به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین دژکام، امامجمعه جهرم در مراسم تقدیر از معماران نمونه شهرستان جهرم که عصر یکشنبه، 21 اردیبهشتماه و به مناسبت روز معمار برگزار شد، با بیان اینکه وجود چهرههای درخشان در کشور ما برای هر قشر از اقشار خدمتگزار جامعه باعث افتخار است، از مزین شدن روز مهندس به نام خواجه نصرالدین طوسی و روز معمار به نام شیخ بهایی، سخن گفت و این نامگذاریها را زیبنده توصیف کرد.
وی با اشاره به برخی معماریهای هزارهها و سدههای قبل در ایران که دارای ویژگیهای خاص و اعجاببرانگیزی در عصر خود هستند، از توانمندیهای معماران ایرانی در زمانهای گذشته سخن گفت و از آن به افتخار برای ایرانیان یاد کرد.
دژکام با بیان اینکه امروز نیز دور هم جمع شدهایم که وضعیت امروز ایران را همچون گذشته نامدار کنیم، با توصیه به برگزاری کارگاه آموزشی علمی برای معماران و فعالیتهای علمی در این زمینه، بر توجه به چند محور در زمینه معماری از نظر فقهی تأکید کرد.
وی از جمله این محورها را ایرانی – اسلامی بودن معماریها برشمرد و تفاوت داشتن این معماریها، با توجه به دید ارزشی و نه معماری صرف، با دیگر مناطق جهان و حتی متفاوت از گذشته ایران و منطبق با وضعیت امروز ایران را مورد تأکید قرار داد.
امامجمعه جهرم با اشاره به معماریها در شام و سوریه، معروف به معماری اموی که به نوعی از معماری رومی اثر پذیرفته است و معماریهای بغداد که به معماری عباسی معروف است، همچنین، معماریهای دوره صفوی در ایران و بیان اینکه در آن دوران، هنر در خدمت حاکمان بوده است و به تناسب این در خدمت بودن، مشکلاتی نیز بهوجود آمده است، گفت: ما الآن در برههای قرار داریم که میخواهیم معماری اسلام ناب داشته باشیم.
دژکام افزود: در این نوع معماری، مدل ارائه نمیشود و تنها ارزشهای معماری ایرانی ــ اسلامی از جمله معنویت، تفکر و ...، بیان میشود، پس این معماران امروز ایران هستند که باید این نوع معماری را با فکر و ایدهای که با آن انقلاب اسلامی راهاندازی شد، ایجاد کنند البته بدون تکرار و تقلید از معماری گذشته مثل صفویه، اموی و عباسی و معماری غربی و ... .
وی در ادامه سخنان خود در این زمینه به سختیهای این راه اشاره کرد و توجه ویژه به معماران هنر اسلامی ــ ایرانی در معماری اسلام ناب را خواستار شد.
این استاد حوزه و دانشگاه در همین زمینه اظهار کرد: در معماریهای گذشته تاریخی ایران نشانههایی از ایرانی بودن است ولی همه آنها چیزی که مد نظر برای معماری جدید ایرانی اسلامی است، نیست و حتی در معماریهای غربی نیز ممکن است نقاط مثبتی برای استفاده در معماری مطلوب جامعه امروز ایران باشد ولی مهم این است که معماران مهندسان امروز کشور باید در رشته و تخصص خود مجتهد باشند نه مقلد و همانگونه که رهبری فرمودند خود صاحب فکر، نظریه و دکترین باشند.
وی تشکیل کارگاههای علمی و استفاده از نظرات کارشناسان فقه معماری در این کارگاه را در راستای ایجاد الگوی معماری ایرانی ــ اسلامی خواستار شد.
دژکام دیگر محور مورد توجه در معماری اسلام ناب را توجه به معماری و سلامت روان ذکر کرد و گفت: از نظر دینی و ارتباط معماری ساختمان با سلامت روان، بسیاری از آیات و روایات داریم که ناظر به سلامت روانی ساکنان خانه است که باید شناسایی و با نگاه دقیق علمی تلفیق شده و نتیجه آن برای استفاده در جامعه اجرا شود.
