کد خبر: 1397864
تاریخ انتشار : ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۳

گفتمان دینی «اعتدال در مصارف مالی و اقتصادی از دیدگاه رساله حقوق امام سجاد(ع)» در نیک‌شهر برگزار شد

خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: گفتمان دینی «اعتدال در مصارف مالی و اقتصادی از دیدگاه رساله حقوق امام سجاد(ع)» با حضور جمعی از جوانان در جوار حرم شهدای گمنام شهر نیک‌شهر برگزار شد.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیک‌شهر با اشاره به میلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا(س) و امام خمینی(ره) به شرح پیام نوروزی  امام خامنه‌ای با عنوان «اقتصاد و فرهنگ» پرداخت.

وی با اشاره به حق مال و اعتدال در مصارف مالی و توقف در مرز ضروریات زندگی از دیدگاه رساله حقوق امام سجاد(ع)، بیان کرد: امام صادق(ع) فرمود «دو گرسنه حریصند که هرگز سیر نمی‌شوند، یکی گرسنه علم و دیگری گرسنه مال و ثروت» مال وسیله تأمین نیازمندی‌های زندگی و تهیه غذا، مسکن و دیگر احتیاجات حیاتی است ولی حرص آدمی در گردآوری ثروت در مرز ضروریات زندگی متوقف نمی‌شود.

لطفیان عنوان کرد: اینگونه افراد هرگز از جمع مال سیر نمی‌شوند و هر قدر بیشتر ذخیره کند حرصش افزون‌تر می‌شود. جالب اینجاست که این ثروت‌پرستان افراطی هدف‌شان به جای رفاه زندگی و بی‌نیازی از مردم، به سوی برتری جویی و جلب توجه دیگران به سوی خویش و اثبات لیاقت و شایستگی خود در ذهن مردم قدم برمی‌دارد.

وی گفت: ثروت‌پرستان حریص با روش ناپسند خویش نه تنها به گرمی و حسن سازش خانواده آسیب می‌رسانند بلکه در شعاع فعالیت‌های افراطی خود به اجتماع نیز ضربه می‌زنند. طبق فرهنگ قرآن فعالیت‌های افراطی و حرص در جمع‌آوری مال مانند بیکار شدن و از دسترنج دیگران استفاده کردن ناپسند و مذموم و موجب بدبختی در دنیا و آخرت است.

لطفیان یادآور شد: همان‌طور که بیکاری و سربار جامعه بودن آدمی را ذلیل و خوار می‌کند، حرص و طمع نیز باعث پستی و حقارت و مایه ناسازگاری و اختلافات خانوادگی و اجتماعی است. (یک روز خرج مطبخ تو قوت سال ماست/ یکسال مردمی کن و یک روز روزه گیر) یاران خدا کسانی هستند که مخارج زندگی و سبک زندگی از افراط و تفریط بپرهیزد و روش معتدل و متوسطی را که دور از امساک یا اسراف باشد در پیش گیرند.

این استاد دانشگاه عنوان کرد: افراط و زیاده‌روی در جمع‌آوری ثروت علاوه‌بر اینکه فاصله طبقاتی به وجود می‌آورند و باعث اختلاف و ناهماهنگی جامعه می‌شوند ممکن است در بعضی از مواقع برای ادامه آن زندگی وسیع و گسترده به حقوق دیگران تجاوز کند و به اموال غیرمشروع آلوده شوند. حال اگر پول دارید و در منزل خود استخر دارید، همه خود استفاده کنید هم اجازه دهید بچه‌های فعال و قرآنی مسجد هم از آن بهره ببرند.

وی بیان کرد: در باغ شما اردوی یک روزه جلسات آموزشی برگزار شود یعنی هم خود استفاده کنید همه اجازه دهید بچه‌های فعال و قرآنی مسجد هم از آنها بهره ببرند. در باغ شما اردوی یک روزه جلسات آموزشی برگزار شود یعنی هم خود استفاده کنید هم باعث خیر و برکت شوید. صندوق قرض‌الحسنه خانوادگی را حمایت کنید و نیازمندان را هم عضوی از خانواده خود بدانید.

