به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، خبری که جامعه قرآنی را بهت زده کرد، طرح یک فوریتی آموزش همگانی قرآن در مجلس شورای اسلامی! چرا این خبر شوک برانگیز بود؟ این طرح چه بود؟ چه کسی یا کسانی پشت این طرح هستند؟ چگونه این طرح از صحن علنی مجلس سر در میآورد؟ طرح یک فوریتی آموزش همگانی قرآن در مجلس شورای اسلامی متضمن چه پیامهایی برای جامعه و مسئولان است ؟ و ... اینها سؤالهایی است که در ذهن متبادر میشود و در عین حال پاسخ آنها نیز خیلی جالب است.
برنامه رادیویی افق روز 25 اردیبهشتماه با حضور سیدمحسن میرمحمدی، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اقتصاد، موضوع این لایحه یک فوریتی را مطرح و بررسی قرار داد و در حقیقت پرده از بسیاری از حقایق را آشکار کرد.
طبق گفته لاله اقتخاری، رئیس فراکسون قرآن مجلس نه این فراکسیون از آن خبر داشته و نه آن را تأیید کرده است اما از صحن مجلس سر در آورده است. سؤال اینجاست که نقش فراکسیون قرآن در مجلس شورای اسلامی چیست؟
1- چرا 91 نفر از 198 نفر نماینده حاضر در مجلس به چنین طرحی رأی یک فوریتی دادهاند در حالیکه چنین طرحی نه از شورای عالی انقلاب فرهنگی و نه از شورای عالی توسعه و نه از سوی کمیسیون آموزش عمومی قرآن شورای عالی و نه هیچ مجموعه ذیصلاحی ارائه نشده است و تنها با کمبود 20 رأی از یک فوریت کنار گذاشته شده و به کمیسیون فرهنگی عودت داده شده است.
2- آیا این مسئله حاکی از بیخبری این نمایندگان از قوانین نیست و یا حتی نشاندهنده نفوذ یک جریان خاص در مجلس قلمداد نمیشود؟ و یا اینکه به موضوع قرآن و آموزش آن اهمیت داده نمیشود؟.
3- چرا مجلسی که مسئول قانونگذاری جامعه است، به قوانینی که خود تصویب کرده، توجهی نکرده است؟ که از آن قوانین میتوان به مصوبات آموزش عمومی قرآن اشاره کرد.
4- میرمحمدی، نماینده مجلس شورای اسلامی در برنامه افق بیان کرد: حتی نام شورای توسعه فعالیتهای قرآنی را نشنیده و از وجود آن بیخبرند!؟. ایشان که جزء کمیسیون اقتصادی مجلس هستند چگونه از چیزی سخن میگویند که حتی کوچکترین خبری از وضعیت موجود ندارند و سیر تهیه و ارائه طرح و برنامههای قرآنی کشور ندارند؟.
5- طرحی که نه تنها ارگانها و نهادهای قرآنی وابسته به دولت از آن خبر ندارند بلکه اتحادیهها و تشکلهای قرآنی مردمی هم از آن بیخبرند تا جایی که مهدی قرهشیخلو، مدیر سازمان دارالقرآن الکریم هم طبق آنچه در برنامه افق مطرح شد، از وجود چنین طرحی بیخبر هستند.
میرمحمدی، نماینده مجلس در این برنامه مطرح کرد که دانشآموزان و دانشجویان نمیتوانند حتی قرآن را روخوانی کنند. اولاً این ادعای واهی و حرف نخنما و تکراری بر اساس چه تحقیقی از سوی یک نماینده مجلس مطرح میشود. ثانیاً بر فرض هم که این حرف غلط، صحت داشته باشد، آیا راهحل آن تصویب طرحهایی بدون کار کارشناسی دقیق و ابلاغ آن به جامعه است؟.
7- طرح چنین فوریتی در مجلس نشان میدهد که شورای عالی انقلاب فرهنگی و بالطبع آن شورای توسعه فعالیتهای قرآنی و نیز فراکسیون قرآن مجلس تا چه حد ضعیف است و این ضعف نه تنها در اینجا بلکه همواره مورد انتقاد بوده زیرا این بخشها به جای پرداختن به مباحث کارشناسی و مطالعاتی که در واقع یافتن ریشهای مشکلات است، همواره به اینگونه فعالیتهای مقطعی پرداخته است.
8- فعالیتهای قرآنی کشور از اجرای طرح و برنامههای متعدد شکست خورده و کلیشهای خسته است و به شدت رنج میبرد و چاره آن انجام کار مطالعاتی و کارشناسانه درباره رفع اشکال از برنامههای موجود و حمایت از آنهاست.
9- جهت اطلاع آقای میرمحمدی، نماینده مجلس و نیز سایر نمایندگان مجلس شورای اسلامی، طبق قانون، وزارت آموزش و پرورش مسئولیت آموزش عمومی قرآن کریم را برعهده دارد. پیشنهاد میکنم مجلس محترم به جای پرداختن به موضوعات اینچنینی، به پشتیبانی و حمایت از آموزش قرآن این وزارتخانه توجه کند.
در پایان از مجلس محترم و دلسوزان قرآنی کشور میخواهم به جای تصویب و اجرای چنین طرحهایی به اساسیترین مسئله بیندیشند و آن عدم انس دائمی آحاد مردم با قرآن است. در این زمینه اولاً باید مشکلات را شناسایی کرد و سعی در رفع آنها داشت که بدون حل این مشکلات، انجام هر طرح و برنامهای غیر ممکن است. ثانیاً موضوع انس با قرآن به عزم ملی نیاز دارد. مشکل عدم انس با قرآن یک مشکل فرهنگی است و نه آموزشی، مانند مشکل ورزش نکردن مردم که به حرکت فرهنگی نیاز دارد و نه آموزش.
امید است پس از گذشت 35 سال از نظام مقدس جمهوری اسلامی مجلس محترم شورای اسلامی به آن درجه از رشد و بلوغ فکری و سیاسی و فرهنگی رسیده باشد که اینگونه امور به این شکل در چنین جایگاه رفیعی مطرح نشود و به موضوع قرآن و فعالیتهای آن عمیقتر و دقیقتر و کارشناسانهتر نگاه شود. ان شاءالله.
*رضا نباتی، کارشناس آموزش قرآن دفتر برنامهریزی و تألیف کتب درسی