حسین بهبودی، مدیرکل موسسات و استانهای سازمان دارالقرآن الکریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه در هر دوره از برگزاری نمایشگاه قرآن، معایب و محاسنی وجود داشته است، گفت: یکی از مشکلاتی که بر فعالیتهای دولتی حاکم است، تغییر متناوب مسئولیتها و مدیریتها در نهادهای دولتی است که با تغییر مدیریتها، فعالیتهای زیرمجموعه هر مدیریت نیز با تغییر رویکردها و سلیقهها همراه میشود.
فعالیتهای قرآنی مهم به نهادهای تحت نظر مقام معظم رهبری سپرده شود
مدیرکل موسسات و استانهای سازمان دارالقرآن افزود: هر چند که در حوزه قرآن؛ تغییرات مدیریتی زیاد نبوده است اما همان تغییر نگاهها نیز بر روند برگزاری نمایشگاه قرآن تأثیرگذار بوده است. بهتر است برخی از مباحث جدی و فعالیتهای ارزشی که در اختیار دولت است در اختیار نهادهای تحت نظر مقام معظم رهبری قرار گیرند تا دیگر شاهد تغییرهای اساسی در رویکرد این فعالیتها نباشیم.
نمایشگاه قرآن تا دوره چهاردهم خود رشد خوبی داشت
وی ادامه داد: در نمایشگاههای پیشین تا نمایشگاه چهاردهم به نظر میرسد نمایشگاه قرآن، آرامآرام رشد خوبی داشته است اما در نهایت آنچه بر نمایشگاه غلبه کرد این بود که نمایشگاه عمدتا تبدیل به فروشگاه عرضه محصولات قرآنی شد؛ هر چند که بحث فروش محصولات قرآنی نیز در جای خود نیاز است و باید باشد.
بهبودی با یادآوری اینکه طی سالهای گذشته، حوزه محتوایی در نمایشگاه قرآن کمتر مورد توجه قرار گرفته بود، گفت: نمایشگاه قرآن که به نوعی منعکسکننده قدرت و توان جامعه اسلامی است باید بتواند از تمامی ظرفیتها و پتانسیلهای موجود در نظام بهرهبرداری لازم را داشته باشد و به صورت عمیق و ریشهای به موضوعات محتوایی بپردازد. هرچند که طی سالهای گذشته اتفاقات قابل توجه و خوبی افتاده اما بسیاری از موضوعات مورد غفلت قرار گرفتهاند.
نمایشگاه قرآن یک نمایشگاه کاملا عمومی تلقی میشود
وی در این بخش از سخنان خود اظهار کرد: نمایشگاه قرآن برخلاف نمایشگاههای دیگر که عنوان بینالمللی را یدک میکشند یک نمایشگاه کاملا عمومی تلقی میشود؛ زیرا در نمایشگاههای بینالمللی که عنوان تخصصی و بینالمللی برای آنها در نظر گرفته میشود گروه هدف مشخص است و مسئولان برگزارکننده براساس آن گروه هدف به برنامهریزی و اجرای برنامه میپردازند.
مدیرکل موسسات و استانهای سازمان دارالقرآن افزود: تا زمانی که نمایشگاه قرآن، تکلیف خود را با این موضوع که تخصصی باشد یا عمومی، مشخص نکند، نمیتواند به یک نمایشگاه ایدهآل تبدیل شود. یکی از اتفاقاتی که باید در نمایشگاه قرآن رخ دهد تفکیک این دو از هم است به این معنی که نمایشگاهی که هرساله همزمان با ماه مبارک رمضان برگزار میشود یک نمایشگاه عمومی و ملی باشد و یک نمایشگاه تخصصی و بینالمللی نیز در زمان دیگری از سال برای مخاطبان تخصصی و بینالمللی برگزار شود.
تفکیک نمایشگاه عمومی از نمایشگاه تخصصی قرآن
وی افزود: همچنین نمایشگاه قرآن را نباید اختصاص به یک بار در سال داد؛ ما ناگزیر هستیم که یک نمایشگاه عمومی و ملی قرآن در ماه مبارک رمضان و یک نمایشگاه تخصصی و بینالمللی به معنای واقعی داشته باشیم. نمایشگاه بینالمللی که اسم بینالمللی را با خود به یدک میکشد باید به صورت کاملا تخصصی با ارائه مباحث تخصصی برگزار شود؛ در چنین نمایشگاهی باید شاهد نمایش رسمالخطهای قرآن، برگزاری نشستها و همایشهای تخصصی با حضور اساتید متخصص و... باشیم.
بهبودی یادآور شد: مخاطبان تخصصی نمایشگاه قرآن به دلیل موقعیت نمایشگاه کنونی قرآن که در ماه مبارک رمضان است امکان حضور پیدا نمیکنند؛ همچنین اساتید و افراد متخصص قرآنی معمولا از این هیاهوها و هجومهایی که در نمایشگاه عمومی قرآن وجود دارد همواره گریزان هستند. نمیتوان انتظار داشت که یک استاد قرآنی برای پیدا کردن یک کتاب قرآنی تازه منتشر شده تمام نمایشگاه را در این ازدحام و هیاهو بگردد تا این کتاب را پیدا کند.
وی با بیان اینکه نمایشگاه بینالمللی هیچگاه با این شکل و شمایلی که نمایشگاه قرآن ما برگزار میشود، نیست، گفت: مدیریت نمایشگاه قرآن هم میخواهد طیف تخصصی و هم طیف عمومی جامعه را در نمایشگاه قرآن داشته باشد که به همین دلیل وجه بینالمللی در نمایشگاههای قرآن ما اتفاق نمیافتد.
بهبودی با بیان اینکه از بخش بینالملل نمایشگاه قرآن هیچ اقبالی تاکنون صورت نگرفته است، ادامه داد: نمایشگاه بینالمللی قرآن با سبک و سیاقی که تاکنون برگزار شده را حتی اسم بینالمللی نیز روی آن نمیگذارم.
وی ادامه داد: اینکه هرسال یک شعاری برای نمایشگاه قرآن در نظر گرفته شود و آخر سال هم یک خروجی از نمایشگاه گرفته شود هیچ نتیجهای در بر نخواهد داشت. گوش مردم پر است از آمار میلیونی؛ چند نفر به نمایشگاه قرآن آمدهاند و متحول شدهاند؟ نمایشگاه قرآن برای نمایشگاه عمومی خوب است، اما برای عنوان بینالمللی و تخصصی به هیچ عنوان قابل قبول نیست.