سینمایی‌ام کمتر از زنان در کارهایم استفاده کرده‌ام و تنها در یک یا دو فیلم تلویزیونی بوده که قهرمان فیلمم زن بوده است.

نقش کم رنگ زن در سینمای جهان

این فیلمساز به جمله فوق اضافه کرد: این کم‌رنگ بودن حضور زنان در سینمای ایران هیچ ارتباطی به احکام و دستورات شرعی ندارد، چراکه همانگونه که گفتم در غرب هم که این مقررات وجود ندارد باز اکثر فیلم‌ها مردسالارانه است.

ابراهیمی‌فر با اشاره به اینکه در سینمای ما بودند فیلم‌هایی که زن در آن به بهترین شکل تصویر شده بودند، تصریح کرد: فیلم‌هایی نظیر «باشو غریبه کوچک»، «مادیان»، «میم مثل مادر»، «بوسیدن روی ماه» و ... از جمله آثاری هستند که در آنها نشان داده شده که زن تا چه حد می‌تواند به ارتقای کیفی یک اثر سینمایی کمک کند، به شرطی که فیلمنامه خوب برای آن موجود باشد.

نقش فرامین اسلامی در اعتلای سینمای ایران

وی در پاسخ به این سؤال که رعایت دستورات مذهبی تا چه حد به ارتقای جایگاه زن در سینما کمک کرده، گفت: از نگاه من جاری شدن احکام دینی در سینما توانسته به رشد کیفی سینما کمک کند. برای مثال قبل از انقلاب در فیلم‌ها می‌دیدیم که زن تنها ابزاری برای زیبایی تصویر بود، اما بعد از پیروزی انقلاب زن به واسطه هنرش در جلوی دوربین حضور پیدا می‌کند، البته ممکن است در برخی مواقع کمی محدودیت باعث عدم مانور مناسب در فیلم‌ها شود، اما این موضوع هیچ‌گاه قابل مقایسه با محسناتی که رعایت احکام برای زنان در سینما در پی داشته، نیست.

این کارگردان در پایان بیان کرد: سینمای ایران برای اینکه بتواند هم در ظاهر و هم در باطن تصویرگر درستی از زن مسلمان در سینما باشد باید هنوز راه درازی را بپیماید، البته در این مسیر باید از مشاوره کارشناسان هم بهره ببرد، ولیکن با تمام این توصیفات در بین کشورهای اسلامی ایران توانسته بهترین تصویرساز از زن مسلمان باشد.

captcha