محمد بابایی، مدیر اجرایی و ارتباطات مرکز طبع و نشر قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره مراحل تهیه قرآن دانشجویی با شرح آیات منتخب عنوان کرد: یکی از مراحل مهم تهیه این قرآن، موضوعیابی در آیات منتخب بود.
وی با اشاره به اینکه اقدام در این حوزه طی یکی دو سال گذشته انجام شده است، افزود: با کمک مرکز آمار از 10 هزار دانشجو نظرخواهی کردیم تا مشخص شود که از هر تفسیر قرآن چه موضوعی برای آنها حائز اهمیت است که در تهیه قرآن دانشجویی به آن بپردازیم.
دغدغه دانشجویان را ارزیابی کردیم
بابایی در ادامه به مشورت با استادان دانشگاهها اشاره کرد و گفت: جلسات دانشجویی تشکیل دادیم و بر سر مسائل مختلف قرآنی صحبت کردیم تا بفهمیم که دغدغه دانشجویان نسبت به مسائل اعتقادی و قرآنی چیست و چه موضوعاتی را در اولویت دارند.
به گفته مدیر اجرایی و ارتباطات مرکز طبع و نشر، مخاطبانی که از آنها برای تعیین موضوعات نظرخواهی شد، در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل میکردند که در این حوزه از دانشجویان رشتههای مختلف فنی، علوم انسانی، پزشکی، دندانپزشکی و ... استفاده شد.
جامعه آماری کامل
وی به بهرهگیری از نظرات دانشجویان شهرهای مختلف و در دو گروه بانوان و آقایان اشاره کرد و با بیان اینکه سعی کردیم جامعه آماری ما کامل باشد، گفت: تلاش کردیم که صرفاً سراغ طیف، سن و رشته خاصی نرویم.
بابایی بر لحاظ کردن این دستهبندی و نظرخواهیهای متنوع توسط مرکز آمار ایران تأکید و اظهار کرد: در حوزه نظرخواهی از استادان دانشگاه نیز تلاش کردیم به سراغ افرادی برویم که رشتههای تدریس و تحصیلشان با قرآن مرتبط باشد.
انتخاب یک موضوع برای هر صفحه از قرآن
مدیر اجرایی مرکز طبع و نشر با اشاره به استخراج موضوعات با روشهای یاد شده، عنوان کرد: در این راستا اولویتبندی کردیم و در نهایت برای هر صفحه قرآن یک موضوع انتخاب شد.
وی به گام دوم و سوم در این راستا اشاره کرد و افزود: تقسیمبندی موضوعات در سه دسته که در هر دسته یک مؤلف متخصص و صاحبنظر در آن به فعالیت پرداخت، گام دومی بود که برای تهیه قرآن دانشجویی با شرح آیات منتخب برداشته شد.
انجام ویراستاری ادبی در مرحله چهارم
بابایی با اعلام اینکه سه نفر از افراد شاخص و نخبه دانشگاه، تألیف موضوعات به دست آمده را برعهده گرفتند، تصریح کرد: در مرحله سوم به ویرایش علمی موضوعات و شرح آنها روی آوردیم.
وی گفت: در این مرحله، ویراستار به بررسی تألیفات پرداخت تا اطمینان حاصل شود که موضوعات در وهله نخست کاملاً مورد پردازش قرار گرفتهاند و مطالب از منابعی که در این راستا معرفی شدهاند، استخراج شده است.
بابایی بر لزوم تناسب قلم ادبیات تألیفات با سن و سال و شرایط دانشجویان تأکید کرد و یادآور شد: هماکنون مرحله چهارم در حال انجام است که محمدمهدی عقابی، ویراستار ادبی مرکز در این مرحله به ویراستاری ادبی تألیفات میپردازد.
پایان ویراستاری ادبی تا اول تابستان 93
وی با اعلام اینکه ویراستاری ادبی از نیمه قرآن گذشته است، اظهار کرد: با پایان ویراستاری ادبی، حروفچینی و ارزیابی نهایی انجام میشود و چینش مقابل آیات قرآن و چاپ آن را آغاز میکنیم.
بابایی اظهار امیدواری کرد که ویراستاری ادبی قرآن دانشجویی تا پایان فصل بهار به اتمام برسد و مرکز طبع و نشر قرآن بتواند صفحهآرایی و چاپ آن را انجام دهد.
وی تصریح کرد: قرآن و ترجمه آن آماده چاپ است و منتظر هستیم تا صفحه سمت چپ قرآن که شرح آیات منتخب است تهیه شود. همچنین تلاش میکنیم که فهرست موضوعی قرآن را به صورت دستهبندی شده و جدا از هم ارائه کنیم.