کد خبر: 1408131
تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۲
لطفی‌نیا:

زمزمه‌های موسیقایی جوانان باید زمزمه‌های دینی شود

گروه فعالیت‌‌های قرآنی: یکی از مبتهلان برجسته کشور با اشاره به اینکه باید تلاش کنیم تا زمزمه‌های موسیقایی جوانان کشور به زمزمه‌های دینی تبدیل شود گفت: در حال حاضر بسترهای لازم برای ارائه آثار تولیدی تواشیح فراهم نیست.

محمود لطفی‌نیا، مبتهل برجسته کشور در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اشاره به وجود تفاوت‌هایی بین ابتهال، تواشیح و مدیحه‌سرایی در مورد وضعیت فعلی این سه هنر قرآنی در کشورمان گفت: با توجه به اینکه در سال‌های گذشته، مخالفت‌های زیادی با تواشیح صورت گرفت این هنر تا حدود زیادی جایگاه خود را از دست داد، اما با همه این وجود و با توجه به شوق و اشتیاق جوانان به این هنر و جذابیت‌های موجود در آن توانست رشد خود را حفظ کند.

فاصله زیاد تواشیح با استانداردهای جهانی
این قاری بین‌المللی افزود: اگرچه تا رسیدن به استانداردهای جهانی فاصله زیادی وجود دارد، اما اگر توقف‌های سال‌هایی که با این هنر مخالفت صورت گرفت را نادیده بگیریم، متوجه خواهیم شد که تواشیح در جامعه از رشد مناسبی برخوردار بوده است و پیش‌بینی می‌شود که این رشد در آینده نیز ادامه داشته باشد.
این داور بین‌المللی کشورمان تصریح کرد: در زمینه ابتهال، برخلاف تواشیح، از رشد چندانی برخوردار نبوده‌ایم و دلیل آن هم این بوده است که ابتهال یک کار تخصصی فردی است و این قبیل کارها نیازمند بسترهای خاص خودش است که در سال‌های اخیر این بسترها برای ابتهال و ارتقای آن در جامعه و در بین جوانان فراهم نشده است.

تأمین منابع مالی؛ مهم‌ترین مشکل گروه‌های تواشیح
لطفی‌نیا در ادامه در مورد نقایص و مشکلات موجود بر سر راه تواشیح، مدیحه‌سرایی و ابتهال در کشور اظهار کرد: گروه‌های تواشیح و مدیحه‌سرایی دارای نیازمندی‌هایی هستند که یکی از آنها نیازهای مالی است، اکثر افرادی که در این زمینه فعالیت دارند یا دانش‌آموز هستند یا دانشجو یعنی هیچ پشتوانه مالی ندارند، بنابراین شرایط اقتضا می‌کند برای برطرف کردن نیازهای خود متکی به منابع مالی باشند.
وی افزود: گروه‌های حرفه‌ای و بزرگسال که تعداد آنها در کشور محدود است کمتر با مشکلات مالی مواجه‌اند و تا حدودی منابع مالی خود را با حضور در مراسم‌ها تأمین می‌کنند؛ اگرچه این گروه‌ها نیز با مشکلات مالی خاص خود مواجه‌اند اما به نسبت گروه اول مشکلات کمتری دارند.

جذب جوانان به هنرهای قرآنی نیازمند فرهنگ‌سازی است

این مبتهل برجسته کشور در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با خبرنگار ایکنا به اهمیت بحث فرهنگ‌سازی اشاره کرد و گفت: گرایش به سمت هنرهای قرآنی نظیر تواشیح، مدیحه‌سرایی و ابتهال باید به صورت یک فرهنگ عمومیت پیدا کند و در بستر فرهنگی جامعه نهادینه شود. اگر این کار صورت نگیرد به دلیل مخالفت‌‌هایی که با این هنرها وجود دارد، امکان توقف رشد آنها بسیار زیاد است.
لطفی‌‌نیا با انتقاد از مخالفت‌های صورت گرفته در گذشته با برخی هنرهای قرآنی همچون تواشیح تصریح کرد: اگر زمزمه‌های موسیقایی جوانان ما زمزمه‌های دینی نباشد، چه بسا به سمت زمزمه‌های شیطانی پیش بروند و مسئول این کار نیز همان مخالفان خواهند بود و واقعاً مشخص نیست انگیزه مخالفان از مخالفت کردن با این قبیل هنرها چه چیزی است.

