به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیکشهر با اشاره به میلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا(س) و امام خمینی(ره) به شرح پیام نوروزی امام خامنهای با عنوان «اقتصاد و فرهنگ» پرداخت.
وی با اشاره به حق مال و اعتدال در مصارف مالی و توقف در مرز ضروریات زندگی از دیدگاه رساله حقوق امام سجاد(ع)، بیان کرد: امام صادق(ع) فرمود «دو گرسنه حریصند که هرگز سیر نمیشوند، یکی گرسنه علم و دیگری گرسنه مال و ثروت» مال وسیله تأمین نیازمندیهای زندگی و تهیه غذا، مسکن و دیگر احتیاجات حیاتی است ولی حرص آدمی در گردآوری ثروت در مرز ضروریات زندگی متوقف نمیشود.
لطفیان عنوان کرد: اینگونه افراد هرگز از جمع مال سیر نمیشوند و هر قدر بیشتر ذخیره کند حرصش افزونتر میشود. جالب اینجاست که این ثروتپرستان افراطی هدفشان به جای رفاه زندگی و بینیازی از مردم، به سوی برتری جویی و جلب توجه دیگران به سوی خویش و اثبات لیاقت و شایستگی خود در ذهن مردم قدم برمیدارد.
وی گفت: ثروتپرستان حریص با روش ناپسند خویش نه تنها به گرمی و حسن سازش خانواده آسیب میرسانند بلکه در شعاع فعالیتهای افراطی خود به اجتماع نیز ضربه میزنند. طبق فرهنگ قرآن فعالیتهای افراطی و حرص در جمعآوری مال مانند بیکار شدن و از دسترنج دیگران استفاده کردن ناپسند و مذموم و موجب بدبختی در دنیا و آخرت است.
لطفیان یادآور شد: همانطور که بیکاری و سربار جامعه بودن آدمی را ذلیل و خوار میکند، حرص و طمع نیز باعث پستی و حقارت و مایه ناسازگاری و اختلافات خانوادگی و اجتماعی است. (یک روز خرج مطبخ تو قوت سال ماست/ یکسال مردمی کن و یک روز روزه گیر) یاران خدا کسانی هستند که مخارج زندگی و سبک زندگی از افراط و تفریط بپرهیزد و روش معتدل و متوسطی را که دور از امساک یا اسراف باشد در پیش گیرند.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: افراط و زیادهروی در جمعآوری ثروت علاوهبر اینکه فاصله طبقاتی به وجود میآورند و باعث اختلاف و ناهماهنگی جامعه میشوند ممکن است در بعضی از مواقع برای ادامه آن زندگی وسیع و گسترده به حقوق دیگران تجاوز کند و به اموال غیرمشروع آلوده شوند. حال اگر پول دارید و در منزل خود استخر دارید، همه خود استفاده کنید هم اجازه دهید بچههای فعال و قرآنی مسجد هم از آن بهره ببرند.
وی بیان کرد: در باغ شما اردوی یک روزه جلسات آموزشی برگزار شود یعنی هم خود استفاده کنید همه اجازه دهید بچههای فعال و قرآنی مسجد هم از آنها بهره ببرند. در باغ شما اردوی یک روزه جلسات آموزشی برگزار شود یعنی هم خود استفاده کنید هم باعث خیر و برکت شوید. صندوق قرضالحسنه خانوادگی را حمایت کنید و نیازمندان را هم عضوی از خانواده خود بدانید.
حجتالاسلام لطفیان گفت: بسیاری از مضامینی را که امام چهارم مطرح کردند منحصر به فرد است. یکی از آن مضامین بلند و مفاهیم عالی همین حق مال بر صاحب مال است. این از روح زیبای پرستش و عبودیت و تقوای کامل آن حضرت است که با شناختن عمیق و درکی عظیم نسبت به عظمت مسئولیتهای انسان حتی برای مال نیز حق و حقوقی در نظر گرفته و شاگردان مکتب خویش را به رعایت آنها ملزم و موظف میکند.
وی یادآور شد: آنان که در کسب درآمد و اشباع حس و تمایل زر اندوزی خود به هر راهی قدم نهاده و افسار گسیخته قانون و حد و مرزی نمیشناسند چقدر از مکتب امام سجاد(ع) دور بوده و جاهلانه به سوی پرتگاه سقوط میروند. لازمه تشیع راستین اندیشه در محتوای فرمایشات او و عمل به دستورات اوست. حق مال این است که آن را جز از راه حلال به دست نیاورده و جز در راه حلال و اطاعت خدا مصرف نکنیم و گرنه با وجود فراوانی مال به آغوش حسرت و پشیمانی بازخواهی گشت.
اسلام یک مکتب صرفاً اخلاقی و یا فلسفی و اعتقادی صرف نیست
امام جمعه نیکشهر افزود: خمس یکی از فروعات دین مظهر تعبد و تشکر از آنچه خداوند به عنوان سرمایه به انسان عنایت کرده است. اعلام همدردی با مستمندان، اعلام مشارکت در تبلیغ دین مظهر جهاد با مال ذکر شده است و کسی که حق مال را ادا نکند گرفتار مشکلات عجیب و پیچیده میشود. براساس آیه 41 سوره انفال یکی از واجبات مالی ادای خمس است و آثار پرداخت.
وی ادامه داد: خمس عبارت است از نسل پاک، تقویت دین، نشانه وفاداری به مکتب و دین، کمک به یاوران اسلام و قرآن، پاکی مال، حفظ آبرو در برابر مخالفان، فقرزدایی از بستگان، کفاره گناهان، ذخیره قیامت، ضمانت بهشت، کلید رزق، نظم و حسابرسی در سرمایه و بهرهمندی از دعای خیر و عنایت خاص اولیای خدا و اهل بیت(ع). براساس آیه 103 سوره توبه اسلام یک مکتب صرفاً اخلاقی و یا فلسفی و اعتقادی صرف نیست. بلکه اسلام دین و مذهبی است که تمام نیازمندیهای مادی و معنوی در آن پیشبینی شده از آن جمله حمایت از محرومان و نیازمندان واقعی و مبارزه با فاصله طبقاتی و به همین خاطر پرداخت زکات شرط قبولی نماز ذکر شده است. پرداخت خمس و زکات عامل پاکی فرد و جامعه است. از رذایل اخلاقی، دنیاپرستی، بخل و کاشتن و پرورش دادن نهال نوع دوستی و سخاوت و توجه به حقوق دیگران و تکامل آفرین است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: از آیه 180 سوره آل عمران چنین برداشت میشود و پیام داد که اموالی که حقوق واجب آن پرداخت نشده و اجتماع از آن بهرهای نگرفته و تنها در مسیر هوسهای فردی و گاهی مصارف جنونآمیز به کار گرفته شده و یا بیدلیل روی هم انباشته شده و هیچکس از آن استفاده نکرده همانند سایر اعمال زشت انسان در روز رستاخیز تجسم اعمال به صورت وسیله عذاب دردناکی درخواهد آمد و تجسم اینگونه اعمال به طوقی که برگردن میافتد. این اعمال غیرمشروع جز زنجیر و زندان برای صاحب آن چیزی نیست
وی یادآور شد: به جای آنکه از خود بپرسید چه جور زندگی دارم بگویید چه جور زندگی میتوانم داشته باشم. سه پرسش کلیدی آیا میدانم، آیا میتوانم، آیا میخواهم. اعتماد و اطمینان همراه با قضاوت صحیح و دوری از پیشداوری و قضاوت عجولانه مثل موضوع مرگ و زندگی است.