به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، «چشمههای جاری» عنوان مسابقهای تلویزیونی در شبکه قرآن و معارف سیما به منظور حفظ دسته جمعی سوره مبارکه «انسان» بود که همزمان با ایام نوروز 93 با اجرای سیدوحید مرتضوی و الهام غفاری از این شبکه تلویزیونی پخش شد.
بر اساس این گزارش، مسابقه تلویزیونی «چشمههای جاری» شبکه قرآن و معارف سیما که تهیهکنندگی آن را علی اکرمی برعهده داشت، در بخش «مسابقات معارفی و قرآنی» مراسم تقدیر از برنامههای نوروز فاطمی سال 93 که در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد، معرفی و تجلیل شد؛ در این مراسم ضمن سپاس از مسابقه «فردوس» شبکه قرآن و معارف سیما، مسابقه تلویزیونی «چشمههای جاری» به دلیل نوآوری، بهرهگیری از قاریان برجسته و ممتاز کشور و ایجاد فضای بصری، گرافیک تصویری جذاب و مناسب تجلیل شد.
«چشمههای جاری» مسابقه برتر در بخش مسابقات معارفی و قرآنی
علی اکرمی، تهیهکننده مسابقه تلویزیونی «چشمههای جاری» درباره این مسابقه میگوید: این مسابقه تلویزیونی در بخش مسابقات معارفی و قرآنی به عنوان برنامه برگزیده انتخاب و از سوی مسئولان سیمای جمهوری اسلامی ایران تجلیل شد.
تهیهکننده مسابقه تلویزیونی «چشمههای جاری» ادامه میدهد: مسابقه تلویزیونی «چشمههای جاری» با محوریت حفظ دسته جمعی سوره مبارکه «انسان» ویژهبرنامه نوروزی شبکه قرآن سیما بود که همزمان با ایام نوروز 93 هر شب از ساعت 20 تا 21:30 به روی آنتن این شبکه تلویزیونی میرفت؛ به موازات این مسابقه تلویزیونی، سایر شبکههای تلویزیونی از جمله، شبکه دو، چهار، پنج، آموزش و... نیز برنامهای برای حفظ سوره مبارکه «انسان» داشتند.
پخش برنامههای تلویزیونی به منظور حفظ سوره «انسان»
وی در ادامه عنوان میکند: برنامههایی که به منظور حفظ سوره «انسان» از سایر شبکههای تلویزیونی پخش میشد نیز همسو با برنامه «چشمههای جاری» بود، به این معنی که آن برنامهها نیز سرفصلهای آموزشی و تعداد آیاتی که در روز باید حفظ میشد را همانند شبکه قرآن سیما تعیین کرده بودند.
اکرمی میگوید: محور اساسی در برنامه «چشمههای جاری» حفظ قرآن و خانواده بود که بر این اساس، بحث خانواده و دید و بازدید نوروزی را نیز در این برنامه تلویزیونی مورد توجه قرار دادیم؛ به همین منظور در هر قسمت از این مسابقه تلویزیونی یک خانواده قرآنی که اکثر اعضای آن حافظ قرآن بودند را به استودیو دعوت میکردیم تا علاوه بر گپ و گفت دوستانه و خانوادگی، مطالبی پیرامون حفظ قرآن نیز از سوی میهمانان حافظ قرآن بیان شود.
وی میافزاید: از دیگر ویژگیهای مسابقه تلویزیونی «چشمههای جاری» توجه به پخش ترتیل بود که این ترتیلها در طبیعت پخش میشد؛ به این شکل که قاریان برجسته کشور در طبیعتهای مختلف از جمله، کویر، پارک جنگلی و... حاضر میشدند و به تلاوت آیاتی از سوره مبارکه «انسان» به صورت ترتیل میپرداختند؛ در هر یک از قسمتهای این مسابقه تلویزیونی یکی از این ترتیلهای از پیش ضبط شده در طبیعت پخش میشد.
