اسماعیل مومنثانی، از داوران هجدهمین دوره مسابقات سراسری اذان، ابتهال، تواشیح و مدیحه سرایی، ــ که طی روزهای نهم تا پانزدهم اردیبهشت در آبادان برگزار شد ــ در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه سطح مسابقات در این دوره به نسبت سالهای قبل رشد کمی و کیفی نزدیک به 10 درصدی داشت، گفت: اگر در برنامهریزیها دقت بیشتری شود، این رشد و ارتقاء میتواند در سطوح بالاتری نیز به دست بیاید و باید تلاش کنیم تا به آن سمت حرکت کنیم.
رنج نداشتن متولی بر دوش گروههای تواشیح و مدیحهسرایی
وی افزود: در حال حاضر رشتههای تواشیح و مدیحهسرایی متولی مشخصی ندارد، اگر مقداری به آن توجه شود و خصوصاً ارگانهای دستاندر کار در این زمینه توجهات بیشتری را معطوف دارند به نظرم وضعت این رشتهها سر و سامان بهتری پیدا کند و شاهد تغییر قابل توجهی در آن باشیم.
این فعال قرآنی کشورمان تصریح کرد: در حال حاضر تنها توجهی که به تواشیح و مدیحهسرایی میشود، برگزاری مسابقات در این رشتهها آن هم به صورت سالانه است که توسط سازمان اوقاف برگزار میشود و عملاً غیر از مسابقات، گروهها کار و فعالیت چندانی ندارند مگر اینکه برخی از آنها که معروفتر هستند به مجالس و برنامههایی برای اجرا دعوت شوند.
ارتقاء سطح جوایز، افزایش انگیزهها را به دنبال دارد
مومنثانی در ادامه با اشاره به اینکه تنها انگیزهای که در حال حاضر برای تشکیل گروههای تواشیح و مدیحهسرایی وجود دارد اجرا در برنامههای مختلف است، اظهار کرد: در چند سال اخیر سازمان اوقاف و امور خیریه با ارتقاء سطح جوایز تلاش کرده است تا میزان جذابیت مسابقات را اندکی بالا ببرد که البته نباید به این اکتفا کرد.
وی گفت: امسال سازمان اوقاف سعی کرد با اهدا مبلغ یک میلیون تومان به تمام گروههای شرکتکننده در مسابقات در مرحله سراسری تا حدودی انگیزهها را برای گروههای جدیدتر فراهم کند که البته این کار میتواند در آینده و با افزایش مبالغ جوایز اثرگذاری به مراتب بیشتری داشته باشد.
اثر مسابقات در ارتقاء تواشیح و مدیحهسرایی
داور بخش صوت هجدهمین دوره مسابقات سراسری اذان، ابتهال، تواشیح و مدیحهسرایی در پاسخ به سؤالی در مورد اینکه برگزاری مسابقات باعث ارتقاء تواشیح و مدیحهسرایی خواهد شد یا خیر، گفت: مطمئناً برگزاری مسابقاتی با سطح جوایز بالا باعث ارتقاء این رشتهها خواهد شد. به هر میزان سطح جوایز بیشتر باشد میزان تأثیرات نیز بیشتر خواهد شد؛ چرا که گروهها به دنبال کارهای با کیفیتتر خواهند رفت و زمان بیشتری را صرف آن میکنند.
این فعال قرآنی کشورمان با اشاره به اینکه اگر امکان داشته باشد مسابقات کشوری را از فیلتری عبور داد و قبل از آغاز مسابقات نسبت به اجرای گروهها داوری دیگری صورت بگیرد بسیار اثرگذار خواهد بود، اظهار کرد: این کار میتواند در بالا رفتن کیفیت گروهها و اجراهای آنها اثرگذار باشد. با توجه به اینکه تواشیح یک هنر قرآنی است میتوان جذابیتهای بسیار بیشتری را به آن اضافه کرد تا گرایش به آن روزبهروز بیشتر شود.
با توجه به وجود مشکلات، مسابقات آبادان با کیفیت برگزار شد
مومنثانی در ادامه در پاسخ به این سؤال که برگزاری هجدهمین دوره مسابقات اذان، ابتهال، تواشیح و مدیحهسرایی توانست انتظارات اهالی فن در این رشتهها را برآورده سازد یا خیر؟ گفت: ما باید در ابتدا بضاعت گروهها را بسنجیم و سپس به یک ارزیابی دست بزنیم و براساس همان بضاعت توقع خروجی داشته باشیم، در حال حاضر اگر نگاهی به گروههای تواشیح داشته باشیم میبینیم با مشکلاتی همچون پیدا کردن متن مناسب، آهنگسازی و ... مواجه هستند و اگر این موارد را مد نظر قرار دهیم، باید بگوییم سطح مسابقات خوب بود اما ایدهآل نبود.
وی با تأکید بر اینکه با توجه به مشکلات موجود بر سر راه تواشیح و مدیحهسرایی این رشتهها از وضعیت خوبی برخوردارند، افزود: بحث متن و آهنگسازی دو مشکل عمده گروههای تواشیح و مدیحهسرایی است که سازمان اوقاف به عنوان متولی برگزاری مسابقات باید هر سال حداقل 10 شعر خوب را به گروهها عرضه کند تا رقابتها عادلانه شود و گروهها با استفاده از اشعار یکسان به مسابقه پای بگذارند.
این داور مسابقات سراسری اذان، ابتهال، تواشیح و مدیحهسرایی یادآور شد: در این دوره از مسابقات برخی گروهها به دلیل نبود متن قوی و استفاده نکردن از آن و با وجود آهنگسازی مناسب و هماهنگی خوب، از حضور در مراحل پایانی باز ماندند که این تبعات منفی خاص خود را دارد.
تواشیح نیازمند کمک اهالی فن است
این فعال قرآنی کشورمان تصریح کرد: متأسفانه واقعیتی که وجود دارد این است که افرادی که با علم موسیقی آشنایی دارند در این حوزه فعال نیستند و افرادی که در این حوزه فعالیت دارند با موسیقی بیگانهاند که همین امر لطمه و آسیبهایی را به همراه دارد که باید به این قضیه توجه ویژهای صورت بگیرد.
مومن ثانی با بیان اینکه تواشیح و مدیحهسرایی در حال حاضر نیازمند کمک آهنگسازهایی که گرایش دینی دارند و در حوزه موسیقی آیینی کار کردهاند، است و گفت: موسیقی یک فن است که نمیتوان به سادگی از آن گذشت، اگر ما بپذیریم که قرائت قرآن کریم شکلی از موسیقی است مقداری در بحث موسیقی آیینی توجهات بیشتر میشود.
وی افزود: نباید به این هنر قرآنی بیتوجهی صورت گیرد، باید کمکهای علمی زیادی به گروههای تواشیح و مدیحهسرایی شود و این کار هم از دست موزیسینها برمیآید؛ بنابر این باید کاری کنیم که این افراد به راحتی و با ایجاد انگیزه جذب این کار شوند.