محمد بابایی، مدیر اجرایی و ارتباطات مرکز طبع و نشر قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به سیاستهای این مرکز در سالهای گذشته گفت: در سال 90 سیاست کتابت، چاپ و نشر قرآن کریم در جمهوری اسلامی را به سازمان تبلیغات اسلامی ابلاغ کردیم و سازمان دارالقرآنالکریم به عنوان ضابط این سیاستها اعلام کرد که از دهم خرداد 91 براساس همین سیاستها اقدام به صدور مجوز چاپ قرآن کریم خواهد کرد و این اتفاق افتاد.
وی افزود: ناشرانی بودند که در گذشته سابقه چاپ قرآنهایی را داشتند که با این سیاستها مغایرت داشت و با توجه به اینکه هزینهای برای این قرآنها صرف کرده بودند و فیلم و زینک آنها نیز تهیه شده بود، برای اینکه از وارد شدن خسارت به ناشران جلوگیری شود، تا پایان اسفند سال 92 به آنها مهلت داده شد تا قرآنهای خود را چاپ و در طی مدت دو سال، مبادرت به اصلاح این موارد کنند.
فقط به قرآنهای با قواعد رسمالمصحف مجوز چاپ داده میشود
بابایی ادامه داد: در حال حاضر این مهلت به اتمام رسیده و سازمان دارالقرآن باید براساس همان سیاستها فقط به قرآنهایی مجوز دهد که قواعد رسمالمصحف را رعایت کردهاند؛ البته برخی ناشران طی مهلت داده شده نیز موفق به اصلاح مسائل خود نشدند و در این راستا مرکز طبع و نشر قرآن کریم راهکارهایی را در نظر گرفته است تا امسال نیز براساس سیاستهای یادشده مرکز طبع و نشر قرآن اقدام کند.
وی در ادامه از تشکیل گروههای کارشناسی در مرکز طبع و نشر قرآن کریم خبر داد و اظهار کرد: این گروهها قادر هستند قرآنهایی را که کلمات آنها براساس قواعد رسمالمصحف نیست، در زمان متناسبی اصلاح و فایل اصلاح شده قرآنها را به ناشران برگردانند؛ یعنی ناشران فایل الکترونیکی قرآنهای خود را به تیمهای کارشناسی مرکز میدهند و آنها براساس ضوابط فنی و هنری، موارد را اصلاح و به ناشران تحویل میدهند.
امکان چاپ قرآن با خطوط ایرانی و قواعد رسمالمصحف
مدیر اجرایی و ارتباطات مرکز طبع و نشر قرآن کریم با بیان اینکه در دو سال گذشته ظرفیت انجام چنین اقدامی فراهم شده است، بیان کرد: چندین گروه در این راستا تشکیل شده و با نظارت مرکز طبع و نشر قرآن کریم میتوانند این اقدام را انجام دهند.
بابایی در رابطه با اصلاح قرآنهای مشهور با شمارگان بالا نیز گفت: مرکز طبع و نشر قرآن کریم، برخی از مصاحف مشهور و پرتیراژ کشور نظیر مصحف کتابت شده به خط استاد نیریزی یا مصحف کتابت شده به خط استاد ارسنجانی را نیز اصلاح کرده است، به این معنی که فایل الکترونیکی آن را اصلاح کرده و میتواند این فایلها را در اختیار ناشرانی قرار دهد که علاقهمند هستند قرآن را با خطوط ایرانی چاپ کنند که این کار با هزینه مرکز طبع و نشر قرآن انجام شده و فایل آن را میتوانیم در اختیار ناشران قرار دهیم تا لیتوگرافی کرده و مجوز چاپ آن را از سازمان دارالقرآنالکریم بگیرند؛ البته سازمان دارالقرآن نیز چند مصاحفی را که در اختیار ناشران قرار میداد اصلاح کرده است که با این اقدام همگانی بسیاری از شمارگان قرآن اصلاح میشوند.
تهیه 90 فایل متنوع قرآن براساس رسمالمصحف
بابایی با بیان اینکه مرکز طبع و نشر قرآن در این راستا تلاش دارد تا چرخه چاپ قرآن در کشور دچار مشکل نشود، افزود: با توجه به اینکه بانک فیلم و زینک در بسیاری از چاپخانههای معتبر کشور نظیر تهران، قم و مشهد وجود دارد، فیلم و زینک قرآنها مربوط به مرکز طبع و نشر است و در صورتی که ناشران تمایل داشته باشند میتوانیم اجازه استفاده رایگان از این فیلمها و زینکها را دهیم تا در انتشارات خود قرآنها را چاپ کنند و یا از فایلهایی که براساس ضوابط رسمالمصحف آماده کردهایم و حدود 90 شکل متنوع از قرآن را در بر میگیرد، در اختیار آنها قرار دهیم تا به چاپ برسانند. این موارد سبب میشود تا ناشران یا قرآن خود را اصلاح کنند و یا فایل را از مرکز گرفته و قرآن را به نام انتشارات خود به چاپ برسانند.
صدور مجوز موردی برای قرآنهای خاص
مدیر اجرایی و ارتباطات مرکز طبع و نشر قرآن کریم تصریح کرد: موضوعی را به سازمان دارالقرآنالکریم پیشنهاد کردیم تا کمیسیون مشترکی را درباره برخی ناشران که دلایل قابل قبولی برای عدم اصلاح قرآنهای خود دارند، تشکیل دهیم. به عنوان مثال ناشر مراجعه میکند و دلایل خود را ارائه میدهد و مسئولان مرکز طبع و نشر و سازمان دارالقرآن نیز در موارد خاص برای برخی ناشران مجوز چاپ موردی صادر میکنند.
وی تأکید کرد: اما همچنان اعلام میکنیم که اجرای این ضوابط آغاز شده است و یک اصل در این زمینه وجود دارد و آن اینکه، فراموش نمیکنیم که از وارد شدن ضرر و زیان به ناشران خصوصی جلوگیری میکنیم و این سیاستها را به گونهای اعمال میکنیم که ضرر و زیانی به ناشران وارد نشود.
وحدت رویه در کتابت قرآن
بابایی در ادامه یادآور شد: راهکارهایی که بیان شد در راستای جلوگیری از همین ضرر و زیانهاست و اگر این سیاستها دقیق و کامل اجرا شود، اعتبار مصاحف جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام بالا خواهد رفت و وحدت رویهای در کتابت قرآن در کشور و جهان اسلام ایجاد خواهد شد.