حضور خانوادههای حافظ قرآن در «چشمههای جاری»
همچنین، سیدوحید مرتضوی، مجری مسابقه تلویزیونی «چشمههای جاری» که در مراسم تقدیر از برنامههای نوروز فاطمی به دلیل اجرای خوب در برنامه «چشمههای جاری» تجلیل شد، درباره این مسابقه تلویزیونی میگوید: اتفاق خوشایندی که در مسابقه «چشمههای جاری» برای نخستینبار رخ داد، این بود که علاوه بر اجرای مسابقه به صورت تلفنی از خانوادههای حافظ قرآن و خانوادههای قرآنی نیز در برنامه به عنوان میهمان بهرهمند میشدیم.
مجری مسابقه تلویزیونی «چشمههای جاری» با بیان اینکه در این مسابقه برخلاف سایر مسابقاتی که از شبکه قرآن سیما پخش میشد، از کارشناس قرآنی در استودیو برنامه استفاده نکردیم، میگوید: به این دلیل که هماهنگی و حضور کارشناسان قرآنی در برنامه نوروزی کمی مشکل بود، ترجیح دادیم این برنامه بدون حضور کارشناس قرآنی به روی آنتن برود.
وی ادامه میدهد: البته به این دلیل که میهمانان برنامه «چشمههای جاری» حافظ قرآن بودند و مطالب مورد نیاز را درباره حفظ سوره «انسان» در هر برنامه عنوان میکردند و همچنین بنده به عنوان مجری تا حدودی آشنایی داشتم و «الهام غفاری»، مجری دیگر برنامه نیز حافظ قرآن بود؛ مشکلی پیش نمیآمد و مطالب مورد نیاز را به شرکتکنندگان متذکر میشدیم.
بیان نکات تفسیری و محتوایی سوره «انسان»
مرتضوی در ادامه میگوید: همچنین نکته دیگری که در برنامه «چشمههای جاری» وجود داشت، این بود که آیتمهایی را با اساتید و کارشناسان قرآنی از قبل ضبط کرده بودیم که این اساتید قرائت و حفظ نکاتی را درباره روخوانی، روانخوانی، تفسیر و محتوای سوره مبارکه «انسان» بیان میکردند و در هر قسمت از برنامه متناسب با طرح درس، نکات تفسیری و محتوایی از سوی کارشناسان در قالب برنامهای از پیش ضبط شده، مطرح میشد.
وی میافزاید: استاد سیدمحسن موسویبلده و حجتالاسلام حاجابوالقاسم در هر قسمت از این برنامه مطالبی را درباره صحت قرائت، تجوید و حفظ سوره «انسان» بیان میکردند؛ در این میان بخشی از مطالب مورد نیاز درباره حفظ سوره «انسان» که ممکن بود سوالات بینندگان برنامه باشد نیز از سوی میهمانان برنامه که حافظ قرآن بودند، پاسخ داده میشد.
مجری مسابقه تلویزیونی «چشمههای جاری» ادامه میدهد: اتفاق جدید دیگری که در این مسابقه تلویزیونی رخ داد، حضور بانوان و آقایان با رعایت موازین شرعی در آیتمهای مختلف برنامه بود؛ در این برنامه به این دلیل که ویژه نوروز بود و زمان زیادی نداشتیم، برنامه را به این شکل پیش نبردیم که یک روز به بانوان و یک روز به آقایان اختصاص داشته باشد؛ بلکه در هر برنامه هم از حضور بانوان و هم از حضور آقایان استفاده میشد.
وی در ادامه میگوید: از دیگر جذابیتهای این مسابقه تلویزیونی این بود که در قسمتهای پایانی پخش برنامه زمانی که مجری خانم برنامه در استودیو در حال اجرا بود، ما با دوربین پنجم به استقبال کارشناسان برنامه از جمله استاد موسویبلده و حجتالاسلام حاجابوالقاسم که یک بار در این برنامه تلویزیونی حضور پیدا کردند، میرفتیم که این نوع از برنامه بسیار مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت.
وی در بخش پایانی سخنان خود عنوان میکند: از دیگر دلایلی که باعث موفقیت برنامه «چشمههای جاری» شد، حمایت مدیر شبکه از این برنامه، مدیریت خوب تهیهکننده برنامه، دکور متفاوتی برنامه و گپ و گفتهایی بود که در برنامه و با میهمانان قرآنی انجام میشد.