کد خبر: 1408581
تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۲:۵۳
مخبردزفولی:

پشتوانه‌های عمیق فکری ضامن توفیق در تمدن اسلامی است

گروه ادب: دبیر شورای انقلاب فرهنگی در مراسم اختتامیه جشنواره کتاب دین و پژوهش‌های برتر گفت: پشتوانه‌های عمیق فکری توفیق در تمدن اسلامی را تضمین می‌کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمدرضا مخبر‌دزفولی، دبیر شورای انقلاب فرهنگی، شامگاه دوشنبه 29 اردیبهشت در پنجمین جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» با اشاره به الزامات دست‌یابی به تمدن اسلامی گفت: اگر این هدفگذاری درست و واقعی باشد، مقدماتی برای آن لازم است و باید تئوری‌سازی‌هایی در عرصه اقتصاد و فرهنگ رخ دهد؛ چرا که تمدن‌ها بدون نظریه‌پردازی محقق نخواهد شد و باید برنامه‌سازی شود.

وی با بیان اینکه باید با اقشار مؤثر در ساختن تمدن‌ها برنامه‌نویسی و برنامه‌سازی انجام شود، افزود: وقتی از معلم و دانشمند تراز تمدن اسلامی سخن به میان می‌آید و یا سخن از زن و نقش وی در تمدن اسلامی است، نهادهای تمدن‌ساز چه در تأسیس و نهادینه‌سازی و چه در شکوفایی آن باید برنامه‌ریزی سازمان‌یافته داشته باشند.

مخبردزفولی ادامه داد: نهاد روحانیت باید بالنده‌تر و تأثیرگذارتر از قبل شود و همه این‌ها نیازمند تعاریف مشخص و برنامه‌ریزی اساسی است. اگر جنس پسوند این تمدن، اسلامی باشد، باید در نسبت با همه ساختارها و اقشار و نگاه به تمدن اسلامی شکل گیرد و تعریف شود و جشنواره کتاب دین و پژوهش در ابعاد دینی می‌تواند نقش‌آفرین باشد.

وی تصریح کرد: ما نمی‌توانیم جشنواره کتاب دین برگزار کنیم، اما هدفمند نباشد. جشنواره در صورتی موفق است که برنامه هدفمند و زمان‌دار داشته باشد و باید بدانیم در جشنواره بیستم در چه جایگاهی خواهیم بود و در این زمینه یک گروه کارشناس نظریه‌پردازی کند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: با برنامه‌ریزی سازمان‌یافته و نظریه‌پردازی عمیق می‌توان جایگاه سبک زندگی ایرانی و اسلامی را یافت و همچنین جایگاه علوم انسانی در تمدن اسلامی را در مقایسه با تمدن‌های مادی‌گرایانه و انسان‌مدار نشان داد و از سوی دیگر باید برنامه‌ریزی کنیم که چه نوع سبک زندگی را در مقابل افق‌های فکری به کار گیریم و در این راستا دین‌پژوهان اسلامی محوری‌ترین عنصر هستند تا این افق‌های فکری را روشن کنند.

مخبردزفولی ادامه داد: در عین هدفمندی در تمدن اسلامی، باید خلاقیت و نوآوری وجود داشته باشد و فضای نقد امکان‌پذیر باشد و تفکر نقادانه ظهور و بروز یابد و اگر در این زمینه درست عمل کنیم، می‌توان از ابزارهایی چون هنرهای نمایشی، شعر و... نیز استفاده کرد؛ از این رو نداشتن توفیق در زمینه تمدن اسلامی به دلیل نبود پشتوانه‌های عمیق فکری است.

وی در ادامه گفت: جشنواره کتاب دین و پژوهش‌های برتر می‌تواند بین‌المللی بوده و کشورهای اسلامی و صحنه‌های جهانی را پوشش دهد و نگاه تیزبین و فکور را جذب این جریان کند و اگر این مقدمات فراهم شود، بخش‌های نوی در آن شکل خواهد گرفت.

استادولی: طلبه‌های ما باید کتب اصلی شیعه را مطالعه کنند

حسین استادولی، نفر شایسته تقدیر رشته علوم قرآنی و حدیث، در ادامه این مراسم گفت: بخش مهمی از دین اسلام را سنت و قرآن شکل می‌دهد؛ از این رو آشنایی با سنت برای هر مسلمانی ضروری است و از سوی دیگر حدیث بیانگر سنت بوده و نقش مهمی در علوم اسلامی دارد و علمای سابق نیز در جمع‌آوری و نوشتن آنها نقش مؤثری داشته‌اند.

وی افزود: کتب اربعه شیعه از همه کتاب‌ها معتبرتر و مهمتر است و پس از آن کتاب وافی فیض کاشانی است و این اثر جامع‌الاصول بوده و کتاب کافی نیز در بین این آثار نمود دیگری دارد و باارزش است. از این رو پس از ترجمه مصطفوی، مرحوم کمره‌ای و.... این اثر را ترجمه و تمام بیانات را با بیانات علامه مجلسی مقابله کردم.

این مترجم قرآن ادامه داد: پدرم کاسب و نجار بود و همواره به من سفارش می‌کرد و می‌گفت که بر تو باد اصول کافی که شیرخالص است. از این رو من نیز به این سفارش عمل کردم و امروز نیز طلبه‌های ما باید کتب اصلی شیعه را مطالعه کرده و آشنایی داشته باشند و سپس کتاب‌های دیگر را مطالعه کنند.

عبدالوهاب فراتی: فهم روحانیت از تجدد و مدرنیته گسترده‌تر شده است

عبدالوهاب فراتی، نفربرگزیده دین و علوم انسانی نیز در ادامه این مراسم درباره کتاب «روحانیت و تجدد» خود گفت: مهمترین پرسشی که در این اثر تبدیل به دغدغه من شد این بود که روحانیت شیعه بعد از سال‌های 1300 به بعد چه تفسیری از مدرنیته داشته و چه موضعی در قبال تجدد و دستاوردهای آن داشته است و اهمیت این پرسش به این برمی‌گردد که اگر بخواهیم به اهداف متعالی انقلاب برسیم باید به تمدن اسلامی دسترسی یابیم.

وی افزود: روحانیت در قبال مدرنیته واکنش‌های متفاوتی دارند، برخی آن را به چالش کشیده و در مقابل آن مقاومت می‌کنند و برخی نیز به مواردی از مؤلفه‌های آن را می‌پذیرند و در این کتاب نسبت روحانیت با تجدد و فهم آنها از این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است.

فراتی تصریح کرد: در حال حاضر فهم حوزه علمیه قم و در مجموع روحانیت شیعه از مدرنیته نسبت به اوایل انقلاب گسترده‌تر شده و امروز شاهد ظهور طلاب میان‌سال و جوانی هستیم که غرب را بهتر می‌شناسند و روند تحولات غربی را رصد می‌کنند که این امر در ذیل تلاش روحانیونی چون شیخ عبدالکریم حائری و مقام معظم رهبری بوده است.

گفتنی است، در این مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محسن مؤمنی‌شریف، رئیس حوزه هنری، محمد رجبی‌دوانی، رئیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی و محققان و پژوهشگران حوزه دین حضور داشتند.

captcha