دژکام معماری و سلامت معنوی را از دیگر محورهای لازم در بحث معماری اسلامی ــ ایرانی برشمرد و افزود: باید ابتدا این معنوی بودن تعریف شود و سپس، آیتمهای آن در ساختمان که به سلامتی معنوی ساکنان خانه اهمیت میدهد، شناسایی و در معماریها لحاظ شود.
وی مسئله دیگر در زمینه معماری ایرانی ــ اسلامی را فقه معماری یعنی چارچوبهای حقوقی و شرعی خواند و توجه در این زمینه را برای پیشگیری از دردسرهای بعدی خواستار شد و اشراف برخی ساختمانها بر همسایگان، جهت قبله، فضای عبادت و ... را از جمله موارد فقه معماری خواند و عدم رعایت این موارد را موجب گره خوردن کار در نقشهکشیها و ساختوسازها دانست.
امامجمعه جهرم در ادامه با بیان اینکه شخصیت جامع و خبره بودن شیخ بهایی در علوم زمان خود موجب شده که شیخ بهایی به این مقام برسد، از مهندسان و معماران خواست که برای چهره ماندگار شدن همچون شیخ بهایی، در زمینه فقه کشور اسلامی خود آگاهی داشته باشند.
وی همچنین، با اشاره به ادیب بودن شیخ بهایی و داشتن دیوان شعر و ضمن انتقاد از اشتباهات ادبی در نوشتهها و گفتهها و ارزشمند خواندن ادیب بودن در کنار تخصصهای دیگر، از مهندسان و معماران خواست ادبیات خود را در راستای اثرگذاری مثبت در معماریها، تقویت کنند.
امامجمعه جهرم خطاب به مهندسان و معماران گفت: اگر میخواهید به معماری کشور و شهر خود فکر کنید، باید ابتدا به فکر خود باشید و کسی که ناتوان از تشخیص صلاح خود باشد، در تشخیص صلاح کار اجتماع نیز ناتوان است.
وی با اشاره به آیه «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آَمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَد وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِما تَعْمَلُونَ» از سوره مبارکه حشر افزود: الگوی شیخ بهایی و خواجه نصیرالدین طوسی، تقوا و ترس از خدا را به ما میآموزد، پس برای چهره شدن همچون آنها، باید از خدا ترسید و به فکر توشه آخرت بود.
دژکام با اشاره به برخی ساختوسازهایی که به دلیل برخی سودجوییها، دارای مشکلاتی هستند، بر پرهیز از اهمالکاری که مجازات آن در قیامت سخت خواهد بود، تأکید کرد.
وی دقت و رعایت تقوا در محاسبات، طراحیها، پیمانکاریها، نظارتها و ... در معماریها و ساختوسازها در راستای کسب روزی حلال را متذکر شد و افزود: تلاش در کسب روزی حلال موفقیتهای بعدی را در پی دارد و در پی حرام بودن نیز مقتضیاتی دیگر دارد که باید در این زمینه دقت داشت.
امامجمعه جهرم به مهندسان و معماران پیشنهاد کرد تا در سوره الرحمن و صافات از قرآن کریم و روایتهایی که در تفسیر آنها آمده، مطالعه کرده و در رابطه با معماری و فضاسازی بهشت که در این آیات و روایات آمده، با نگاه تخصصی تحقیق کرده و نکاتی زیبا که در عبارات وجود دارد را استخراج و بهعنوان الگو برای فعالیتهای خود استفاده کنند.
وی ابراز امیدواری کرد: معماریها در جهرم با استفاده از آیات و روایات اسلامی بهگونهای باشد که برای کسانی که وارد این شهر میشوند بو و حس و حال بهشت را تداعی کند و احساس شود که بهشتیها آن را ساختهاند.
امامجمعه جهرم در پایان سخنان خود در این زمینه مسجد میرچخماق یزد را نمونهای از این نوع معماری خواند که آیههای بهشت را در ذهن میآورد.