آرزو ذکاییفر، معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از ارائه خدمات مشاوره رایگان طی روزهای 18 و 19 اردیبهشت ماه در مراکز مشاوره وابسته به بهزیستی در سراسر کشور خبر داد و گفت: به مناسبت ولادت حضرت علی اکبر(ع) و روز جوان خدمات مشاوره حضوری مراکز بهزیستی طی دو روز رایگان خواهد بود.
فرهنگ دریافت مشاوره در جامعه در حال نهادینه شدن است
وی با تأکید بر اینکه دریافت مشاوره توسط گروه جوانان در پیشگیری از اختلالات روانی و آسیبهای اجتماعی آینده تأثیر بسیار زیادی دارد، گفت: نسبت به سالهای گذشته آمار مراجعین به مراکز مشاوره، تعداد افرادی که با شماره تلفن 1480 تماس میگیرند و یا به سایت مشاوره مجازی ارتباط برقرار میکنند، افزایش پیدا کرده و این جای خوشحالی دارد که فرهنگ دریافت مشاوره در جامعه در حال نهادینه شدن است.
ذکائیفر در مورد موضوعهایی که بیشترین تقاضا برای دریافت مشاوره در خصوص آنها صورت میگیرد، گفت: مشاورههای تحصیلی، ارتباطات بینفردی، آموزشها و مشاورههای پیش از ازدواج و ارتباطات با خانواده و همسالان معمولاً بیشترین موضوعهایی هستند که مردم در خصوص انها تقاضای مشاوره دارند.
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی ادامه داد: گروههایی نیز هستند که به دلیل بحرانهای مختلف به اضطراب، افسردگی و ... دچار شدهاند و بخشی از مراجعان به مراکز مشاوره بهزیستی را تشکیل میدهند.
برابری متقاضیان آقا و خانم برای دریافت مشاوره
وی در پاسخ به این سؤال که تقاضا برای دریافت خدمات مشاوره بیشترین توسط آقایان صورت میگیرد یا خانمها، گفت: در مجموع تقاضا برای دریافت مشاوره بین آقایان و خانمها برابر است، البته در مشاورههای حضوری بیشتر خانمها و در مشاورههای تلفنی بیشتر آقایان متقاضی هستند.
این روانشناس کشورمان افزایش تقاضا برای دریافت مشاوره را از دلایل ارائه رایگان این خدمات در روزهای خاص اعلام کرد و گفت: در هفته زن سه روز خدمات مشاوره رایگان به بانوان ارائه شد و به مناسبت روز جوان نیز جوانان میتوانند دو روز خدمات مشاوره رایگان دریافت کنند.
وی ارائه رایگان خدمات را کافی ندانست اما گفت: این اقدامات گام خوبی است تا متوجه شویم در چه زمینههایی لازم است که خدمات مشاوره را ارتقا دهیم.
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی در پاسخ به این سؤال که چه میزان از مشاورههای ارائه شده در مراکز مشاوره مبتنی بر فرهنگ اسلامی ـ ایرانی کشورمان است، گفت: اکنون علم مشاوره و روانشناسان نظریهپرداز بزرگ به این سمت متمایل شدهاند که باید علوم انسانی به خصوص مباحثی که کلینیکال بوده و با مراجعان مردمی سر و کار دارند مبتنی بر بوم و فرهنگ هر منطقه باشند.
وی ادامه داد: اگر چه روانشناسی یک علم است، پایه آن هم درغرب بنا شده و به لحاظ فیزیولوژی انسان و اعصاب و روان آموزههای یکسانی دارد اما یک مشاور تا فرهنگ بومی مراجعان خود را نداند نمیتواند در درمان موفق باشد و با مراجعان خود خوب ارتباط برقرار کند.
ذکائیفر با تأکید بر اینکه باید آموزهها دینی در مشاوره لحاظ شود، گفت: بر همین اساس سازمان بهزیستی از سه سال گذشته اقداماتی در راستای تربیت مشاوران انجام داده و اکنون بیش از 50 مرکز مشاوره در کشور خدمات مشاوره مبتنی بر فرهنگ اسلامی ـ ایرانی ارائه میدهد.
وی عملکرد این مراکز را موفق ارزیابی کرد و گفت: مشاوران باید ملاحظات ملی ـ مذهبی را در رابطه با مخاطبان در نظر گرفته و رعایت کنند و اگر غیر از این باشد مشاوره در ادامه کار خود موفق نخواهد بود.