به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) محمدعلی مهتدی، کارشناس مسائل جهان اسلام امروز دوشنبه، 22 اردیبهشت، در همایش «جهان علیه خشونت و افراطگری» که در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران در حال برگزاری است، گفت: مقصود از اعتدال این نیست که بین حق و باطل یکی را انتخاب کنیم، حلال الهی حلال است و حرام الهی حرام است.
وی افزود: مفهوم میانهروی خودداری از خشونت است و استفاده از اهداف و روشهایی است که قرآن کریم مشخص کرده است؛ متأسفانه رفتارهای ما کمتر با قرآن قرابت دارد؛ قرآن را کمتر میخوانیم و اگر بخوانیم معانی آن را نمیفهمیم و اگر بفهمیم اکثرا عمل نمیکنیم و روابط گروههای سیاسی با آنچه که قرآن مشخص کرده متفاوت است.
در قرآن کریم و دین اسلام جایی برای خشونت وجود ندارد
این کارشناس مسائل جهان اسلام با ذکر اینکه در قرآن کریم و دین اسلام جایی برای خشونت وجود ندارد، عنوان کرد: حضرت رسول اکرم(ص) مبعوث شدند، تا مردم را به سوی خداوند هدایت کنند، در قرآن کریم روش هدایت آن حضرت مشخص شده است، «ادْعُ إِلِى سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ إِنَّ رَبَّکَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِیلِهِ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِینَ»؛( با حکمت و اندرز نیکو به راه پروردگارت دعوت کن و با آنان به [شیوهاى] که نیکوتر است مجادله نماى در حقیقت پروردگار تو به [حال] کسى که از راه او منحرف شده داناتر و او به [حال] راهیافتگان [نیز] داناتر است).
مهتدی عنوان کرد: پیامبر اسلام(ص) برای رساندن پیام خود از حکمت، فرزانگی، موعظه، پند نیکو و گفتوگو استفاده میکردند و از دید اسلام کسی را نمیتوان با اجبار به این دین الهی دعوت کرد و قرآن کریم به پیامبر(ص) میفرماید که تسلط بر مردم نداری و فقط باید پیام الهی را به مردم برسانی و هشداردهنده هستی.
این کارشناس مسائل جهان اسلام با بیان اینکه در قرآن و سیره پیامبر(ص) خشونت معنایی ندارد، افزود: عدهای از مستشرقین و برخی علمایی که در کشورهای عربی میخواستند رفتار پادشاهان را توجیه کنند اینگونه عنوان میکردند که گویی اسلام با زور شمشیر منتشر شده است و حتی در پرچم عربستان نیز تصویر شمشیر دیده میشود؛ امروز در حوزه علمیه تحقیقاتی صورت گرفته و ثابت میشود که پیامبر(ص) به هیچ عنوان از شمشیر و زور برای دعوت به اسلام استفاده نکردند.
مهتدی گفت: همه جنگهای صدر اسلام دفاعی بوده است و پیامبر(ص) در هیچ جنگی ابتدا به حمله نکرده است؛ اسلام با پند و اندرز، حکمت، گفتوگو و رفتار مسلمانان پیشرفت کرده و دیگران جذب این دین الهی شدهاند، این دین همه انسانها را برابر میداند و قرآن برای انسان بماهو انسان ارزش والایی قائل است.
وی با اشاره به آیه «یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُم مِّن ذَکَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ»،( اى مردم ما شما را از مرد و زنى آفریدیم و شما را ملت ملت و قبیله قبیله گردانیدیم تا با یکدیگر شناسایى متقابل حاصل کنید در حقیقت ارجمندترین شما نزد خدا پرهیزگارترین شماست)؛امام موسی صدر معتقد هستند، منظور این آیه این است که ملتها با زبانها، فرهنگها و دینهای مختلف باید با یکدیگر همکاری داشته باشند.
این کارشناس مسائل جهان اسلام افزود: ارزش انسان به پرهیزکاری است نه به خشونت، اینها آیاتی است که در آسمان جهان میدرخشد و این تعالیم انسانها را به سمت اسلام جذب کرده و از خشونت و شمشیر اسلام هیچگاه استفاده نکرده است.
وی با اشاره به مسئله قصاص عنوان کرد: حتی اگر انسانی مرتکب ظلم و جنایت شود، طبق قانون، کیفری دارد و کسی که مرتکب جرمی شود باید به کیفر برسد و در خارج از این کیفر و اجرای قانون، هیچ جایی برای خشونت وجود ندارد و کیفر دادن مجرم به معنای خشونت نیست.
برای اصلاح جامعه باید دستورات اسلامی را مورد توجه قرار دهیم
این کارشناس مسائل جهان اسلام اظهار کرد: برای اصلاح جامعه باید دستورات اسلامی را مورد توجه قرار دهیم، آن را بفهمیم و به سیره رسول الله(ص) و ائمه(ع) بازگردیم در این صورت هیچ خشونتی در جامعه وجود نخواهد داشت و به تعبیر امام(ره) انبیاء با یکدیگر دعوایی ندارند، دعوا وقتی شروع میشود که مسئله خداجویی نباشد و هوسهای دنیایی به وجود بیاید.