گرایش به تواشیح یکی از راه‌های ایجاد نشاط در فضای دینی جامعه
وی یادآور شد: یکی از طرقی که جوانان می‌توانند در فضای دینی نشاط و فعالیت را ایجاد کنند همین بحث تواشیح است که باید بیشتر به آن بها داده شود. گروه‌های تواشیح عمدتاً افرادی هستند که با قرآن نیز انس و الفت دارند و با گروه‌های موسیقی که هنرشان الهام گرفته از فرهنگ غرب است، بسیار متفاوت هستند. بنابر این لازم است که به چنین گروه‌هایی توجه بیشتری شود و نیازمندی‌های مالی آنها تأمین شود تا انگیزه برای حضور بیشتر فراهم شود.
این قاری بین‌المللی کشور در ادامه به برشمردن برخی مشکلات موجود بر سر راه هنرهای قرآنی از جمله تواشیح پرداخت و اظهار کرد: عدم آشنایی با زبان عربی و عدم دسترسی به اشعار و مدایحی که در اوزان مناسب برای اجرای تواشیح باشد از جمله فقرهایی هست که مسیر حرکت گروه‌های تواشیح را کُند می‌کند.
لطفی‌نیا در پاسخ به سؤالی در مورد وضعیت گرایش جوانان به تواشیح، مدیحه‌سرایی و ابتهال، با بیان اینکه این وضعیت چندان مطلوب نیست، گفت: تا زمانی که این امر در بستر فرهنگی جامعه دینی ما نهادینه نشود نباید انتظار گرایش بالای جوانان و عموم مردم به این هنرها را داشت. تا زمانی که مسئولان فرهنگی به این امر بها ندهند و سرمایه‌گذاری نکنند با مشکل مواجه خواهیم بود.

لزوم تخصیص منابع مشخص برای هنرهای قرآنی
این مبتهل برجسته کشور در بخش دیگری از سخنان خود از لزوم تخصیص منابع مالی مشخصی برای این رشته‌ها سخن گفت و عنوان کرد: باید منابعی را در نظر بگیریم تا جوانان در این رشته مانند سایر رشته‌ها به رشد و تعالی برسند و برای جامعه و کشور افتخارآفرین شوند.
وی با بیان اینکه یکی از راه‌های ارتقای تواشیح، مدیحه‌سرایی و ابتهال برگزاری مسابقات منظم و سالانه است، گفت: مسابقات می‌تواند بستری برای ایجاد انگیزه جهت حضور جوانان در این رشته‌ها باشد اما اگر در مسابقات جایگاهی برای کارهای تولید شده در نظر گرفته نشود و بعد از برگزاری مسابقات گروه‌ها به فراموشی سپرده شوند، قاعدتاً کارکرد خود را از دست خواهد داد، ضمن اینکه باید کمکی که رسانه‌ها می‌توانند در ارتقاء تواشیح و مدیحه‌سرایی داشته باشند نیز مد نظر داشته باشیم.

بستر برای ارائه آثار تولیدی تواشیح فراهم نیست
لطفی‌نیا در پایان افزود: در حال حاضر بستر ارائه آثار گروه‌های تواشیح وجود ندارد و گروه‌ها به دلیل مشکلات مالی که دارند توان تولید آثار در استودیوهای مجهز را ندارند، بنابر این یکی از اولویت‌های لازم در این زمینه توجه به فراهم کردن بسترها است، در بحث ابتهال نیز چه در شیوه‌های عربی و چه محلی، لازم است که جایگاه مناسبی برای آن فراهم شود، امیدواریم مسئولان بسترها و سازوکارهایی را فراهم کنند که جوانان بتوانند در این زمینه به رشد و تعالی برسند.

captcha