حجت‌الاسلام لطفیان گفت: بسیاری از مضامینی را که امام چهارم مطرح کردند منحصر به فرد است. یکی از آن مضامین بلند و مفاهیم عالی همین حق مال بر صاحب مال است. این از روح زیبای پرستش و عبودیت و تقوای کامل آن حضرت است که با شناختن عمیق و درکی عظیم نسبت به عظمت مسئولیت‌های انسان حتی برای مال نیز حق و حقوقی در نظر گرفته و شاگردان مکتب خویش را به رعایت آنها ملزم و موظف می‌کند.

وی یادآور شد: آنان که در کسب درآمد و اشباع حس و تمایل زر اندوزی خود به هر راهی قدم نهاده و افسار گسیخته قانون و حد و مرزی نمی‌شناسند چقدر از مکتب امام سجاد(ع) دور بوده و جاهلانه به سوی پرتگاه سقوط می‌روند. لازمه تشیع راستین اندیشه در محتوای فرمایشات او و عمل به دستورات اوست. حق مال این است که آن را جز از راه حلال به دست نیاورده و جز در راه حلال و اطاعت خدا مصرف نکنیم و گرنه با وجود فراوانی مال به آغوش حسرت و پشیمانی بازخواهی گشت.

اسلام یک مکتب صرفاً اخلاقی و یا فلسفی و اعتقادی صرف نیست

امام جمعه نیک‌شهر افزود: خمس یکی از فروعات دین مظهر تعبد و تشکر از آنچه خداوند به عنوان سرمایه به انسان عنایت کرده است. اعلام همدردی با مستمندان، اعلام مشارکت در تبلیغ دین مظهر جهاد با مال ذکر شده است و کسی که حق مال را ادا نکند گرفتار مشکلات عجیب و پیچیده می‌شود. براساس آیه 41 سوره انفال یکی از واجبات مالی ادای خمس است و آثار پرداخت.

وی ادامه داد: خمس عبارت است از نسل پاک، تقویت دین، نشانه وفاداری به مکتب و دین، کمک به یاوران اسلام و قرآن، پاکی مال، حفظ آبرو در برابر مخالفان، فقرزدایی از بستگان، کفاره گناهان، ذخیره قیامت، ضمانت بهشت، کلید رزق، نظم و حساب‌رسی در سرمایه و بهره‌مندی از دعای خیر و عنایت خاص اولیای خدا و اهل بیت(ع). براساس آیه 103 سوره توبه اسلام یک مکتب صرفاً اخلاقی و یا فلسفی و اعتقادی صرف نیست. بلکه اسلام دین و مذهبی است که تمام نیازمندی‌های مادی و معنوی در آن پیش‌بینی شده از آن جمله حمایت از محرومان و نیازمندان واقعی و مبارزه با فاصله طبقاتی و به همین خاطر پرداخت زکات شرط قبولی نماز ذکر شده است. پرداخت خمس و زکات عامل پاکی فرد و جامعه است. از رذایل اخلاقی، دنیاپرستی، بخل و کاشتن و پرورش دادن نهال نوع دوستی و سخاوت و توجه به حقوق دیگران و تکامل آفرین است.

این استاد دانشگاه بیان کرد: از آیه 180 سوره آل عمران چنین برداشت می‌شود و پیام داد که اموالی که حقوق واجب آن پرداخت نشده و اجتماع از آن بهره‌ای نگرفته و تنها در مسیر هوس‌های فردی و گاهی مصارف جنون‌آمیز به کار گرفته شده و یا بی‌دلیل روی هم انباشته شده و هیچ‌کس از آن استفاده نکرده همانند سایر اعمال زشت انسان در روز رستاخیز تجسم اعمال به صورت وسیله عذاب دردناکی درخواهد آمد و تجسم این‌گونه اعمال به طوقی که برگردن می‌افتد. این اعمال غیرمشروع جز زنجیر و زندان برای صاحب آن چیزی نیست

وی یادآور شد: به جای آنکه از خود بپرسید چه جور زندگی دارم بگویید چه جور زندگی می‌توانم داشته باشم. سه پرسش کلیدی آیا می‌دانم، آیا می‌توانم، آیا می‌خواهم. اعتماد و اطمینان همراه با قضاوت صحیح و دوری از پیشداوری و قضاوت عجولانه مثل موضوع مرگ و زندگی است.

captcha